П'ємо

Різновиди кавових напоїв: від еспресо до колд брю

kavovi-napoyi-vid-espreso-kold-bryu-1

Не обов’язково бути бариста, аби відрізнити еспресо від американо. Однак напої на основі кави такі розмаїті, що в них легко заплутатися навіть пристрасному поціновувачеві. У меню невеликої кав’ярні чи ресторану неодмінно знайдеться кілька різновидів кави. Тому, щоб, побачивши незнайому назву, не осоромитися, розберімося, які види кави бувають і як вони готуються.

Кавові напої та їхні різновиди

За час свого існування кава увійшла в культуру багатьох народів, стала невід’ємною частиною традицій. У Данії починають ранок із ароматного та підбадьорливого еспресо. В Америці завершують обід американо. А в Італії не уявляють дружньої зустрічі без чашки лате макіато. Кожна назва кавових напоїв приховує особливу історію виникнення та традицію приготування.kavovi-napoyi-vid-espreso-kold-bryu-3Основні різновиди кави виокремлюють за способом заварювання або за так званою теорією розчинності. У другому випадку відіграє роль ступінь помелу зерен, а також тривалість перебування кави у воді різної температури. Залежно від способу приготування види кавових напоїв різняться за міцністю і вмістом «твердих речовин». Основою науки бариста є вміння правильно готувати фільтр-каву, еспресо та каву по-турецьки.kavovi-napoyi-vid-espreso-kold-bryu-4

Еспресо

Оноре де Бальзак казав, що «після філіжанки кави все спалахує, думки тісняться як батальйони великої армії на полі битви…». Можна не сумніватися: ці слова були адресовані кавовому «королю» — найпопулярнішому еспресо.

У перекладі з італійської назва напою означає «зварений під пресом» і пояснює спосіб його приготування. Еспресо має середню міцність, його заварюють в кавомашині під сильним тиском гарячої води, температура якої не має перевищувати 95°.

Для цього напою традиційно використовується середній режим помелу. У результаті швидкої взаємодії з малою кількістю води еспресо набуває яскравого смаку й аромату. Подають його у філіжанках по 30–35 мл. Пити рекомендується невеликими ковтками й не пізніше, ніж за хвилину після приготування.

Фільтр-кава або «крапельниця»

Цей вид напою найбільш популярний в Скандинавії й Америці. Готується він у крапельній кавоварці: зерна середнього або грубого помелу засипають у спеціальну воронку-фільтр і обдають гарячою водою. Подають «крапельницю» у великих кухлях по 200–220 мл.

По-турецьки

Такий напій готують із зерен дуже дрібного помелу в турці або джезві. У східних країнах до кави додають спеції та традиційно варять її на піску або на відкритому вогні. У результаті отримують насичений і міцний напій із пряним ароматом. Подають його в низьких чашках із склянкою чистої води.

Різновиди еспресо

Багато хто чув і, можливо, куштував американо, лунго, допіо, ристрето. Готують їх усіх на основі еспресо, але вони різняться за міцністю. Насиченість смаку залежить від кількості використовуваної води.

  • Американо — найпопулярніший різновид еспресо, який випадково винайшли в Італії після Другої світової війни. Американо є традиційним еспресо, розведеним гарячою водою. На 30 мл кави використовують близько 120 мл рідини.
  • Лунго — «довге» еспресо, котре зазнає тривалішого впливу гарячої води. Традиційно для його заварювання використовують зерна грубого помелу і 60 мл рідини. Така кава швидко пропускає воду і напій виходить менш насиченим і з характерною гірчинкою. Однак він містить підвищену дозу кофеїну.
  • Допіо/подвійний еспресо — класичний варіант ароматного напою в подвійній порції.
  • Ристрето — улюблена італійська «швидка» кава, найнасиченіша версія еспресо. Готується в малій кількості води: на 7 г дрібного помелу йде не більше 25 мл рідини. Цей напій відзначається низьким вмістом кофеїну.

Молочний «союз»

Бариста відомі понад двадцять видів приготування еспресо. Велика частина рецептур передбачає молоко та вершки. Кавові напої на основі еспресо з молоком найбільше люблять в Італії, про що свідчать їхні назви.

Гарячі напої

  • Капучино — це збите молоко, молочна пінка й еспресо в рівних пропорціях. У професійних кавомашинах молоко збивається за допомогою тиску пари. Якщо використовувати прозору чашку, то в приготованому капучино має бути чітко видно три різнокольорові шари.
  • Кава лате — ніжний кавовий коктейль з еспресо з молоком у пропорції 1:1. В Італії для його приготування використовують сорт кави мока. Як правило, подається лате в скляних айріш-келихах або в білих чашках.
  • Макіато — «плямка на молоці». Це айріш-келих молока з маленькою порцією кави. Смак макіато м’якший і легший, ніж у капучино. У цьому разі еспресо додається зверху до молока та збитої пінки, й приблизно через хвилину-дві формуються різні шари.

kavovi-napoyi-vid-espreso-kold-bryu-8

  • Мокачино — традиційна кава лате з гарячим шоколадом.
  • Кон-панна — класичне еспресо зі збитими вершками.
  • Бреве — подвійне еспресо зі спіненим молоком і вершками в співвідношенні 2:1:1.
  • Флет-вайт — вигаданий новозеландським бариста напій, який має яскраво виражений смак і ніжний аромат молока. Готується на основі 60 мл еспресо з гарячим спіненим молоком. Вершкова шапка — не більш як півсантиметра.kavovi-napoyi-vid-espreso-kold-bryu-9
  • Раф — коктейль із еспресо зі збитими вершками та ванільним сиропом. На основі цього напою була створена російська версія — медовий раф, де замість ванільного сиропу використовують мед. У результаті рідина щільної тягучої консистенції набуває приємного медового аромату.

kavovi-napoyi-vid-espreso-kold-bryu-10

Холодні напої

Вважається, що кава завжди гаряча та зігріваюча. Але холодні напої на основі кави мають не менший попит.

  • Фредо — коктейль із еспресо з карамельним сиропом і молоком. Збивається разом з крижаною крихтою.
  • Глясе — охолоджене еспресо або американо, у чашку з яким кладуть кульку вершкового морозива.
  • Афогато — порція морозива, залита 30 мл кави.kavovi-napoyi-vid-espreso-kold-bryu-11

Існують й екзотичніші види приготування кави. Наприклад, колд брю — результат настоювання або «заварювання» кавових зерен у холодній воді. Європейський варіант колд брю — приготування гарячого еспресо з подальшим різким охолодженням. Також вирізняють особливий вид кави з додаванням лікеру — корето.

  • Puh

    Писала явно барышня с мозгами курицы.
    Такого бреда о крепости кофе я еще не слышал. А про сорта кофе данная тупая овца явно не слышала. И эспрессо не средней крепости, а слабой — неуч.

    • Stepan Horniatko

      Вам варто знизити рівень жовчі й ненависті у своїх постах, складається враження що дурна вівця це саме ви.

  • Обожаю кофе и кофейные напитки! Спасибо за полезную заметку!

  • Эспресо один из любимых кофе.Ароматый и бодрящий