П'ємо

Як пити абсент правильно: популярні варіанти вживання

yak-pyty-absent-pravylno-populyarni-varianty-vzhyvannya-01

Кажуть, художник Ван Гог не чекав на музу, а черпав натхнення завдяки «зеленій феї». Саме так на початку ХХ століття йменували напій богеми абсент. У перекладі з французької ця назва означає «полин». На її основі готують класичну зелену настоянку. Неповторний смак і аромат «феї» надають також пряні трави — меліса, дягель, аніс.

Сьогодні напій, що розглядається, зберіг колишню міцність, але вже не містить забороненої галюциногенної речовини туйону. П’ється абсент переважно в розведеному вигляді з цукром. Це класичний, або так званий французький, спосіб вживання даної настоянки.

Способи вживання «зеленої феї»

Міцність абсенту — 60-80°, тому в чистому вигляді його п’ють рідко. Спирт у даному разі виконує роль консерванту та дозволяє повністю зберегти унікальний аромат трав. Вода або будь-яка інша основа вивільняє з рослин ефірні олії, і напій набуває характерного смаку.

Поціновувачі абсенту люблять експериментувати, тому способів вживання «зеленої відьми» (ще одне найменування настоянки) досить багато. Варто приділити увагу кожному, щоб вибрати оптимально відповідний варіант.

yak-pyty-absent-pravylno-populyarni-varianty-vzhyvannya-02

Нерозбавлений

Нерозбавлена «фея» — це традиційний аперитив досвідчених абсентьє (людей, які знаються на приготуванні та вживанні даного напою). Настоянку попередньо охолоджують до + 1–2 °C і подають у маленьких тонких келихах. Разова доза — не більше ніж 30 мл. Нерозбавлений абсент випивають залпом одним ковтком. Тим, хто смакує «відьму» вперше, рекомендують обрати більш м’які способи знайомства з нею.

Французький

У ХХ столітті абсент вживали і як ліки. Відомо, що французькі військові регулярно «лікувалися» настоянкою полину. А під час війни в Африці його додавали у воду як антисептик. Подібна традиція пити абсент збереглась і донині. Готують такий напій за певною технологією:

  1. Заздалегідь підготуйте 100 мл холодної очищеної води.
  2. У коньячний келих (сніфтер) налийте 30 мл «зеленої феї».
  3. Зверху на келих покладіть абсентну ложечку (можна взяти звичайну вилку), на неї — кубик цукру.
  4. Не поспішаючи, маленькими порціями почніть лити воду на цукор. Через отвори в ложці солодкий сироп повільно стікатиме в келих і рівномірно змішуватиметься з абсентом. Напій буде готовий, як тільки цукор повністю розчиниться.

Чеський

Спосіб дуже видовищний, але потребує певної вправності. Для приготування необхідні спеціальна склянка з товстими стінками (рокс) і пальник.

Алгоритм дій такий:

  1. На склянку покладіть абсентну ложечку та шматочок рафінаду.
  2. Цукор рясно змочіть 30 мл абсенту й підпаліть. Під час горіння з цукру утвориться карамель, яка додасть напою яскравого смаку.
  3. Уважно стежте за процесом, тому що «відьма» в склянці теж може спалахнути. Якщо це станеться, швидко накрийте посудину щільною кришкою, щоб перекрити доступ кисню.
  4. В абсент із цукровою карамеллю додайте три частини води.
  5. Перед подачею остудіть краї склянки часточкою лимона.

yak-pyty-absent-pravylno-populyarni-varianty-vzhyvannya-03

Суворий

Цей спосіб дуже схожий на чеський, але має свої особливості. Бармени радять готувати такий напій з обережністю й подавати зі спеціальною металевою трубочкою.

Покрокова інструкція:

  1. У спеціальну склянку з товстими стінками або залізний кухоль налийте одну частину абсенту. Підпаліть рідину.
  2. Зверху на склянку покладіть абсентну ложечку та кілька кубиків рафінаду. Під час горіння «феї» цукор буде танути й капати в склянку, кристалізуючись на дні.
  3. Додайте в посудину з алкоголем воду. Все, «суворий» напій готовий. Його п’ють через металеву трубочку. Обережно, може бути гаряче.

Ніжний

Такий напій не радять вживати новачкам, оскільки в даному разі алкоголь не встигає змішатися з водою. Щоб зробити «ніжний» абсент, необхідно:

  1. У коньячний келих налити одну частину холодної (крижаної) води, потім додати дві частини абсенту. Має вийти два шари.
  2. Не перемішуючи, залпом випити все. Родзинка цього рецепту в тому, що міцний смак абсенту в кінці пом’якшується водою. Однак споживання приготовленої у такий спосіб «відьми» потребує певного досвіду.

Теплий

Назва аж ніяк не пов’язана з температурою напою. Зате його споживання викликає дуже приємне відчуття тепла в роті та горлі. Готується «теплий» коктейль швидко й просто:

yak-pyty-absent-pravylno-populyarni-varianty-vzhyvannya-04

  1. Налийте в чарку 30 мл настоянки і змішайте з свіжовичавленим соком лимона або лайма. Пропорція 1:1.
  2. Перемішайте, зачекайте 20 секунд і швидко випийте одним ковтком. Через 20 секунд закусіть чимось солодким.

Цитрусовий

Аби приготувати цей напій, можна використовувати будь-який вид цитрусових: лимон, лайм, апельсин. Фрукт потрібно очистити й розділити на часточки. М’якоть обережно відокремити від плівок і вмочити з усіх боків у цукор. Секрет цієї технології пов’язаний із горінням абсенту.

