Їмо

Подарунок осені — гарбузовий чізкейк

garbuzovyj-chizkejk-1

Ми сприймаємо чізкейк як американську страву. Насправді, цей десерт знали ще в Стародавній Греції. Звичайно, рецепт страви, яку готували елліни, що жили в ті часи, відрізнявся від звичного нам. Серед інгредієнтів не було основи з тіста, овечий або козячий м’який сир змішували з борошном, медом, яйцями та запікали. Невідомо, був цей пиріг у давніх греків повсякденною стравою чи ритуальною, але зафіксовано факт нагородження ним переможця Олімпійських ігор.

Сьогодні існує безліч варіацій чізкейка. Його готують із різними додатками, покривають глазур’ю фантастичних кольорів, а іноді навіть обходяться без випічки.

Осінь — найкращий час для того, щоб поласувати чізкейком із гарбузом. Цей дієтичний і цілющий плід чудово врівноважить калорійні інгредієнти пирога, подарувавши йому екзотичний колір і незвичайний смак.

Коричний чізкейк із гарбуза

garbuzovyj-chizkejk-22

Доповнивши сирно-гарбузовий чізкейк корицею, ви потішите близьких не лише пряним, ароматним, але й естетичним десертом. Ми відкриємо секрет, як зробити так, щоб на поверхні пирога не утворилися тріщини.

Інгредієнти

Окремо приготуйте продукти для основи:

  • печиво пісочне — 300 г;
  • масло вершкове — 150 г;
  • горіхи волоські — 50 г.

Начинка:

  • м’який сир/кисломолочний сир — 600 г;
  • гарбуз (вже очищений) — 500 г;
  • кориця — 1 ч. л.;
  • цукор — 300 г;
  • сметана — 100 г;
  • яйця — 4 шт.;
  • борошно — 2 ст. л.

Кількість порцій і час приготування

Випікання гарбузового чізкейка забере близько години. На підготовчі роботи піде небагато часу. Але якщо ви додатково дасте чізкейку постояти в холодильнику 5–6 годин, то пиріг вийде неймовірно смачним.

Кількість продуктів розрахована на заповнення круглої форми діаметром 22 см. У результаті у вас вийде 6–8 порцій чудового десерту.

Покрокова інструкція

  1. Нарізаємо гарбуз шматочками, запікаємо в мікрохвильовці, даємо охолонути до кімнатної температури.
  2. Вмикаємо духовку. Вона має розігрітися до 160 ºС.
  3. Готуємо основу. У блендері подрібнюємо горіхи та печиво. Масло розтоплюємо. З’єднуємо з подрібненими горіхами, печивом.
  4. У роз’ємну форму викладаємо основу, рівномірно розподіляємо по дну. Робимо бортики 4–5 см і ставимо в холодильник. Попередньо форму можна змастити маслом, але не сильно — в тісті достатньо жиру.
  5. Гарбуз подрібнюємо до однорідної консистенції. Додаємо в пюре, що утворилося, м’який сир, цукор, корицю, борошно, сметану. Все добре вимішуємо міксером (на невеликій швидкості).
  6. Вводимо яйця по одному, повільно перемішуючи міксером. Якщо не впевнені у своєму апараті, краще зробити це виделкою, оскільки внаслідок інтенсивного збивання поверхня чізкейка потріскається.
  7. Акуратно виливаємо сирно-гарбузову масу на основу. Розрівнюємо та ставимо в духовку. Якщо сирний пиріг випікати на водяній бані, він буде смачнішим. Тому поставте на нижній рівень духовки ємність із водою. Випікатися десерт буде близько години. Про готовність страви свідчать щільні краї. При цьому серединка буде «жива».
  8. Охолоджуємо пиріг в прочиненій вимкненій духовці. Ставимо десерт у холодильник на 12 годин.

Гарбузовий чізкейк з сиром і апельсином

garbuzovyj-chizkejk-33

Якщо дитина навідріз відмовляється їсти страви з гарбуза, можна трохи схитрувати, сказавши, що чізкейк приготований лише з апельсином. Тим більше, що колір цих плодів практично не відрізняється, а смак десерту буде вирізнятися цитрусовими нотками.

Інгредієнти

Гарбузовий чізкейк з сиром та апельсином також потребує основи. Для її приготування знадобляться:

  • печиво пісочне — 250 г;
  • масло вершкове — 80 г;
  • кунжут — 2 ст. л. (або 50–70 г будь-яких горіхів).

Для начинки будуть потрібні:

  • сир дрібнозернистий — 400 г;
  • гарбуз — 400 г;
  • апельсин — цедра половини плода;
  • цукровий пісок — 1 ст.;
  • сметана — 0,5 ст.;
  • яйце — 2 шт.

Кількість порцій і час приготування

З наведеної вище кількості інгредієнтів вийде 8–10 порцій страви. Активні дії заберуть не більше ніж годину:

  • 20 хвилин піде на підготовку продуктів;
  • 10 — на те, щоб спекти корж;
  • 30 — на випікання чізкейка.

Покрокова інструкція

  1. Вмикаємо духовку. Її необхідно розігріти до 160–170 ºС.
  2. Печиво перетираємо на крихти. Змішуємо їх із добре розм’якшеним маслом. Додаємо кунжут. Вимішуємо, застеляємо круглу форму пекарським папером, викладаємо крихти печива з маслом та кунжутом.
  3. Ставимо на 10 хвилин у гарячу духовку та переходимо до начинки.
  4. Шматочки гарбуза відварюємо, перетираємо блендером на пюре. Маса має бути однорідною.
  5. Сир кладемо в комбайн. Подрібнюємо, додаємо до нього гарбуз, сметану, цукор, цедру, яйця, все ретельно вимішуємо, потім збиваємо. Маса має бути пишною та однорідною (вкраплення цедри не враховуються).
  6. Розподіляємо по основі з печива сирну масу, випікаємо в духовці 30 хвилин. Коли краї страви стануть щільними, вимикаємо вогонь. Відкриваємо дверцята духовки, залишаємо чізкейк в ній до охолодження. Потім ставимо десерт у холодильник хоча б на кілька годин. Прикрасити пиріг можна часточками апельсина.

Гарбузовий чізкейк із карамеллю

garbuzovyj-chizkejk-4

Ще один незвичайний рецепт, в якому солодкий гарбуз і маскарпоне відтіняє солона карамель.

Щоб приготувати такий чізкейк, крім основних інгредієнтів вам знадобляться прянощі, галетне печиво, яйця, цукор і ще деякі продукти. Все необхідне, зокрема форми та інші аксесуари для випічки, ви можете придбати в METRO.