Купуємо

Як почистити ананас, майстерно нарізати та подати

yak-pochystyty-ananas-majsterno-narizaty-ta-podaty-1

Цей чудовий тропічний фрукт люблять практично всі. Воно й недивно, адже ананас має виняткові смак та аромат, низьку калорійність, може похвалитися високим вмістом вітамінів і мінералів. З’ївши один плід, ви з надлишком покриєте денну потребу організму у вітаміні С і марганці. Також в ананасі містяться ферменти, антиоксиданти, клітковина, фолієва кислота. Окрім того, в солодких, соковитих фруктах немає ані краплі жиру та шкідливого холестерину. Тому їх часто включають до різноманітних дієтичних раціонів і до складу смузі.

Вибираємо правильно

Аби насолодитися смачним і вельми корисним тропічним плодом, передусім потрібно правильно вибрати його в магазині. Стиглий фрукт — важкий, він має солодко пахнути біля основи ніжки. Якщо аромат кислуватий, то такий ананас краще не купувати. Відсутність запаху свідчить про те, що плід зірвали занадто зеленим.

На поверхні фрукта не має бути вм’ятин і плям. Звертайте увагу й на листочки шапки. У стиглого плоду вони зелені, а в забарвленні шкурки переважають теплі жовті відтінки.

yak-pochystyty-ananas-majsterno-narizaty-ta-podaty-2

Аж ніяк не всі наважуються регулярно вводити цей недешевий фрукт до раціону, оскільки не знають, як чистити ананас, щоб не зіпсувати половину його м’якоті. У невеликій інструкції ми зібрали найкращі лайфхаки, щодо того, як швидко почистити й обробити екзотичний плід.

Кружечки, кубики або брусочки?

Існує кілька популярних методів обробки тропічного фрукта, які допоможуть ефектно його подати. Ідеться про:

  • кругову нарізку;
  • кошик із кубиками;
  • традиційний азіатський метод;
  • нарізку брусочками.

Розглянемо кожен із них детальніше.

Ріжемо правильно: найпростіший спосіб

Відріжте листочки біля основи, а потім вирішіть, якою буде чистка ананаса. Фрукт можна звільнити від шкірки двома способами: або не порушуючи його цілісність, або почистивши кожен шматочок окремо.

Якщо збираєтеся використовувати плід повністю, зупиніться на першому варіанті. Якщо хочете поласувати кількома шматочками, потрібно різати нечищений фрукт. Тільки після цього кожне кільце звільняють від шкірки.

Цілковито очищуючи фрукт, намагайтеся не зрізати зайвої м’якоті, обережно видаляти тверді частини оболонки. Кожне кільце можна подрібнити на трикутники. Для цього шматочок фрукта перерізають навпіл, а потім ще раз навпіл. Такий спосіб підійде, якщо плід жорсткуватий біля шкірки: «відкусивши» соковиту м’якоть, можна позбутися її твердої та несмачної частини.

yak-pochystyty-ananas-majsterno-narizaty-ta-podaty-3

Цей простий і швидкий метод обробки ананаса підійде й на кожен день, і під час підготовки до дружніх посиденьок. Подати кружечки або трикутники екзотичного плоду можна на звичайній тарілці — вони такі смачні й самодостатні, що не потребують додаткового декору.

Як красиво подати екзотичний плід на святковий стіл

Обробка ананаса на святковий стіл — особливе мистецтво, але освоїти його нескладно. Щоб красиво подати тропічний фрукт, потрібно великим гострим ножем розсікти його вздовж навпіл разом із листочками. Вийдуть симпатичні «човники». М’якоть подрібніть всередині, зробивши надрізи клітинкою. Потім із половинок фрукта обережно витягніть отримані брусочки. Наріжте їх рівними кубиками. Подають таку смакоту, зокрема, і в «човниках». Можна оформити ананас, доповнивши шматочками ківі, банана, ягодами, збитими вершками, декором для коктейлів.

yak-pochystyty-ananas-majsterno-narizaty-ta-podaty-4

Цей ефектний спосіб обробки тропічного плоду чудово підійде для приготування десерту до святкового столу. Такі ласощі здивують гостей не лише своїм чудовим смаком, а й розкішним зовнішнім виглядом.

До речі, оброблений в такий спосіб фрукт — основа для дуже смачної страви азіатської кухні. Потрібно приготувати начинку з креветок, довгозернистого рису, кількох ложок кокосового молока, приправи карі, м’якоті ананаса. Отриману суміш укладають у «човники» і запікають у духовці.

yak-pochystyty-ananas-majsterno-narizaty-ta-podaty-5

Прикрашання в азіатському стилі

Викладений нижче спосіб нарізки ананаса, який нагадує звичну для нас обробку дині, є традиційним в країнах Південно-Східної Азії. Плід розрізають уздовж навпіл (як у попередньої інструкції), потім кожну половинку ще раз навпіл. Отримаєте чотири однакові четвертинки. Гострим ножем розріжте їх на рівні частини, а потім обережно відокремте шкірку. На ній же й подають подрібнену м’якоть, зсунувши фрагменти в різні сторони в шаховому порядку.

Прикрашання ананаса можна продовжити за допомогою ягід, скибочок яблук, часточок цитрусових. За бажання ласощі посипають корицею та коричневим цукром.

Як нарізати брусочки та красиво оформити при подаванні

Це ще один швидкий і легкий спосіб обробки ананаса. Потім його можна подати на фруктовій тарілці або використати для приготування різноманітних страв.

Плід поставте вертикально на обробну дошку, візьміть великий гострий ніж. Притримуючи фрукт за кущик, швидкими різкими рухами зніміть шкірку. Стежте, щоб на поверхні м’якоті не залишалося коричневих вкраплень. Одержане «барильце» нарізають довільно.

yak-pochystyty-ananas-majsterno-narizaty-ta-podaty-6

Перед тим як подати ананас на стіл, подрібніть його м’якоть довгими рівними брусочками, котрі буде зручно брати з тарелі руками. З них можна зробити трішки менші шматочки, перерізавши ножем ще кілька разів. Подрібнена таким чином м’якоть екзотичного плоду підійде для приготування фруктового салату.

Прикрасити ананас фруктами — теж справа зовсім нескладна. Нарізану м’якоть тропічного плоду можна оформити порційно, підготувавши креманку для кожного гостя.

У салаті ананас приємно відтіняє:

  • манго;
  • виноград;
  • чорницю;
  • лохину;
  • полуницю;
  • зелені яблука.

Таку корисну й смачну суміш можна заправити лимонно-медовим соусом або полуничним смузі.

Смачного!