Купуємо

Харчові добавки: читаємо склад продукту

harchovi-dobavky-chytayemo-sklad-produktu-1

Без харчових добавок неможливо уявити сучасні продукти: полиці супермаркетів просто спорожніли б. Модифікатори роблять їжу привабливою на вигляд, зберігають її свіжість і різноманітні властивості.

Водночас суперечки про вплив добавок на організм людини не вщухають ні на хвилину. Багато хто маніакально уникає «ешок», вважаючи їх шкідливою хімією. Насправді все не так однозначно. Іноді натуральні добавки можуть становити більшу небезпеку, ніж синтезовані (хімічні).

Оскільки харчові добавки — невід’ємні складові сучасного харчопрому, варто мати достатні знання про них, щоб відчувати себе захищеним, вибираючи їжу і напої для всієї родини.

«Е» — за та проти

Не потрібно заглиблюватися в тему так, як це роблять технологи харчового виробництва, та вивчати нескінчену таблицю барвників, консервантів, емульгаторів і загусників. Досить запам’ятати їх просту класифікацію й Е-добавки, кількість яких в їжі ліпше обмежити. Корисний лайфхак: навчитися швидко читати хімічний склад продуктів, визначаючи інгредієнти, надлишок котрих може спричинити небажані реакції (наприклад, алергію).

Харчові добавки в продуктах харчування бувають найрізноманітнішими. Відомі сотні таких модифікаторів. Для зручності їх позначають буквою «Е» і кодом із кількох цифр. Цікавий факт: ці коди винайшли тоді, коли на упаковці вже бракувало місця для опису всіх речовин, що входять до складу того чи іншого продукту.

1953 року в Європі вигадали позначення «Е». Однозначної відповіді на запитання, які добавки Е шкідливі, не існує. Перелік заборонених речовин постійно коригують, вчені вивчають, який вплив на здоров’я людини справляють добавки, та іноді роблять досить несподівані висновки.

Що треба знати про барвники й консерванти?

Отже, розшифровка добавок. Е 100–182 — це барвники. Завдяки їм ковбаса та сосиски мають життєрадісний рожевий колір. Такі модифікатори бувають кількох видів: натуральні (з плодів, листя, спецій тощо), синтетичні (створені в лабораторних умовах), мінеральні (з мінеральних речовин, в їжі використовуються рідко).

Варто знати, що продукти для малюків до трьох років підфарбовувати забороняється. Е 110, Е 122, Е 102, Е 124, Е 104 й Е 129 — барвники, визнані в Європі небезпечними для дитячого здоров’я (можуть спровокувати гіперактивність, алергію тощо). В Україні їх застосовують, тому вживати чи не вживати продукти, що їх містять, — особистий вибір кожного. Ці шкідливі харчові добавки присутні в солодощах, газованих напоях.

Е 200–299 — консерванти. Вони відповідають за те, аби їжа та напої тривалий час залишалися свіжими, не допускають розвитку грибка, хвороботворних бактерій. Вочевидь, пригнічуючи життєдіяльність мікроорганізмів в продуктах, ці речовини впливають і на людину. Парадокс, але консерванти цілком можуть претендувати на звання «корисні харчові добавки».harchovi-dobavky-chytayemo-sklad-produktu-3

Звучить трохи дивно, але насправді шкода для здоров’я від зіпсованої їжі без консервантів може бути набагато серйознішою, ніж від добавок. З другого боку, споживання значних обсягів подуктів, в складі яких є Е-консерванти, сприяє їх накопиченню в клітинах організму. Це може призвести до відхилень у роботі органів, мутацій і важких захворювань. Тому ліпше звести шкідливі добавки в їжі, до яких належать і деякі консерванти, до мінімуму, а також повністю виключити з раціону заборонені. Особливо варто уникати Е 240 (формальдегід, шукайте його в консервованих продуктах), небезпечних Е 241–259, нітратів та нітритів. В організмі людини вони утворюють речовину, здатну провокувати онкологічні захворювання, гіпертонію.

Увага! Глутамат натрію

Стабілізатори Е 400–599 роблять консистенцію та форму продуктів стабільними й привабливими. Ці добавки поділяються на загусники, емульгатори та, власне, стабілізатори. Е 400–599 не належать до категорії «найнебезпечніші Е-добавки». На здоров’я вони практично не впливають, оскільки не всмоктуються в шлунку й кишківнику та виводяться з організму.harchovi-dobavky-chytayemo-sklad-produktu-4

Емульгатори харчові відповідають за те, щоб продукти мали приємну консистенцію, не розтікалися. Але не зайве контролювати споживання речовин із цієї категорії, оскільки пропіленгліколь (Е 490), Е 450–459 є фосфатами. Дозволені, а отже нешкідливі натуральні загусники: гуарова камедь (Е 412), агар (Е 406), гуміарабік (Е 414), пектини (Е 440), модифікований крохмаль.

Е 600–699 — підсилювачі смаку та ароматизатори. Ми настільки звикли до них, що їжа без цих добавок здається несмачною. З чого можна зробити висновок: вони викликають звикання та навіть харчову залежність. Найчастіше застосовуваний і відомий у цій категорії — глутамат натрію (Е 621). Примітно, що в натуральному вигляді він є в складі багатьох продуктів (сир, помідори, шпинат, гриби тощо).harchovi-dobavky-chytayemo-sklad-produktu-6

Суперечки про вплив на людський організм глутамату натрію тривають. Противники Е 621 твердять, що ця харчова добавка аж ніяк не безпечна, оскільки провокує ожиріння, серцево-судинні захворювання, проблеми з тиском, які виникають через переїдання. Глутамат натрію може спричинити розлади харчової поведінки. До того ж він зазвичай міститься в джанк-фуді (чипси, інші снеки, копченина). Отже, з метою харчової безпеки доцільно обмежити споживання Е 620–635.

Щонайменше рафінованого

Е 700–900 — підсолоджувачі (цукрозамінники) та інші речовини. Класифікація харчових добавок така широка, що в позначеннях на упаковках і пляшках можна заплутатися. Аби не розгубитися, варто запам’ятати сумнівні компоненти, споживання яких, передусім дітьми, потрібно зменшити. Є натуральні підсолоджувачі (стевія (стевіозид), амінокислоти, фруктоза) і синтезовані в лабораторіях (цикламат, сахарин, аспартам).harchovi-dobavky-chytayemo-sklad-produktu-7

Багато хто з дієтологів вважає, що підсолоджувачі менш шкідливі, ніж білий цукор. Водночас небезпечним цукрозамінником називають аспартам (Е 951): він провокує переїдання, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, головний біль, нудоту. Обмежити варто також вживання ксиліту (E 967), сорбіту (E 420) — їхній надлишок здатен спричинити проносну дію.

Висновок напрошується один: у раціоні має бути якомога менше рафінованих продуктів — консервів, ковбас, сосисок, солодкої молочки, бульйонних кубиків, сухариків, чипсів. Робіть ставку на натуральні інгредієнти, що гарантують безпеку їжі. Наприклад, навчіться самі готувати майонез (справа кількох хвилин), а бульйонні концентрати замініть кубиками замороженого овочевого або курячого бульйону. Ну а якщо без промислової смакоти ніяк — намічається важливе застілля, читайте етикетки. Якщо виникають питання, з’ясовуйте їх. Адже нині кожен смартфон дає можливість миттєво отримати відповідь.

  • дуже важливо знати, що ти їси, тому читайте склад продуктів