П'ємо

Як правильно пити віскі та чим закушувати цей напій

yak-pravylno-pyty-viski-ta-chym-zakushuvaty-tsej-napij-1

За авторство створення цього шанованого в усьому світі напою вже не одне століття сперечаються Ірландія та Шотландія. У першій доводять, що на початку XIV ст. його вже виробляли тамтешні ченці. Популярна також легенда про святого Патрика, покровителя Ірландії, який нібито й приніс людям знання про «святу воду».

Шотландці стверджують, що вмінням створювати віскі з ними поділилися християнські місіонери, котрі перейняли інформацію про виробництво цього напою від хрестоносців. Шотландці замінили виноград ячменем і створили свій ексклюзивний продукт, назвавши його «uisge beatha» або «вода життя». Згідно з цією версією пізніше термін трансформувався у звичне для нас слово «віскі».

Вибір напою нині величезний. На магазинних полицях є і шотландське, і ірландське, і американське, і навіть японське віскі. Купити найкращі сорти не становить жодних труднощів. Але виникають запитання: з чим п’ють віскі й чим закушують цей оригінальний напій? Для початку потрібно осягнути ази культури вживання віскі. Перший спосіб — пити його, не розбавляючи, смакуючи кожен нюанс і насолоджуючись смаком і нотами, що розкриваються.

yak-pravylno-pyty-viski-ta-chym-zakushuvaty-tsej-napij-2

Як правильно пити чисте віскі з льодом чи без

Це міцний напій, який заведено пити в другій половині дня, ввечері. Знавці й поціновувачі радять: треба створити відповідну розслаблену атмосферу, приглушити світло, запросити людей, спілкування з котрими дарує душевне тепло і спокій. Ідеальний сценарій — суботнього вечора троє близьких друзів розташувалися в м’яких кріслах і смакують односолодове віскі. Інші правила вживання чистого напою:

  • його потрібно пити трохи охолодженим. Теплий сильно відгонитиме спиртом. Оптимальна температура — +18–20 °C;
  • склянки наповнюють максимум на третину. Одна порція — близько 50 грамів;
  • охолоджену пляшку подають, обгорнувши рушником. Розливає напій господар будинку. Також заведено подавати на стіл лід, колу, содову — гості можуть мати різні уподобання, тож краще врахувати це заздалегідь. За бажання віскі переливають у спеціальний графин — декантер;
  • якщо плануєте дегустувати декілька сортів віскі, після кожної проби потрібно ополіскувати рот мінеральною водою.

У Шотландії поширене правило п’яти S — від англійських слів «милуватися», «вдихати (відчувати аромат)», «смакувати», «зробити ковток», «розбавити». Це, по суті, вичерпна інструкція щодо культурного споживання віскі. Оцінити колір і аромат, трохи пригубити, повноцінно спробувати й лише потім вирішити — пити далі з льодом або з содовою.

yak-pravylno-pyty-viski-ta-chym-zakushuvaty-tsej-napij-3

Кола — друг чи ворог віскі?

Тут головне — пропорції. Вони мають бути такими, щоб не заглушити аромат і смак віскі і не зробити коктейль занадто солодким. Шанувальники чистого напою категорично проти такого «варварства». Вони стверджують, що змішування з солодкою водою безнадійно псує фантастичний смак і аромат вишуканого алкоголю. Однак культура споживання віскі з колою поширена в усьому світі. Окрім того, цей коктейль має свої переваги. Наприклад, багато хто не може повноцінно сприймати нерозбавлене віскі через його занадто сильний аромат і значну міцність.

Класичний рецепт передбачає змішування однакової кількості інгредієнтів. Суміш потрібно доповнити 2–3 кубиками льоду, можна додати листочок м’яти, попередньо зім’явши його пальцями. Чудовий коктейль готовий! Пропорції можна змінювати індивідуально. Цікавий факт: у Європі цей легендарний коктейль популяризували не менш легендарні музиканти The Beatles. Вони пили його, приїхавши з гастролей із США, де і спробували.

yak-pravylno-pyty-viski-ta-chym-zakushuvaty-tsej-napij-4

Кола має бути добре охолодженою, а також щойно відкритою. Аби газована вода не видихалась і не зіпсувала коктейль, ліпше запастися маленькими баночками або пляшечками, які можна ненадовго помістити в морозилку.

