П'ємо

Молоко — користь і шкода

moloko-koryst-shkoda-1

Смак молока знайомий нам із дитинства, але думки щодо користі та шкоди його вживання склалися діаметрально протилежні. Одні кажуть, що в цьому продукті запорука здоров’я. Інші попереджають: організм дорослого молоко не сприймає.

У будь-якому разі згадана вище поживна рідина входить до раціону людини вже мінімум п’ять тисяч років. Усі новонароджені ссавці, крім людей, вживають молоко тільки під час грудного вигодовування. І якщо провести аналогію, ми теж не повинні пити цю рідину в юнацькому та дорослому віці.

У наш час коров’яче молоко — невід’ємний продукт харчування. Саме з нього роблять основу для молочної суміші, тверді сири, домашній сир, йогурти, кефір, сметану тощо.

Щодо користі та шкоди чистого молока ведеться безліч дискусій. Але єдиної думки не існує — одні можуть пити цю рідину без шкоди для здоров’я, іншим вживати такий продукт небажано.

Непереносимість лактози: правда чи міф?

Молоко багате на корисні поживні речовини. Але найбільше суперечок спричиняє наявна в ньому лактоза або молочний цукор. Цією речовиною в складі коров’ячого молока представлені вуглеводи.

За статистикою 15 % людей на Землі мають непереносимість лактози. Така проблема спричинена нестачею лактази — ферменту, необхідного для засвоєння згаданої речовини. Симптоми непереносимості (здуття живота, нудота, свербіж, висипи на шкірі) проявляються через 30–120 хвилин після вживання рідини. Кисломолочні продукти люди зі згаданою проблемою можуть їсти і пити без проблем.

Наскільки шкідливий казеїн

Частина людей не переносять казеїн або молочний білок. Він подібно до глютену утворює згустки в кишківнику, ускладнюючи перетравлювання їжі.

Казеїн буває двох типів:

  • А1 — засвоюється складніше. Міститься в основному в коров’ячому молоці;
  • А2 — засвоюється легше. Міститься в молоці людини, кіз і овець.

У цих відмінностях і полягає причина, чому деякі люди можуть спокійно пити, наприклад, козяче молоко, але не переносять коров’яче.

Окрім казеїну в рідині, яку ми розглядаємо, містяться сироваткові білки — альбумін і глобулін. За біологічною цінністю всі разом вони наближаються до білка яйця, випереджаючи за цим показником рибу та м’ясо. Виробники використовують молочні білки в спортивному харчуванні, щоб допомогти бодібілдерам швидше набрати м’язову масу.

Кальциноз і нестача кальцію

Кальциноз — відкладення солей кальцію на м’яких тканинах, що робить м’язи нееластичними, а кістки — крихкими. При цьому нестача кальцію призводить до ламкості кісток і нігтів, руйнування зубів, випадання волосся. Річ у балансі необхідних речовин та потребах організму. Кальциноз може виникнути лише тоді, якщо в людини є до нього схильність і молоко вона п’є щодня та часто.

Для статистики: в 100 г цієї поживної рідини міститься 112 мг кальцію, у вареному шпинаті — 136 мг, у мигдалі — 264 мг. Але з молока кальцій засвоюється краще завдяки лактозі, фосфору та вітаміну D, які містить продукт.

Захист мозку в похилому віці

Якщо люди похилого віку регулярно вживають молоко, в їхньому головному мозку більше глутатіону — антиоксиданту, який захищає та очищає клітини від вільних радикалів.

Питання дієти: жирність молока

Готуючи молоко до продажу, його збагачують жирами або знежирюють. Разом із жиром продукти втрачають і смак. Аби виправити ситуацію, до рідини додають ароматизатори та харчові домішки. Усі вони містять цукор, тому користь молока з нульовою жирністю вельми сумнівна. А шкода молока в тому, що часте вживання продукту з високою жирністю може сприяти небажаному набору ваги.

Так що ж купувати? Оптимально вибирати золоту середину — молоко з 1–2,5 % жирності.

Знижує ризик виникнення інсульту та хвороб серця

Нежирне молоко знижує ризик виникнення інсульту та ішемічних хвороб серця. А для здоров’я мозку та серця найкраще пити grass-fed milk. Його збирають у корів навесні та влітку, коли тварин годують травою. Саме тоді відбуваються сезонні зміни складу продукованої ними рідини. Таке молоко корисне за рахунок підвищеної кількості поліненасичених жирних кислот — їх у ньому до 5 % загального складу.

Увага: канцерогени

Казеїн і лактозу звинувачують і в канцерогенності. Згідно з результатами одних наукових досліджень вони здатні впливати на розвиток раку яєчок і грудей. Інші тести стверджують, що онкологічні захворювання спричиняє гормон естроген. У найбільшій кількості він є в коров’ячому молоці, оскільки для його обробки перед постачанням до магазинів використовують гормони.

Пити чи не пити?..

Якщо ви хочете пити молоко або кефір щодня, пийте. Але знайте міру. Оптимально обмежитися однією-двома склянками на день. Якщо у вас є непереносимість лактози або в родині були випадки ракових захворювань, від молока все ж краще відмовитися.

Як, вилучивши з раціону молочні продукти, компенсувати дефіцит корисних речовин: вітамінів A, D і кальцію? Налягайте на броколі, мигдаль, тофу, листові овочі, яйця, гриби, лосось. Сонячне світло — натуральне джерело вітаміну D. А щоб не відмовлятися від улюбленого латте або капучино, можна перейти на рослинні альтернативи — каву з мигдальним або соєвим молоком. Сир і масло теж легко замінити вегетаріанськими варіантами.

Молоко — не обов’язкова складова раціону, але воно містить оптимальний обсяг амінокислот, необхідних організму, який росте. А от дорослі вже повинні вибирати, вживати цю поживну рідину або замінити її рослинною альтернативою.