Смачні, легкі, доступні — консерви з тунця давно не вважаються чимось казково далеким і «не нашим». Вибір на полицях такий, що голова йде обертом, квадратом та іншими геометричними фігурами. Тому сьогодні ми розповімо, як у них розібратися й навчитися застосовувати їх на кухні.
Тунець: корисність, шкідливість і калорійність
Тунець — один із найспоживаніших видів риб. Це кочове створіння, яке проводить усе своє життя, змінюючи осідок. Зазвичай він віддає перевагу помірним і субтропічним водам Атлантичного океану, Середземного й Чорного морів. Це велика риба, яка може сягати завдовжки 2 м і важити 250 кг.
У великому тілі — великий запас корисних речовин. Так, тунець уважається джерелом легкозасвоюваного білка, уміст якого в консервах сягає 30%. Серед мікро- й макроелементів: залізо, мідь, цинк, калій, натрій, магній тощо. Вітамінний арсенал також вражає: A, B1, B2, D, E тощо.
Завдяки такому набору тунець:
- знижує ризик серцево-судинних захворювань;
- нормалізує рівень цукру в крові;
- поліпшує роботу нервової системи;
- перешкоджає розвиткові онкологічних захворювань;
- підтримує роботу опорно-рухового апарату.
Цю рибу особливо рекомендовано людям середнього й старшого віку, тому що вона стабілізує артеріальний тиск, підвищує імунітет, поліпшує зір, прискорює регенерацію тканин і зменшує больовий синдром у разі захворювань суглобів. Такий собі еліксир молодості.
Ще це чудовий продукт для профілактики й підтримання здоров’я загалом, який підходить для дієтичного харчування. Зараз розповімо, скільки калорій у консервованому тунці, і ви все зрозумієте: 184 ккал на 100 грамів. Неймовірно!
Звичайно, є й деякі мінуси. Наприклад, тунець може спричинити алергію в людей, схильних до неї. Так що краще не захоплюватися й не вживати його частіше ніж один-два рази на тиждень. Також м’ясо риби містить певну кількість часточок ртуті. І чим старшою й більшою є особина, тим вищим є цей показник. Тому вагітним, жінкам-годувальницям, дітям до трьох років і людям із хворобами нирок варто відмовитися від цих консервів.
Страви з консервів тунця: просто й зі смаком
Головна перевага таких страв — вони забирають мінімум часу й сил. Чи то перші, чи другі страви з консервованого тунця, ви впораєтеся швидко й легко. Навіть якщо зазвичай ґуґлите, як варити гречку або чистити картоплю! Тільки важливо розуміти, який саме вид консервів потрібен.
Аби взяти з полиці правильну баночку, треба всього лише заздалегідь визначитися, що ви хочете приготувати. Для салату або кіша підійдуть:
- Calvo California Tuna Salad
- Calvo Mediterranean Tuna Salad
- Calvo Mexican Tuna Salad
Тунця тут уже подрібнено, заправлено й доповнено овочами. У каліфорнійському міксі — солодкий зелений горошок, кукурудза й оливки, у середземноморському — горошок, томати й морква, у мексиканському — боби, кукурудза й перчик. Найпростіший рецепт: порвати улюблену зеленину, перевернути зверху банку з тунцем і перемішати. Або трохи доповнити смак, змішавши його з вареним яйцем, помідорами чері й огірком.
Але не бійтеся експериментів. Цей продукт чудово впишеться в такі знайомі страви, удосконаливши їх: плов, «Тунець під шубою», «Мімозу», солянку й навіть борщ! Лише на супи радимо брати консерви з олією. Вони досить жирні, тому точно не підійдуть до легкої закуски або дієтичного салату. Зважайте на це, коли складаєте меню. Серед наших улюбленців — риба в соняшниковій та оливковій олії й томатному соусі:
- Calvo Tuna in Sunflower Oil
- Calvo Tuna in Olive Oil
- Calvo Tuna in Tomato Sauce
Важливий момент: додавайте консервованого тунця до першого на завершальному етапі готування.
До всього іншого підійде тунець консервований у власному соку: до котлет, пиріжків, піци, пасти, сендвічів, фаршированих овочів… Список може бути нескінченним! Для щоденного вживання в бутербродах або лаваші рекомендуємо брати паковання з 3 маленьких баночок по 80 грамів — Calvo Tuna in Brine. Ви повністю використаєте одну, і риба не стоятиме в холодильнику, завітрюючись і окислюючись у бляшанці. Для масштабніших кулінарних дослідів підійдуть стандартні 180-грамові банки.
До речі про них: якщо раптом ви не розрахували порцію, то перекладіть тунця, що залишився, до керамічної піали, залийте зверху соком і накрийте харчовою плівкою. Хоча навіть за таких умов він не пролежить довго. Що раніше ви з ним «розправитеся», то смачніше й корисніше це буде.
Перед використанням не забудьте злити воду!
«Учорашнього» тунця краще використовувати для страв, які запікаються. Найпростіше придбати тісто на піцу, щедро намастити його томатним соусом, нарізати оливки, солодкий перчик, додати консерви, а зверху засипати все тертим сиром. Лише 20 хв — і вечеря готова.
Ще легший варіант — слойки з тунцем і яйцем. Схема та сама: берете заморожене тісто, нарізаєте його маленькими квадратами, викладаєте всередину кожного кілька чайних ложок начинки, загортаєте кутики й відправляєте в духовку. Готування цієї гарячої закуски забере хвилин 10-15. Краса!
Та якщо все ж таки зосередитися на корисності, то замінюйте легким тунцем калорійне жирне м’ясо, де лише зможете. Фішка в тому, що він досить нейтральний, має слабкий запах і поєднується з багатьма продуктами: яйцями, м’якими сирами, різними овочами. Тут складно промахнутися, тому просто вмикайте креатив, міксуйте з улюбленими інгредієнтами — і, як наслідок, ви неодмінно матимете смачну й оригінальну страву.