Купуємо

Як правильно вибрати манго

yak-pravylno-vybraty-mango-1

Цей тропічний фрукт з незвичайним смаком і яскравим ароматом дуже корисний. Тому варто хоча б інколи балувати себе та близьких таким десертом.

Звичайно, ідеальна декорація для дегустації екзотичного плоду — океанський пляж зі схожим на білосніжну пудру піском. Але відкладемо поки мрії про тропічний рай і спробуємо розібратися, як правильно вибрати манго в магазині.

Худнемо смачно

Цей фрукт, який називають азійським яблуком, багатий на вітаміни групи В, А, С, D і Е. Причому аскорбінової кислоти в манго навіть більше, ніж в деяких цитрусових!

Азійське яблуко багате також на незамінні амінокислоти — речовини, які людський організм самостійно не виробляє. Крім того, в м’якоті екзотичного плоду є кальцій, фосфор, залізо, каротиноїди. Тому манго відмінно підходить для дієтичного харчування. Їжте на десерт не тортик або булочку, а одне свіже азійське яблуко — ефект буде помітний вже за кілька місяців.

Яким ви уявляєте ідеальний манго? Напевно стиглим, смачним, соковитим… Визначити якість плоду через шкірку та обрати найкращий фрукт — завдання не просте, але здійсненне.

yak-pravylno-vybraty-mango-2

Стиглий плід і його особливості

У світі знайдеться понад 300 різновидів цих екзотичних плодів. Зрозуміло, що серед них є й чимало дуже несхожих один на одного.

Вирощують манго в країнах з відповідним для цього кліматом. Цікавий факт: за рік по всій планеті люди з’їдають 20 млн тонн цих фруктів!

Щоб поласувати смачними манго, потрібно вміти правильно їх вибирати. Купуючи в магазині дані плоди, зверніть увагу на їхній:

  • розмір. Стиглий плід має бути приблизно 10 см в діаметрі. Є сорти з більшими та меншими плодами, але середній розмір фрукта, що дозрів — саме такий. Азійське яблуко не повинно бути занадто великим або маленьким;
  • вагу. Тут варто керуватися тим самим принципом. Вага плоду має відповідати його розміру. Перезрілий фрукт може бути відчутно важчим. Свіжий і в міру стиглий плід важить 200–300 г. Перевірити вагу азійського яблука можна в овочевому відділі, хоча зазвичай ці плоди продають поштучно. Є фрукти вагою до 1,5–2 кг. Але таких гігантів, як правило, не поставляють в наші магазини. Якщо ж ви хочете поласувати величезним манго, доведеться вирушити на канікули в тропіки;

yak-pravylno-vybraty-mango-3

  • колір. В ідеалі потрібно оцінити м’якоть плоду. Її колір повинен бути яскраво-жовтим, з червонуватим відтінком. Є сорти з помаранчевою, навіть червоною, м’якоттю. Але оцінити те, що всередині плода, в магазині неможливо, тому слід ретельно оглянути його шкірку;
  • шкірку. Її колір залежить від сорту та може варіюватися від помаранчево-зеленого, рожевого, червоного, пурпурного до близького до чорного. Головне — на дотик «одіж» азійського яблука має бути гладенькою та пружною. Саме так виглядає стиглий манго. Уважно огляньте плід. На його шкірці не повинно бути пошкоджень, помітних вм’ятин. Їхня відсутність означає, що фрукт правильно зберігали, дбайливо транспортували, отже, він не втратив усіх своїх корисних властивостей та буде смачним. Допустима наявність на шкірці невеликих круглих темних відмітин. Якщо такі є, значить, плід вже дозрів і готовий порадувати покупця своїм чудовим смаком.

