П'ємо

Трав’яні чаї: ідеальне поєднання смаку

travyani-chayi-usi-razom-idealne-poyednannya-smaku-aromatni-sumishi-1

Багато тисяч років тому в Месопотамії та Китаї з’явилися напої, що гамують спрагу та підвищують життєвий тонус, – ароматні і корисні трав’яні чаї. Сьогодні вони займають гідне місце серед усіх напоїв завдяки благотворному впливу на організм, а рецепти трав’яних чаїв передаються з покоління в покоління.

travyani-chayi-usi-razom-idealne-poyednannya-smaku-aromatni-sumishi-2Трав’яний чай готується шляхом заварювання листя, квіток, стебел або коренів рослин гарячою водою. Це призводить до розчинення вторинної рослинної речовини, а також надає смак воді. Можна використовувати свіжі, сушені або ферментовані трави. Оскільки, на відміну від чайної рослини, вони не містять кофеїну, то вважається, що шлунок їх легко сприймає.

Трав’яні чаї продаються в чайних пакетиках, що дуже практично і заощаджує час при їх приготуванні, або у вигляді розсипного чаю. Розсипний відрізняється від пакетованого чаю тим, що він великосортний. Перевага розсипного чаю – його можна відмірювати індивідуально, а ще з ним можна комбінувати різноманітні суміші.

travyani-chayi-usi-razom-idealne-poyednannya-smaku-aromatni-sumishi-3Як правильно заварювати трав’яний чай

На відміну від багатьох інших чаїв, які заливаються гарячою водою при температурі від 60 до 95 °C, для трав’яних рекомендується використовувати температуру води 100 °C. Час заварювання становить від шести до десяти хвилин. Якщо чай великосортний, його можна подрібнити перед заварюванням. Це збільшує площу поверхні, дозволяючи більшому «обсягу» аромату проникати у воду. В підсумку матимемо смачний напій із приємним ароматом.

travyani-chayi-usi-razom-idealne-poyednannya-smaku-aromatni-sumishi-7Для тих, хто полюбляє солодкий трав’яний чай, окрім цукру (від кристалічного до коричневого і цукру-кандіс) і різних штучних підсолоджувачів, чудово підійде мед або кленовий сироп.

travyani-chayi-usi-razom-idealne-poyednannya-smaku-aromatni-sumishi-4Створи власну суміш трав’яного чаю

Ті, хто не може підібрати для себе серед уже представлених на ринку сумішей, можуть самостійно скласти її зі свіжих рослин. Для отримання багатошарового, багатого ароматом, цікавого смаку не потрібно багато видів трав, інакше кількість кожної з них буде настільки невелика, що вона просто не зможе розкрити свій смак. Замість цього при змішуванні трав варто обмежитися декількома інгредієнтами і ретельно їх збалансувати. Щоб приготувати смачний чай, знадобиться 5-6 видів трав. Дві-три з них – основні природні ароматизатори, вони мають становити більшу частину суміші. Решту слід використовувати в дуже невеликих кількостях – для підтримки і доповнення смаку основних трав, не витісняючи їх.

travyani-chayi-usi-razom-idealne-poyednannya-smaku-aromatni-sumishi-8Які трав’яні чаї корисні і користуються незмінним попитом? Чай з листя і плодів чорної смородини, пелюсток троянди, квіток ромашки, листя бергамоту, м’яти, меліси, лимонника… Головне – підібрати правильне поєднання рослин для отримання ідеального смаку.

Свіжі, сушені або ферментовані

Іноді свіжі трави для приготування трав’яного чаю недоступні. Тому необхідно мати в запасі власні чайні суміші. Існує два способи заготовки: перший – висушити трави. Для цього їх поміщають у духовку при температурі від 40 до 50 °C (не вище, інакше основні складові під впливом дуже високої температури можуть втратити свої корисні властивості) і витримують, поки вони не розсипатимуться в руці. При цьому їх необхідно перемішувати кілька разів. Найбільш придатними для сушіння є ті, що містять трішки води і багато ефірних масел. Другий спосіб – ферментація, дуже древній метод збереження трав, який у той же час підсилює їх аромат. Для цього необхідно дати змогу рослинам трохи підсохнути (але не висохнути) впродовж одного дня. Потім підсохлу траву загорнути в злегка зволожену лляну тканину і залишити на кілька днів у теплому місці. Згодом її досушують і готують до зберігання. Цілюща сила і користь трав’яного чаю від такої процедури не зменшиться.