П'ємо

Подаруйте своїм гостям свіжі й ігристі коктейлі цього сезону!

Ігристі коктейлі: свіжі ідеї для ігристих вин
podarite-svoim-gostyam-svezhie-i-igristye-koktejli-v-etom-sezone-2

Що може бути краще, ніж запросити гостей на барбекю-вечірку з коктейлями з шампанського? Різноманітні коктейлі з ігристого вина можуть не тільки бути аперитивом, а й дарувати приємні й незабутні враження.

Благородне шампанське чи інші ігристі вина, від іспанської «Кава» до італійського спуманте, — всі вони мають одну чудову якість, завдяки якій ідеально пасують до коктейлів: вони випускаються в різноманітних відтінках від сухого до напівсолодкого, тому припадуть до смаку всім гостям. Ігристі вина можна оптимально поєднувати з алкогольними й безалкогольними напоями та багатьма іншими інгредієнтами.

podarite-svoim-gostyam-svezhie-i-igristye-koktejli-v-etom-sezone-2

Від класики до інновації

Не втрачає популярності класика — від простого, але завжди смачного «Просекко» з апельсиновим соком, який високо цінується завдяки свіжості й низькому вмісту алкоголю, особливо в спекотну пору року, до «Белліні» з білим персиковим пюре, одного з найтиповіших літніх коктейлів, і безсмертного «Кір рояль», приготованого з шампанським і чорносмородиновим лікером. Але, звичайно ж, захоплюють і нові, оригінальні рецепти, наприклад напій від чемпіона світу з готування коктейлів «Моє зелене літо».

Необмежені можливості

Для тих, хто хоче створити власний напій, кількість можливостей просто нескінченна, бо краса ігристого вина полягає в тому, що воно прекрасно поєднується з усім. Це може бути міцний спиртний напій, такий як джин, бренді, горілка, кальвадос, коньяк або текіла. Для великого смаку є лікери всіх видів з меншою кількістю алкоголю, наприклад, вишневий лікер, кюрасао чи інший апельсиновий лікер, полуничний лікер або крем-де-касис. Завжди популярні фруктові соки всіх видів, фруктові сиропи або — для максимальної свіжості — пюре з фруктів. Ігристі вина добре поєднуються навіть із пивом, як, наприклад, у класичному коктейлі «Чорний оксамит» (Black Velvet), створеному ще 1861 року. І навіть яєчний жовток і вершки можуть додаватися до коктейлів з ігристого вина, таких як шампанське «Фліп».

Струшувати чи перемішувати? Ні те, ні інше!

А як зібрати інгредієнти разом? Напої, що містять вуглекислий газ, не можна ні перемішувати, ні струшувати; основне правило бару: якщо бульбашки є, вони майже відразу втрачають характерне сяйво. Це означає, що спочатку перемішуються або струшуються в шейкері переважно інгредієнти, які не містять вуглекислого газу, а потім напій доповнюється ігристим вином. Лише якщо ігристе вино й ще один напій змішуються в одній склянці, їх можна наливати одночасно. Дуже важливо охолоджувати напої, особливо влітку. Деякі рецепти коктейлів передбачають лід, хоча завжди є ризик, що, розтанувши, він розбавить напій. Як альтернатива, окремі інгредієнти можна охолодити першими — і склянки теж охолоджуються в морозильній камері або заповнюються колотим льодом, щоб бути дійсно холодними.

