Купуємо

Консервований тунець: готуємо страви з консервованого тунця

konservovanyj-tunets-gotuyemo-stravy-z-konservovanogo-tuntsya-1

Смачні, легкі, доступні — консерви з тунця давно не вважаються чимось казково далеким і «не нашим». Вибір на полицях такий, що голова йде обертом, квадратом та іншими геометричними фігурами. Тому сьогодні ми розповімо, як у них розібратися й навчитися застосовувати їх на кухні.

konservovanyj-tunets-gotuyemo-stravy-z-konservovanogo-tuntsya-2Тунець: корисність, шкідливість і калорійність

Тунець — один із найспоживаніших видів риб. Це кочове створіння, яке проводить усе своє життя, змінюючи осідок. Зазвичай він віддає перевагу помірним і субтропічним водам Атлантичного океану, Середземного й Чорного морів. Це велика риба, яка може сягати завдовжки 2 м і важити 250 кг.

У великому тілі — великий запас корисних речовин. Так, тунець уважається джерелом легкозасвоюваного білка, уміст якого в консервах сягає 30%. Серед мікро- й макроелементів: залізо, мідь, цинк, калій, натрій, магній тощо. Вітамінний арсенал також вражає: A, B1, B2, D, E тощо.

Завдяки такому набору тунець:

  • знижує ризик серцево-судинних захворювань;
  • нормалізує рівень цукру в крові;
  • поліпшує роботу нервової системи;
  • перешкоджає розвиткові онкологічних захворювань;
  • підтримує роботу опорно-рухового апарату.

Цю рибу особливо рекомендовано людям середнього й старшого віку, тому що вона стабілізує артеріальний тиск, підвищує імунітет, поліпшує зір, прискорює регенерацію тканин і зменшує больовий синдром у разі захворювань суглобів. Такий собі еліксир молодості.

Ще це чудовий продукт для профілактики й підтримання здоров’я загалом, який підходить для дієтичного харчування. Зараз розповімо, скільки калорій у консервованому тунці, і ви все зрозумієте: 184 ккал на 100 грамів. Неймовірно!

Звичайно, є й деякі мінуси. Наприклад, тунець може спричинити алергію в людей, схильних до неї. Так що краще не захоплюватися й не вживати його частіше ніж один-два рази на тиждень. Також м’ясо риби містить певну кількість часточок ртуті. І чим старшою й більшою є особина, тим вищим є цей показник. Тому вагітним, жінкам-годувальницям, дітям до трьох років і людям із хворобами нирок варто відмовитися від цих консервів.

konservovanyj-tunets-gotuyemo-stravy-z-konservovanogo-tuntsya-3Страви з консервів тунця: просто й зі смаком

Головна перевага таких страв — вони забирають мінімум часу й сил. Чи то перші, чи другі страви з консервованого тунця, ви впораєтеся швидко й легко. Навіть якщо зазвичай ґуґлите, як варити гречку або чистити картоплю! Тільки важливо розуміти, який саме вид консервів потрібен.

Аби взяти з полиці правильну баночку, треба всього лише заздалегідь визначитися, що ви хочете приготувати. Для салату або кіша підійдуть:

  • Calvo California Tuna Salad
  • Calvo Mediterranean Tuna Salad
  • Calvo Mexican Tuna Salad

konservovanyj-tunets-gotuyemo-stravy-z-konservovanogo-tuntsya-7Тунця тут уже подрібнено, заправлено й доповнено овочами. У каліфорнійському міксі — солодкий зелений горошок, кукурудза й оливки, у середземноморському — горошок, томати й морква, у мексиканському — боби, кукурудза й перчик. Найпростіший рецепт: порвати улюблену зеленину, перевернути зверху банку з тунцем і перемішати. Або трохи доповнити смак, змішавши його з вареним яйцем, помідорами чері й огірком.

Але не бійтеся експериментів. Цей продукт чудово впишеться в такі знайомі страви, удосконаливши їх: плов, «Тунець під шубою», «Мімозу», солянку й навіть борщ! Лише на супи радимо брати консерви з олією. Вони досить жирні, тому точно не підійдуть до легкої закуски або дієтичного салату. Зважайте на це, коли складаєте меню. Серед наших улюбленців — риба в соняшниковій та оливковій олії й томатному соусі:

  • Calvo Tuna in Sunflower Oil
  • Calvo Tuna in Olive Oil
  • Calvo Tuna in Tomato Sauce

Важливий момент: додавайте консервованого тунця до першого на завершальному етапі готування.

konservovanyj-tunets-gotuyemo-stravy-z-konservovanogo-tuntsya-6До всього іншого підійде тунець консервований у власному соку: до котлет, пиріжків, піци, пасти, сендвічів, фаршированих овочів… Список може бути нескінченним! Для щоденного вживання в бутербродах або лаваші рекомендуємо брати паковання з 3 маленьких баночок по 80 грамів — Calvo Tuna in Brine. Ви повністю використаєте одну, і риба не стоятиме в холодильнику, завітрюючись і окислюючись у бляшанці. Для масштабніших кулінарних дослідів підійдуть стандартні 180-грамові банки.

До речі про них: якщо раптом ви не розрахували порцію, то перекладіть тунця, що залишився, до керамічної піали, залийте зверху соком і накрийте харчовою плівкою. Хоча навіть за таких умов він не пролежить довго. Що раніше ви з ним «розправитеся», то смачніше й корисніше це буде.

Перед використанням не забудьте злити воду!

konservovanyj-tunets-gotuyemo-stravy-z-konservovanogo-tuntsya-5«Учорашнього» тунця краще використовувати для страв, які запікаються. Найпростіше придбати тісто на піцу, щедро намастити його томатним соусом, нарізати оливки, солодкий перчик, додати консерви, а зверху засипати все тертим сиром. Лише 20 хв — і вечеря готова.

Ще легший варіант — слойки з тунцем і яйцем. Схема та сама: берете заморожене тісто, нарізаєте його маленькими квадратами, викладаєте всередину кожного кілька чайних ложок начинки, загортаєте кутики й відправляєте в духовку. Готування цієї гарячої закуски забере хвилин 10-15. Краса!

Та якщо все ж таки зосередитися на корисності, то замінюйте легким тунцем калорійне жирне м’ясо, де лише зможете. Фішка в тому, що він досить нейтральний, має слабкий запах і поєднується з багатьма продуктами: яйцями, м’якими сирами, різними овочами. Тут складно промахнутися, тому просто вмикайте креатив, міксуйте з улюбленими інгредієнтами — і, як наслідок, ви неодмінно матимете смачну й оригінальну страву.