Купуємо

Головні азіатські соуси

glavnye-aziatskie-sousy-2

Іноді все, що відрізняє страву від кулінарного шедевра — правильно підібраний соус. В азійських країнах це добре знають. І тому спираються на шість основних соусів, які, завдяки широкому вибору екзотичних соусів у METRO, можуть стати й вашою кулінарною таємницею. Заради її розкриття гості повертатимуться знову й знову!

СОЄВИЙ СОУС

Один зі стовпів кухонь Південно-Східної Азії, соєвий соус, зміг стати повноцінною заміною кухонної солі. Під час ферментування бобів у ньому природно з’являється носій п’ятого смаку «умамі» — він посилює натуральний смак продуктів навіть краще за неї.

Як використовувати?

Приправою до суші або соусом до відварного рису роль соєвого соусу SEN SOY  не обмежується. Не обов’язково бути шанувальником азійської кухні, щоб знайти застосування купленій принагідно пляшечці: ним замінюють сіль в овочевих і м’ясних рагу, додають кілька ложок у супи та бульйони заради насиченого смаку, гарного кольору й вираженого аромату. Невелика порція — буквально кілька крапель — надасть цікавих смакових нюансів десертам, наприклад, морозиву або гарбузовим оладкам.

КАРІ

Паста карі — тайський винахід, і, на відміну від індійської сухої суміші спецій, завжди має вигляд густої вологої маси. Розрізняють карі за кольором, який залежить від складу пасти: найгостріша — червона, з перцю чилі; в основі найпоширенішої жовтої — куркума; м’яку зелену готують із зеленого перцю й кіндзи.

Як використовувати?

Паста карі, по суті, концентрат, на кшталт нашої заправи до борщу, і від кількості доданої рідини (води, бульйону або кокосового молока) залежатиме, що вийде — суп чи густа підлива до м’яса або овочів. Червону пасту карі ТМ Exotic Food додають до м’яса або гострих супів. Для жовтої пасти карі ТМ Exotic Food характерний вершковий смак — з нею часто готують курку, картоплю, яловичину й морепродукти. Зелена паста карі ТМ Exotic Food — універсальна й надає всім стравам характерного свіжого смаку, який посилять свіжі листочки кіндзи. Принцип загалом такий: у глибокій сковороді чи каструлі розігріти олію та пасту карі до виникнення аромату. Розвести кокосовим молоком до потрібної густоти, прогріти, опустити в карі інші інгредієнти й тушкувати до готовності. Крім прямого призначення, пасту карі можна додавати на кінчику ножа в салати, маринади й кляри для обсмажування курки. Порції пасти краще збільшувати поступово — щоб угадати з гостротою.

glavnye-aziatskie-sousy-3

УСТРИЧНИЙ СОУС

Популярний соус до гарячих страв у Китаї, В’єтнамі й Таїланді — густа тягуча субстанція з уварених у соєвому соусі устриць та оцту. Звучить не дуже, але в смаку соусу зовсім не відчуваються молюски, зате дуже багато носія умамі. Що густіший соус, то він кращий.

Як використовувати?

Схожий на густий сироп, устричний соус ТМ Exotic Food із солоно-солодким смаком не потребує домішок або змішування з чимось іще. Його застосовують наприкінці обсмажування на сковороді wok або грилі — збризкують майже готові продукти. Соус допоможе їм приготуватися швидше. Але якщо додати його надто рано — усе згорить.

ШРИРАЧА

Основні інгредієнти яскраво-червоного гострого соусу — перець чилі, часник, сіль та оцет. Від решти «чилі» його відрізняє легкий солодкий відтінок. Завдяки йому шрирача вийшов за рамки тайської та в’єтнамської кухонь і потіснив на полицях шеф-кухарів інші гострі соуси.

Як використовувати?

Як правило, соус Шрирача ТМ Exotic Food подають як соус-дип або кетчуп. Щоб пом’якшити гостроту й додати пікантності звичним салатам — змішати з вершками, сметаною чи майонезом. Соус часто подають у в’єтнамських ресторанах із супом фо, проте його можна також додати в рамен, гаспачо або овочевий крем-суп. Кілька крапель зроблять глибшим смак маринадів до м’яса, м’ясного хліба, соусів до пасти й приємно здивують у яєчні, омлеті чи томатному та овочевих соках.

glavnye-aziatskie-sousy-4

ЧАТНІ

Рецепт чатні — пряного «варення» з фруктів та овочів — англійці запозичили в індусів і зробили популярним у всіх колоніях імперії. Чатні може бути свіжим і вареним, приготованим відразу для подавання на стіл або заготовленим про запас. Консервований чатні особливо смачний, витримка йде на користь його смаку й аромату. Відмітна риса цього соусу — комбінація кислого й солодкого смаків із нотками гостроти. До класичного рецепту входить манго, в екзотичному соусі ТМ Exotic Food його смак збалансовано й посилено ананасом. Як основу використовують також буряк, ревінь, яблука, вишню, аґрус, моркву тощо. Додають цибулю, часник, свіжий імбир і спеції — від насіння гірчиці й кориці до куміну й гвоздики, і, звичайно, оцет, який відіграє роль стабілізатора.

Як використовувати?

Чатні подають до вже готових страв — наприклад, це ідеальний соус до птиці, запеченої або відвареної. Кисло-солодкий основний присмак добре відтіняє смак нежирної морської риби й морепродуктів, сиру; урізноманітнює смак сендвічів, овочевих паличок та інших холодних закусок.

РИБНИЙ СОУС

Один з найдавніших соусів на планеті — наприклад, у Стародавньому Римі був поширений його аналог, пахучий гарум — готують шляхом ферментування дрібних рибин, переважно анчоусів, у морській воді. Тому запах у нього специфічний — з тих, що можна полюбити або зненавидіти з першого вдиху. Потужний умамі-ефект і негрубий рибний присмак — його незаперечні переваги, здатні суттєво врізноманітнити навіть посередній суп.

Як використовувати?

Зазвичай рибний соус ТМ Exotic Food використовують замість солі — в карі й маринадах, для надання виразного смаку овочевим стравам. Наприклад, звичайні баклажани з часником відкриють нові грані смаку, якщо приправити їх рибним соусом. Додавайте потрошку — щоб не ризикувати всією стравою.