Купуємо

Види віскі: як вибрати вишуканий напій

vydy-viski-yak-vybraty-vyshukanyj-napij-1

Вважається, що віскі полюбляють винятково чоловіки. 50 грамів хорошого напою з декількома кубиками льоду можуть бути набагато смачнішими, ніж екзотичні коктейлі з десятком інгредієнтів. Головне — правильно підібрати різновид віскі, який принесе справжню насолоду.

Спробуємо розібратися, які саме сорти цього напою існують. А також чим вони відрізняються один від одного залежно від методів виготовлення, витримки та країни-виробника.vydy-viski-yak-vybraty-vyshukanyj-napij-2

Різновиди віскі за способом приготування

У відповідних відділах METRO ви знайдете найрізноманітніші види алкоголю: віскі, вина, лікери тощо. Пляшок з одним тільки бурштиновим напоєм так багато, що можна легко розгубитися. Тому необхідно навчитися орієнтуватись у віскі, назви яких породжують романтичні думки про мальовничі пейзажі Шотландії та Ірландії.

Тож почнемо. Основні типи віскі за способом приготування:

  1. Солодове (malt whisky). Вважається «королем» цих напоїв, виробляється з відмінного ячмінного солоду. Витримується в дерев’яних бочках мінімум три роки.

Найкраще солодове віскі — 6–12-річне. Елітні сорти витримують до 25 років. Особливого смаку напою додає те, що він зріє в тарі з дуба, де до цього «квартирував» херес, бурбон або ром.

Після витримки сировину, як правило, розбавляють водою. Це робиться для того, щоб міцність продукту була 40°. До речі, цей нюанс виробництва улюбленого напою використовують як аргумент противники подальшого розведення віскі.vydy-viski-yak-vybraty-vyshukanyj-napij-3

Підвиди солодового віскі:

  • single cask. Найбільш «чистий» продукт, виготовлений в одній бочці. Вважається, що найкращі смаки саме в напоїв цієї категорії;
  • single malt. У ньому змішані кілька різновидів напоїв з однієї віскокурні;
  • vatted malt. Мікс продуктів, вироблених різними майстрами віскокуріння;
  • cask strength. Віскі бочкової міцності. Розливаючи, такий продукт не розбавляють. Його міцність становить 55–65°. Це віскі — досить дороге задоволення, призначене винятково для поціновувачів. Напій випускають у дуже обмеженій кількості.

Заведено вважати, що класичне солодове віскі має міцність 40°. У його смаку гурман розрізнить тонкі нотки торфу, відчує легкий гіркуватий аромат моря.

У жодному разі не варто розбавляти віскі колою або содовою. Його потрібно смакувати, не поспішаючи, покатавши піднебінням невелику кількість напою кімнатної температури. І тільки потім, вже відчувши справжній чистий смак, можна додати трохи льоду (два кубики на порцію, не більше!).vydy-viski-yak-vybraty-vyshukanyj-napij-4

Скотчем називають винятково напої, вироблені в Шотландії у найкращих місцевих традиціях.

  1. Зернове (grain whisky). Традиційно такий напій виробляють із кукурудзи, яку спеціально привозять на віскокурні Шотландії, або пшениці. Також рецептура передбачає незначну кількість ячмінного солоду.

Цікаво, що багато разів очищене зернове віскі використовують для виготовлення інших міцних алкогольних напоїв. Наприклад, джина або горілки.

В Європі зернове віскі не дуже популярне, але повсюдно поширене в США. У Штатах його називають бурбоном. Найзнаменитіший представник «сімейства» — Jim Beam.

У бурбону впізнаваний солодкуватий смак із яскраво вираженими нотками кукурудзяних зерен. Незважаючи на лаконічність і невигадливість, цей напій має безліч шанувальників.

Аромат і терпкість зернового віскі не втрачаються в коктейлях і в поєднанні з великою кількістю колотого льоду. Існують різновиди бурбону, які мають аромат вишні, меду, спецій.

  1. Купажовані (blended whisky). Найпоширеніші та найпопулярніші. Виготовляються шляхом змішування солодового та зернового сортів напою.

Асортимент такого віскі досить широкий. Є дешевші варіанти (їх витримують у дерев’яних бочках лише кілька тижнів) і дорожчі, які після змішування зріють не менше ніж 6–8 місяців.vydy-viski-yak-vybraty-vyshukanyj-napij-5

Види віскі за країнами походження

Скільки б не було варіантів віскі і технологій його виготовлення, кожна країна-виробник додає до традиційної рецептури щось своє.

Шотландія та Ірландія вважаються батьківщиною цього легендарного напою. Тут є свої секрети, сформовані віковими традиціями виробництва.

Наприклад, у Шотландії ячмінний солод сушать гарячим димом, що утворюється внаслідок згорання торфу, який надає кінцевому продукту неперевершеного смаку й аромату. Завдяки багаторазовій перегонці та тривалій витримці в дерев’яних бочках напій отримує дивовижні фруктові та деревні нотки. Найвідоміше в світі шотландське віскі — Johnnie Walker.

Ірландці також є визнаними майстрами в цій сфері. Фішки тамтешніх віскоробів — триразова перегонка, сушка сировини в спеціальних печах, додавання до купажу жита й вівса. Найвідоміший продукт — звичайно ж, Jameson.

Своєрідні й традиції американського віскокуріння, що мають шанувальників у всьому світі. Вироблений у США продукт солодкуватий і дуже смачний, зокрема завдяки деяким фірмовим секретам виробництва. Наприклад, легендарне американське віскі Jack Daniel’s протягом п’яти років витримують у нових дерев’яних бочках, обпалених зсередини.

Поціновувачі бурштинового напою оцінять і продукт, вироблений у Канаді. Там із суміші кукурудзи, жита та ячменю роблять віскі з яскравим, навіть трохи різким смаком.

Наймолодший, але вже авторитетний виробник такого напою — Японія. Традиційне тамтешнє віскі — зернове, витримане в бочках з-під хересу або бурбону. Вироблений у Японії напій має тонкий присмак диму, в ньому можна розрізнити нотки сушених фруктів.

Вивчаючи різні види віскі, куштуйте його в чистому вигляді. Але, звичайно ж, не забувайте про помірність. Адже, як говорив шотландський письменник Комптон Маккензі: «Любов рухає світом, так, але віскі обертає його вдвічі швидше».