Не купуйте манго, шкірка яких зморщена (навіть місцями). Такі фрукти ще не дозріли або були зняті з гілки занадто зеленими. Цілком можливо, що вони не такі смачні, як треба.

yak-pravylno-vybraty-mango-4

В’яла шкірка — ознака того, що плід несвіжий. Він явно залежався на складі або на полиці магазину. Не варто купувати таке азійське яблуко, досліджуйте його більш пружних «побратимів».

У жодному разі не купуйте вологий або липкий манго. Оболонка такого плода пошкоджена, сік виходить назовні, а всередину вже потрапили бактерії. Подібним фруктом можна отруїтися, тому не варто ризикувати, навіть якщо на товар пропонують знижку.

Обираємо екзотичний фрукт в магазині: тактильні відчуття

Обмацавши манго, ви зможете вибрати максимально смачний і стиглий плід. «Одіж» екзотичного фрукта має бути глянсовою, а на дотик — гладенькою. Ніяких зморшок, тріщин і в’ялості!

Після натискання на манго не повинно залишатися слідів. Якщо ямка і з’явилася, то на кондиційному фрукті вона швидко зникне.

Візьміть плід в руку і зважте його. Стиглий манго великий, але не дуже важкий. Якщо на дотик він дуже твердий і жорсткий, то явно ще не дозрів. Тому зверніть увагу на інші плоди.

Аромат має значення

Вибираючи манго, є сенс і принюхатися до нього.

Смачний і стиглий плід має легкий хвойний аромат. Особливо яскраво вираженим він буде в місці, де до фрукту кріпиться плодоніжка.

Відсутність будь-якого запаху має насторожити покупця. Це може означати, що плід незрілий, буде жилавим, жорстким і не принесе жодного задоволення.

Не варто також купувати манго зі спиртовим запахом. Таке трапляється, якщо сік всередині плоду вже забродив і фрукт почав псуватися.

Аромат азійського яблука повинен бути приємним і свіжим. Залежно від сорту та країни походження від манго може пахнути навіть трояндами або персиками.

Якою має бути м’якоть азійського яблука

Якщо з першого разу не вдалося обрати по-справжньому смачний манго, не впадайте у відчай. Наступного разу обов’язково пощастить. Потрібно також знати, як виглядає та які смакові якості має м’якоть оптимально стиглого тропічного фрукта. Підшкірна частина цього екзотичного плоду має бути:

  • м’якою, однорідною та соковитою;
  • рівномірного яскраво-жовтого кольору теплого відтінку;
  • з яскраво вираженою хвойною ноткою та персиковим ароматом. Також м’якоть манго може пахнути абрикосом, динею, цитрусовими або квітковими пелюстками.

yak-pravylno-vybraty-mango-5

Зверніть увагу на кісточку плоду. Вона повинна бути твердою, без пошкоджень. Вживати в їжу вміст кісточки не рекомендується.

Як правильно зберігати манго

Перш за все варто пам’ятати, що це тропічний фрукт, який виріс у теплому кліматі. Тому зберігати у холодильнику треба лише дуже стиглі манго. Їх слід з’їсти протягом 3 днів, інакше вони зіпсуються.

У міру стиглі плоди найкраще зберігати за кімнатної температури. У таких самих умовах дозріють і зелені манго. Щоб стати стиглими, їм знадобиться кілька днів. Азійські яблука дозріють швидше, якщо загорнути кожне з них в обгортковий папір або газету.

yak-pravylno-vybraty-mango-6

Розрізаний фрукт потрібно зберігати виключно у холодильнику.

Корисна порада: манго не варто довго тримати вдома. Занадто тривале перебування на кухні або в холодильнику негативно впливає на смакові якості плоду, знижує корисні властивості його м’якоті.

Виберіть, керуючись нашими порадами, 1–2 свіжих тропічних фрукта та із задоволенням з’їжте їх. А коли знову захочеться поласувати ароматною і свіжою м’якоттю азійського яблука, вирушайте за ним до магазину. До речі, любителі цих плодів вважають, що найсмачніші манго — родом з Іспанії.

Смачного!