Купуємо

Різновиди стейків: розбираємося в особливостях

riznovydy-stejkiv-rozbyrayemosya-v-osoblyvostyah-1

Стейки — це, мабуть, найсмачніші та найпопулярніші страви з м’яса. Їх люблять і цінують у всьому світі. Види стейків залежать від частин туш тварин, звідки взято м’ясо. Окрім того, важливий ступінь прожарювання: він визначає соковитість приготованої їжі.riznovydy-stejkiv-rozbyrayemosya-v-osoblyvostyah-5

Філе-міньйон, рібай, стріп, ті-бон, портерхаус

Які існують види стейків з яловичини? Серед них:

  • філе-міньйон (тендерлойн, філе, вирізка);
  • стріп (канзас, нью-йорк, стріплойн);
  • ті-бон;
  • портерхаус;
  • рібай (дельмоніко, шотландський філе, антрекот);
  • томагавк (рібай на кістці, кот-дю-беф);
  • ковбой (томагавк, рібай на кістці);
  • флет айрон (книжковий, батлер, лопатковий);
  • прайм ріб (печеня на ребрах, запечений рібай).riznovydy-stejkiv-rozbyrayemosya-v-osoblyvostyah-6

Усі стейки можна поділити на дві групи: преміальні й альтернативні. До перших належать ті, які нарізають зі спинної частини. Ідеться про стріп, філе-міньйон і стейки на кістці — портерхаус, ті-бон, рібай. Саме в них оптимальні смакові якості поєднуються з відмінною формою, тож їх можна зручно та красиво нарізати. Оскільки відсоток такого високоякісного м’яса в загальній вазі тварини дуже малий, вартість цих стейків досить висока.riznovydy-stejkiv-rozbyrayemosya-v-osoblyvostyah-8

Альтернативні види нарізають із будь-яких частин туші. З лопатки отримують топ-блейд, із підчеревини — фланк і скерт, із крижів — піканью і рамп, із поперекової частини — сірлоін. Це м’ясо не таке досконале, як преміальне, може бути з вадами, не має правильної форми. Отже, його практично нереально бездоганно нарізати. Також у цьому м’ясі є сухожилля. Окрім того, волокна в альтернативних шматках розташовуються вздовж стейка, а не поперек як у преміальних. Утім, немає нічого неможливого: досвідчений кухар навіть із такого продукту може створити чудову страву.

Варто лише пам’ятати про те, що преміальні стейки готувати досить просто, вони практично завжди виходять дуже смачними. А ось з альтернативними доведеться повозитися. Винятком можуть бути лише стейки хорошої витримки із вигодуваного зерном бика м’ясної породи.riznovydy-stejkiv-rozbyrayemosya-v-osoblyvostyah-2

Смачно, соковито, ароматно

Філе-міньйон традиційно вважається жіночою стравою, адже він найніжніший з-поміж усіх вирізок. Це досить невеликий стейк, що також сприяє його популярності серед представниць прекрасної статі. Власне смак м’яса в страві слабко виражений, превалюють вершкові нотки. Щоб максимально зберегти соковитість, філе-міньйон обов’язково роблять товстим. Така їжа підійде тим, хто стежить за фігурою і кількістю споживаних жирів.riznovydy-stejkiv-rozbyrayemosya-v-osoblyvostyah-4

Типи стейків також залежать від наявності або відсутності в них кістки. Наприклад, стріп може містити останню, а може готуватися і без неї. Це соковитий, помірно жирний, можна сказати, еталонний стейк, який має найбільшу кількість шанувальників. Структура стріпа щільніша, ніж у рібая, але він більш пісний і ароматний.

Переваги філе-міньйона та стріпа поєднує ті-бон. У ньому м’ясо обох частин «зшите» т-подібною кісткою. Смак у ті-бона насичений і яскраво виражений. Його не назвеш дієтичним, але така їжа дуже соковита й апетитна.

Стейки в нашій країні готують і зі свинини, але традиційно для цієї страви беруть винятково першокласну яловичину. Еталонним вважається мармурове м’ясо, котре, як і інші високоякісні і свіжі види такої продукції, можна придбати в супермаркеті МETRO.riznovydy-stejkiv-rozbyrayemosya-v-osoblyvostyah-9

Представники сильної половини людства оцінять смачний соковитий портерхаус. Це, по суті, збільшений різновид ті-бона. Портерхаус чудово підійде для компанії друзів, адже далеко не кожен зможе самотужки впоратися з такою ситною стравою.

Чи бувають стейки водночас ароматними, соковитими та з ніжними волокнами? Звісно! Зверніть увагу на один з найбільш популярних різновидів стейків — рібай. Мабуть, саме з нього варто розпочинати знайомство з таким способом приготування м’яса. Завдяки численним вкрапленням жирової тканини, які тануть під час обсмажування, страва виходить надзвичайно соковитою та ароматною.riznovydy-stejkiv-rozbyrayemosya-v-osoblyvostyah-3

Види стейків на кістці: ще більше соковитості

Стейки на кістці найчастіше вирізняються підвищеним вмістом жиру. Це безпосередньо впливає на їхню соковитість. У томагавку використовується попередньо очищена від жиру та м’яса ціла реброва кістка. Її обрізають у вигляді леза індіанського томагавка.

Цей стейк — лідер інстаграма серед «побратимів». Воно й не дивно, адже страва на тарілці має навдивовижу колоритний і неординарний вигляд. Шкода, що фото не здатне передати неперевершений, неймовірно сильний, приємний аромат м’яса, котрий забезпечує високий ступінь його мармуровості. Розмір такого шматка залежить від величини кістки, вага стейка може сягати 1,5 кг.

Ковбой вважають різновидом томагавка, котрий поступається йому лише габаритами: ребро у першого має бути коротшим, ніж у другого. Але все одно з’їсти таку страву самостійно навіть дуже голодному чоловікові, який справді любить м’ясо, практично неможливо. Отже, цю ароматну апетитну їжу теж варто готувати або замовляти на компанію.riznovydy-stejkiv-rozbyrayemosya-v-osoblyvostyah-7

Прайм ріб — щось проміжне між стейком і печенею. По суті, це запечене на ребрах м’ясо у власному соку. Виходить воно дуже ніжним, смачним і ароматним. Не дивно, що прайм ріб вельми популярний. Із цією чудовою стравою теж навряд чи впорається одна людина, а ось для веселої компанії вона стане оптимальним вибором.

Щоб визначитися, який саме вид стейків підходить саме вам, варто спробувати їх усі. Адже жодний опис не в змозі передати багатюще розмаїття нюансів смаку й аромату, за які ми так цінуємо ці дивовижні страви.