Купуємо

Який хліб найкорисніший: міфи і факти

hlibni-mify-ta-fakty-1

«Який хліб найкорисніший?» — питання, яке не втрачає своєї актуальності вже багато століть. Ця страва — одна з найдавніших на планеті. Різноманітний хліб: житній, пшеничний, кукурудзяний — був і залишається основою раціону в багатьох культурах. Незважаючи на це, користь хліба періодично заперечується апологетами так званого здорового способу життя. А дієтологи, як і раніше, твердять: абсолютна відмова від хлібобулочних виробів може негативно позначитися на здоров’ї, спричинити незворотні зміни в роботі внутрішніх органів. Спробуємо розібратися в найпопулярніших «хлібних» питаннях.

hlibni-mify-ta-fakty-7Який хліб корисніше: чорний або білий?

Сперечатися тут немає сенсу, адже користь є і в першому, і в другому різновиді. Головні деталі — це інгредієнти та спосіб приготування. Вочевидь, що приготовані масовим, промисловим способом звичні батони з рафінованих продуктів із застосуванням різних поліпшувачів — харчових розпушувачів, жирів, цукру — менш корисні, ніж виготовлений власноруч багет із висівками. Випікати хліб у домашніх умовах зовсім не складно, потрібна лише невеличка практика. Багато хто купує хлібопічки, щоб потішити родину незвичайними рецептами та урізноманітнити раціон. Але це не обов’язково — вистачить звичайної духовки, трохи терпіння та чарівництва.

Перед «білими» аналогами житній і бородинський мають такі переваги:

  • велика кількість харчових волокон (клітковини). Вони позитивно впливають на травлення, очищують організм від токсинів;
  • менша, на відміну від білого магазинного хліба, калорійність;
  • тривалий строк зберігання — кислота в такому хлібі ефективно бореться із цвіллю. Завдяки цій властивості мандрівники брали із собою в подорож саме житній хліб;
  • насиченість м’якоті вітамінами, амінокислотами та іншими корисними речовинами.

Незважаючи на свою користь, згадані сорти не дуже підходять тим, у кого підвищена кислотність. Дієтологи більше схвалюють бездріжджовий житній хліб і вироби на спеціальній заквасці, вони мають переважати у здоровому харчуванні. Користь і шкода житнього хліба — це питання індивідуальних смаків і особливостей організму. Кілька шматочків ароматного, трохи кислуватого, пряного житнього хліба в геніальному та простому поєднанні зі слабосолоним оселедцем або печінковим паштетом навряд чи комусь зашкодять!hlibni-mify-ta-fakty-3

Білий хліб, випечений на промислових хлібозаводах, — не найкорисніша їжа. Якщо ви не можете відмовитися від шматочка-другого батона, їжте його винятково в першій половині дня. У такому хлібі багато «порожніх» калорій, які практично не дають енергії та залишаються на талії у вигляді жирових відкладень. Пекарні в супермаркетах пропонують найширший асортимент білого хліба різноманітних рецептур: без дріжджів або з ними, із хмелю, з додаванням висівок, цільнозерновий, лляний… Вибір величезний!

Потрібно обов’язково тішити себе й білим хлібом. Головне — знати, який насправді корисний, який купувати для себе та інших членів родини й у чому переваги такої випічки.

Користь білого хліба:

  • сприяє зростанню кількості корисних бактерій в кишечнику;
  • багатий клітковиною, амінокислотами, вітамінами;
  • зменшує потяг до солодощів, цукерок, тістечок, надаючи тривале відчуття приємної ситості;
  • знижує ризик виникнення діабету;
  • згідно з даними досліджень австралійських учених, помірна кількість білого хліба в раціоні — ефективна профілактика онкологічних захворювань (особливо кишечника) і навіть засіб уберегтися від депресії.

Не забувайте і про те, що аромат та смак свіжоспеченого багета — це теж  корисні властивості хліба, які допомагають отримати задоволення від трапези.

Проте багаторазово підтверджений і той факт, що надмірне споживання булочок, багетів, батонів та іншої випічки із пшеничного борошна призводить до зайвої ваги. Тут дуже важливе почуття міри. Бажано споживати білий хліб на сніданок, максимум два шматочки, та позбутисясуперечливої радянської звички їсти все із хлібом.

Трохи про традиції

Розмірковуючи про те, який хліб корисніший, зважайте на географічний принцип. Наприклад, мешканці Північної Європи — Бельгії та Нідерландів — постійно їдять сендвічі та бутерброди. Водночас населення не страждає на масове ожиріння та хронічні захворювання. Величезні шматки хліба із сиром, слабосолоною рибою, різноманітними нарізками, овочами й паштетами — повсякденна їжа в цих країнах.hlibni-mify-ta-fakty-5

Зазвичай голландці та бельгійці віддають перевагу хлібу на заквасці, без дріжджів. Користь бездріжджового хліба полягає в тому, що він не підвищує кислотність, насичує організм вітамінами, клітковиною.

Тепер давайте перенесемося до Франції: традиційний багет із пшеничного борошна тут просто обожнюють, він є майже символом їхньої кухні. І як вдається не погладшати французам, прихильникам білих хрустких ласощів? Секрет у поміркованості: тут заведено вставати з-за столу з легким відчуттям голоду.

Італійці також полюбляють випічку із пшеничного борошна на сніданок, а традиційні види хліба (наприклад, чіабату) використовують для приготування бутербродів і закусок, зокрема брускети з оливковою олією, часником і томатами. Італійцям дуже смакує паста та піца, і вони все ж таки залишаються однією з найстрункіших націй у Європі. Справа в тому, що основа італійської кухні — борошно із твердих сортів пшениці.

В Україні хліб — це вічна цінність, «усьому голова», учасник багатьох ритуалів — наприклад одруження, вінчання. Усім нам подобається різний хліб: комусь — звичайний нарізний батон, комусь миліший тостовий, а хтось готовий закласти душу за ароматний окраєць бородинського, присмачений часником.

І останній факт, після якого користь чорного хліба буде беззаперечною для найзатятіших прихильників ЗСЖ. Навіть тим, хто дотримується жорсткої безвуглеводної дієти, два шматочки чорного, житнього або цільнозернового хліба щодня допоможуть… схуднути! Завдяки їм ви стимулюєте травлення, організм насичується необхідною кількістю заліза, кальцію, калію, цинку, вітамінів груп Е і В.

hlibni-mify-ta-fakty-9Рецепт домашнього цільнозернового хліба

Потіште себе та рідних смачним ароматним хлібом власного приготування.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг борошна грубого помелу;
  • 8 г сухих дріжджів (можна замінити звичайними);
  • 350 мл теплої води;
  • столова ложка кам’яної солі;
  • чайна ложка цукру;
  • прованські трави, трохи сушеного часнику, різноманітного насіння за смаком, оливкова олія для змащування.

Змішайте борошно та дріжджі, додайте інші інгредієнти. Обережно вимішайте тісто та залиште його у змащеному олією посуді на годину. Потім сформуйте хліб у формі для випікання і залиште ще на 30 хвилин. У розігріту до 200 градусів духовку поставте трохи змочений водою та присипаний насінням хлібець. Процес випікання триватиме близько години. Найскладніше — дочекатися, поки ароматний хліб охолоне. І потім уже можна з’їсти його із задоволенням і користю для здоров’я.

  • Дякую за корисну інформацію про хліб!