Купуємо

Як правильно вибирати консерви: маленькі секрети

yak-pravylno-vybyraty-konservy-malenki-sekrety-1

Здавалося б, що може бути простіше за купівлю консервованої продукції: натрапили на симпатичну банку, перевірили термін придатності — їжте та насолоджуйтеся! Але як часто ви потім розчаровувалися через неприємний смак кільки в томаті чи підозрілий вигляд улюблених шпротів? Розглянемо основні помилки вибору й порадимо, як їх уникнути.

yak-pravylno-vybyraty-konservy-malenki-sekrety-2Рибні консерви: джерело мікроелементів чи отрута?

Консервована риба має чималий попит у вітчизняного споживача: тут і традиційні шпроти, і народна кілька, і корисний тунець. Однак не завжди вміст банок тішить своєю якістю. Що ж потрібно знати про цей продукт?

Якщо для його виготовлення використовувалася свіжа сировина, то місце виробництва має знаходитися в безпосередній близькості від моря або взагалі на судні. Риба в таких консервах зберігає всі мікроелементи та поживні властивості. В іншому разі береться заморожена сировина, а це не найкраща технологія з огляду на користь продукції.

Основні критерії вибору тушкованої рибної консерви:

  • кришка не має бути роздутою та вібрувати під час натискання. Відсутність цих ознак свідчить про те, що в процесі виробництва було дотримано всіх санітарних та технічних норм;
  • найкраща тушонка в Україні не булькатиме — відсутність цього звуку вказує на те, що рибна складова переважає над рідиною;
  • дані про виробника, найменування стандартів виготовлення (ДСТУ,ТУ, ГОСТ), сімейства риби мають бути прописані повністю;
  • термін придатності тушонки вказується на дні. Якщо його нанесено друкарським способом за допомогою фарби, перед вами, найімовірніше, фальсифікат;
  • для рибних консервів є спеціальні коди, позначені під терміном придатності. Наприклад, для оселедцевих це 014 і 484 (залежно від наявності олії).

yak-pravylno-vybyraty-konservy-malenki-sekrety-4Найкращий виробник рибних консервів

На нашому ринку основними постачальниками консервованої риби, крім вітчизняних, є виробники з Чехії, Польщі, Франції, Норвегії, Італії. Завдяки євроасоціації стали доступні товари європейської якості, а українські виробники консервів намагаються гідно конкурувати.

Однак, на жаль, рибна галузь не завжди може забезпечити високу якість продукції, що поставляється. Варто зазначити, що купувати консерви в мережевих супермаркетах набагато безпечніше, ніж на ринку або з лотка, адже в другому випадку зазвичай відсутній будь-який контроль, а термін придатності консервів може бути вказано некоректно.

Найкращі продукти не залежуються на полицях, тому дата їхнього виробництва буде максимально наближеною до поточного дня. До того ж консерви перевірених виробників, які мають підвищений попит, в супермаркетах викладають в найбільш зручних і помітних для покупця місцях, на рівні очей або трохи вище.

yak-pravylno-vybyraty-konservy-malenki-sekrety-5Найрозповсюдженіші види рибних консервів виробляють із такої сировини:

  • риба;
  • безхребетні;
  • ссавці;
  • водорості.

Варто орієнтуватись і в тому, які бувають консерви за способом приготування:

  • натуральні рибні консерви;
  • тушковані в томаті;
  • олійні;
  • паштетні та пасти;
  • риборослинні;
  • дієтичні.

yak-pravylno-vybyraty-konservy-malenki-sekrety-6Маркування консервів

Для того, щоб вибрати по-справжньому смачні та корисні продукти, розшифровка даних, вказаних на консервних банках, просто необхідна. Обов’язково прочитайте інформацію на етикетці консервів, що купуєте, а також ознайомтеся з маркуванням на кришці. Воно має складатися з трьох рядків: дата, асортиментний код продукції та номер заводу-виробника, кодування зміни і наявність індексу «Р». Маркування знаходиться на внутрішньому боці кришки.

Коди консервів можуть бути такими:

  • 85Д — горбуша натуральна;
  • 010 — печінка тріски натуральна;
  • 308 — сайра натуральна;
  • Г84 — сардина атлантична натуральна;
  • 987 — сардинела натуральна з додаванням олії.

yak-pravylno-vybyraty-konservy-malenki-sekrety-7Які консерви найкраще купувати?

Ми склали свій невеличкий рейтинг.

Консервований тунець як із додаванням олії, так і без неї зберігає свої чудові смакові якості та містить важливі мікроелементи. Особливо корисний тунець у власному соку. Такі низькокалорійні консерви популярні серед тих, хто притримується дієти. Водночас вони одні з найдорожчих серед подібної продукції.

До цього ж преміум-сегмента належить лосось, що не поступається тунцю за своїми властивостями. Оскільки це майже обов’язковий компонент святкового столу, то оптимальним варіантом може стати м’ясо горбуші, яка відрізняється від інших представників сімейства розміром, меншим вмістом жиру, а головне – ціною.

Ще один делікатес — печінка тріски. Вона смачна та дуже корисна. Крім того, печінку тріски називають «продуктом краси» — за позитивний вплив на шкіру, нігті та зуби.

Найдоступнішим видом консервованої риби є кілька в томатному соусі. Її часто беруть з собою в походи не тільки для приготування поживних бутербродів, але й для того, щоб надати додатковий смак кашам і супам.

Як рибу для закуски багато хто традиційно вибирає шпроти, смак яких знайомий нам із дитинства й асоціюється з сімейними святами. Незважаючи на те, що на ринку є й інші альтернативні варіанти, шпроти не здають позицій. Лідером серед їхніх виробників вважаються країни Прибалтики.

Атлантичний оселедець цілком може бути повноцінною стравою на святковому чи звичайному столі. Його зазвичай продають не у вигляді консервів, а у вигляді пресервів — попередньо обробленим та упакованим у герметичний пластик.

До речі, саме пресерви вважаються найкориснішими, адже вони максимально зберігають усі вітаміни та мікроелементи. Але їхній термін придатності обмежений, та й тримати такі консерви можна лише в холодильнику.

Який саме вид риби вибрати, залежить винятково від особистих уподобань і фінансових можливостей. Але в будь-якому разі в пріоритеті мають бути якість і свіжість продукції.