Захоплений погляд

Таке саме правило стосується й напоїв: красива презентація збільшує радість. Це передусім також якісні склянки. У келихів на ніжці є велика перевага, особливо в спеку: прохолодний напій не нагрівається від руки. Звичайно, склянки можуть бути барвисто оформлені: фруктові коктейлі можна подавати зі шматочком або скибочкою апельсина чи з гілочкою ягід. Квіти на склі або навіть у склі також чудово підкреслюють літній характер успішного барбекю-коктейлю!

podarite-svoim-gostyam-svezhie-i-igristye-koktejli-v-etom-sezone-3

Відчуття літа й сонця

Фінка Ґрета Ґренгольм працює барменом у готелі Loimaan Seurahuone, який відкрили її бабуся й дідусь іще 1949 року. Протягом восьми років вона брала участь у конкурсах зі своїми «коктейльними шедеврами» й вигравала національні чемпіонати. Всесвітній чемпіонат серед барменів 2013 року в Празі був другим її змаганням міжнародного рівня — і в ньому вона мала великий успіх: 34-річна жінка не тільки виграла категорію «Ігристі коктейлі» з коктейлем «Моє зелене літо» (вердикт журі: «образний і добре збалансований, із чудовим ароматом»), але й перемогла в загальному заліку.

Як ви вирішили зайнятися цією справою? Ви завжди хотіли бути барменом?

Ну, я б сказала, що це спосіб життя. Ще в молодості мені дуже подобалося спілкуватися з людьми. Минули роки, я почала працювати в нашому ресторані, і це було так просто й весело. Тому я вивчала ресторанний бізнес і менеджмент. Потім я вступила до Фінської асоціації барменів (FBSK). Тож можна сказати, що я завжди хотіла бути барменом. Я живу своєю мрією!

Що такого особливого в блискотливих коктейлях і чому вони так приваблюють вас?

Ігристі коктейлі свіжі й легкі для вживання, особливо ігристі напої, приготовані з «Просекко». Вони дарують відчуття літа й сонця. І тут, у Фінляндії, вам це справді знадобиться!

Як ви розробляєте рецепти своїх коктейлів?

Зазвичай рецепти просто з’являються в моїй уяві. Це трапляється, коли я думаю про коктейлі для деяких змагань. Таке почуття надихає мене. Тоді мені просто цікаво приготувати новий коктейль. Думаю, що майже 95 відсотків цього коктейлю — у моїй уяві. Я роблю так, як уявляю, і коктейль часто має саме такий вигляд. Іноді мені потрібно зробити кілька варіантів, і тоді все чудово.

Як у вас виникла ідея «Мого зеленого літа»?

Я люблю смак яблука, хоча років у 20 у мене була алергія на цей фрукт. Оскільки я люблю і яблука, і літо, мені захотілося створити щось свіже й трошки солодке — і я подумала про коктейль із яблучним смаком. Потім я поміркувала ще трошки й придумала коктейль «Моє зелене літо».

Які тенденції в коктейлі, на вашу думку, домінуватимуть улітку?

Думаю, що буде багато хороших коктейлів, приготованих із дуже хорошого алкоголю преміум-класу. Коктейлі будуть свіжими, і я сподіваюся, що інгредієнти, які люди використовують із сиропами, також будуть свіжими, тому смак буде збалансованим. Готуйте коктейлі зі смаком і не скупіться на келихи!

podarite-svoim-gostyam-svezhie-i-igristye-koktejli-v-etom-sezone-4

Рецепт: Коктейль «Моє зелене літо»

Інгредієнти

  • 20 мл горілки Grey Goose La Poire
    • 20 мл Routin 1883 Green Apple
    • 100 мл Martini Prosecco DOC
    • 3 ложки (для бару) Routin 1883 Fruit de la passion
    • 1 ложка (для бару) Finest Call Lime Juice
    • 1 ложка (для бару) Monin Cucumber

Готування

Помістіть усі інгредієнти, крім «Просекко», у склянку на коктейль і добре розмішайте. Потім вилийте коктейль у мілкий келих для шампанського й додайте «Просекко».

Рецепт: Ігристий малиновий коктейль

Інгредієнти

  • 20 мл малинової горілки
  • 1 столова ложка малини (замороженої або свіжої)
  • 1 гілочка м’яти
  • Ігристе вино

Готування

Ретельно перемішайте малинову горілку й малину, злегка помніть м’яту на обробній дошці й додайте в склянку. Залийте охолоджене ігристе вино в суміш і подавайте.