Алгоритм дій:

  1. У склянку з товстими стінками або спеціальний залізний кухоль налийте 50 мл абсенту і підпаліть.
  2. Залізними щипцями візьміть часточки цитрусового з цукром і потримайте над полум’ям. У міру горіння цукор почне танути й разом із соком капати в напій. Якщо соку мало, часточки можна сильніше стиснути щипцями.
  3. Щоб загасити вогонь, перекрийте доступ кисню до склянки.
  4. Дайте напою трохи охолонути та подайте теплим.

yak-pyty-absent-pravylno-populyarni-varianty-vzhyvannya-05

З соком

У цьому рецепті замість свіжих фруктів використовують свіжовичавлений або готовий концентрований апельсиновий сік. Готувати у такий спосіб напій з абсентом дуже просто:

  1. Налийте в келих 50 мл настоянки, додайте 200 мл натурального соку.
  2. Трохи перемішайте. Насолоджуйтеся смаком коктейлю маленькими ковтками.

«Тархун»

Ні однойменну траву, ні сам напій у даному рецепті не використовують. Вишуканий смак естрагону абсент набуває за рахунок спеціальної технології приготування:

  1. У термостійку посудину налийте 30 мл «відьми», додайте кубик цукру та підпаліть.
  2. Злегка помішуючи ложкою, почекайте, поки цукор повністю розчиниться.
  3. Швидко загасіть полум’я, перелийте напій у склянку або келих і випийте. Тут не можна допустити, щоб цукор знову почав кристалізуватися. Знайте, що «Тархун» дуже підступний. Оскільки смак спирту «змазується», можна запросто переборщити з дозою. Не забувайте про це, якщо хочете, щоб ранок після вечірки був безхмарним і «фея» залишила про себе лише найкращі спогади.

«Жаба»

Алгоритм приготування:

  1. Налийте в келих 30 мл абсенту. У рокс — 15 мл м’ятного лікеру, 30 мл горілки та 100 мл шампанського.
  2. Підпаліть абсент і трохи покрутіть келих, але так, щоб він не тріснув. Перелийте палаючу «фею» в рокс і швидко занурте в нього келих. Завдяки цьому між ємностями має утворитися вакуум. За кілька секунд на коктейлі з’являться характерні бульбашки, завдяки яким він отримав свою назву.
  3. Як тільки бульбашки зникнуть, напій потрібно збовтати й випити залпом. Після цього вдихнути пари з-під келиха.

«Веселий молочник»

Напій для справжніх гурманів і любителів незвичайних поєднань смаків. Готується дуже просто: в рівних пропорціях змішують віскі, абсент і молоко. Отриманий коктейль рекомендується пити повільно.

«Хемінгуей»

Невідомо, чи був великий письменник поціновувачем абсенту, але «Хемінгуей» має великий попит. За способом приготування цей напій практично не відрізняється від вищеописаного класичного французького, але, як стверджують любителі, без цукру смак зовсім інший.

Покрокова інструкція:

  1. У залізний кухоль налийте одну частину абсенту та залийте двома частинами води.
  2. Змішаний напій відпивайте повільно, щоб насолодитися легкою гіркуватістю та тонким ароматом.

«Чеширський кіт»

Зробити такий коктейль нескладно:

  1. У склянці-тумблері змішайте лід фраппе й абсент у рівних пропорціях. Злегка збовтайте, зачекайте, поки лід трохи розтане.
  2. Додайте стільки ж охолодженого яблучного соку. Пийте невеликими ковтками.

yak-pyty-absent-pravylno-populyarni-varianty-vzhyvannya-06

«Парашут»

Досить складний спосіб, що потребує вміння, спритності рук і помічника:

  1. Заздалегідь підготуйте коньячний келих, рокс, трубочку, блюдце з декількома кубиками цукру.
  2. У келих налийте 40 мл алкоголю. У склянку — 50 мл соку або тоніка. Келих розмістіть над склянкою. Підпаліть абсент. Повертайте келих, щоб він не тріснув від високої температури.
  3. Перелийте палаючу «фею» у склянку з соком, швидко накрийте келихом зверху. У момент, коли гасне полум’я, вивільняється велика кількість парів, які потрібно «викурити» соломкою через маленьку щілину. Потім помічник має полити абсентом шматочки цукру та підпалити їх.
  4. Одним ковтком випийте напій і знову, накривши цукор келихом, «викуріть» пари. Любителі запевняють, що підсумком усіх цих маніпуляцій буде ні з чим не зрівняне розслаблення.

З чим п’ють «відьму»?

Абсент вважається самостійним напоєм, який не потрібно запивати та заїдати. Але погоджуються з цим далеко не всі. Гурмани радять правильно підбирати продукти, які споживають із міцними напоями, щоб посилити та яскравіше розкрити їхній смак.

З чим п’ють «зелену фею» абсентьє? Класична закуска — палений або просочений соком лимона кусковий цукор із корицею. Також підходять солодкі та кисло-солодкі закуски:

  • зелені яблука;
  • виноград;
  • цитрусові — лимон, лайм, апельсин;
  • груші;
  • солодкі льодяники, шоколад.

З несолодких закусок під напої з «зеленої відьмою» подають:

  • мариновані гриби;
  • оливки;
  • сир із пліснявою;
  • в’ялені помідори з прованськими травами.

А які способи вживання абсенту знаєте ви? Діліться своїми рецептами та думками в коментарях!