Бармени радять першим відправити у склянку лід, потім віскі, а потім вже доповнити коктейль пінливою газованою водою. Окрім м’яти можна відтінити напій часточкою лимона або лайма.

Із колою або пепсі найкраще поєднуються такі сорти: кукурудзяне (наприклад, Jim Beam, Jack Daniel’s, Heaven Hill), купажоване із солоду та зернових (White Horse, Johnnie Walker). Перевагою для приготування коктейлів стане солідна витримка напою: кола не зможе «спростити» й заглушити його вишуканий смак.

Віскі з содовою — напій родом із США

Ця популярна суміш також поширилася зі Штатів. Там її можна замовити в будь-якому барі та насолодитися ненав’язливим освіжаючим смаком. Але для нас незвичне саме поняття «содова». Що воно за напій? Це мінеральна вода з додаванням харчової соди й лимонної кислоти. Купіть звичайну мінералку з вмістом соди (гідрокарбонатну) і додайте трохи лимонного фрешу. Ідеальну пропорцію можна визначити дослідним шляхом. Для змішування з содовою чудово підійдуть кукурудзяні або односолодові сорти віскі (malt whisky, grain whisky).

yak-pravylno-pyty-viski-ta-chym-zakushuvaty-tsej-napij-5

У такому коктейлі має переважати алкоголь, пропорція — 60 мл віскі та 30 мл води. Приготування: у широку склянку з товстим дном покласти часточки лимона, кілька кубиків льоду, влити віскі й охолоджену содову. Пропорції можна варіювати до досягнення оптимального смаку. Оригінальний варіант цього американського коктейлю — джулеп із м’ятою. Згідно з початковим рецептом напій має містити тростинний цукор, листочки м’яти, лід, віскі, негазовану воду.

Ідеальна закуска для віскі

Професійні бармени і знавці віскі запевняють: до цього напою не потрібна закуска, найкраще пити його через годину-другу після трапези. Але так уже повелося в Україні — поєднувати вживання алкоголю з їжею, нехай і легкою, у вигляді закусок. До речі, в Шотландії також часто подають різні страви під віскі. Там у поєднанні з міцним напоєм їдять хаггіс. Це традиційна страва з тельбухів і вівсянки, що нагадує звичну для нас домашню ковбасу.

Важливо запам’ятати просте правило: що віскі дорожче і довше витримане, то менше воно «любить» різні доповнення, зокрема, закуски. Простіші сорти, наприклад, бурбон, цілком допустимо подавати з традиційними для вечірки наїдками: сирами, невеликими бутербродами, горішками, шоколадними цукерками.

yak-pravylno-pyty-viski-ta-chym-zakushuvaty-tsej-napij-6

До віскі підійдуть такі сорти сиру — гауда, пармезан, чедер. Вони досить пікантні, але не здатні перебити приємний аромат вишуканого напою.

Будьте обережні з фруктами: не варто додавати у фруктове асорті апельсини, грейпфрути. Їхній яскравий смак повністю нівелює приємний післясмак віскі й може завадити насолодитися якістю дорогого напою.

Багато сортів віскі вдало поєднуються з рибою та морепродуктами. Приміром, сам виробник Johnnie Walker Black Label рекомендує закушувати свій продукт креветками. Ароматний Glenmorangie зазвичай подають з устрицями. А копчена риба стане гармонійною парою для Jameson або Glen Grant.

Торф’яний післясмак, притаманний багатьом сортам шотландського віскі, чудово гармоніює з м’ясними стравами з баранини та яловичини.

Келихи для віскі в чистому вигляді — це класичні тумблери або хайболи з товстим скляним дном. Така конструкція не дозволяє напою нагріватися від тепла рук. Келих може бути круглим, з шістьма або вісьмома гранями, кришталевим. Рокс — також популярний посуд для віскі. Відмінність у тому, що його стінки розширюються доверху, утворюючи форму не дуже вираженої трапеції. Рокс об’ємом до 350 мл — чудовий посуд для коктейлів на основі віскі.

Насолоджуйтеся віскі в розумній кількості й тільки в хорошій компанії!