Купуємо

Як приготувати заморожені морепродукти

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-1

Корисно, швидко, смачно — ось головний девіз у купівлі дарів Нептуна. Корисно — для здоров’я, а швидко — для кулінарної обробки. Варто лише з’ясувати, як готувати заморожені морепродукти, щоб вони виходили смачними. Запрошуємо на наше практичне заняття!

Трохи теорії

Багато хто на сніданок, обід і вечерю охоче споживав би самі тільки морські делікатеси — і нічого більше. Але якщо неподалік немає моря (і краще б теплого), то будуть доступними вам тільки заморожені морепродукти.

Морепродукти — це збірна назва для креветок, кальмарів та інших морських гадів. Магазини пропонують нам сироморожені й варено-морожені морепродукти. А отже, правило перше: уважно читаємо етикетку, щоб коректно розморожувати сире й не варити вже зварене. Інакше замість улюбленого делікатесу доведеться жувати дещо гумове, що не має смаку — а на це не заслуговують ні морепродукти, ні ваші смакові рецептори.

Правило друге: пильно роздивіться паковання. Якщо воно пошкоджене, а його вміст злипнувся, то від такого добра краще відмовитися. Ще один важливий нюанс — різниця між масою нетто і загальною вагою. Ця цифра вказує на те, скільки води додано до дарів моря перед заморожуванням. І що менша ця цифра, то краще.

Теоретичну частину завершено. Переходимо до практики!

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-2Страви із заморожених кальмарів

Гурмани зважають на дату виловлення. І не дарма: кальмари, виловлені в липні й серпні, вважаються найсмачнішими. Господині зазвичай вивчають куховарські книжки та кулінарні сайти — їх насамперед цікавить, як правильно приготувати заморожені кальмари, щоб потішити близьких і вразити знайомих. Вартих уваги рецептів чимало, проте є загальні правила приготування цих головоногих молюсків. Дотримуйтеся їх — і кальмаровий салатик або плов стануть вашою «фішкою».

Смачнішими та якіснішими вважають неочищених кальмарів. Почистити їх нескладно: розморожені тушки занурюють в окріп на хвилину-другу, а після обливають крижаною водою. Видаляємо шкірку й хорду — і наші кальмарчики готові до подальших подвигів!

Як варити заморожених кальмарів

Спосіб 1. Опустити кальмарів на кілька секунд у киплячу підсолену воду зі спеціями, зняти каструлю з вогню й дати настоятися 8-10 хвилин.

Спосіб 2. Проварити одну-дві хвилини в киплячій підсоленій воді.

Спосіб 3. Якщо ви поспішаєте й розморожувати нема коли, просто опустіть заморожені тушки в окріп, знову доведіть воду до кипіння, варіть одну хвилину, а потім залиште кальмари в цій самій воді на 5 хвилин.

І ось відварені кальмари можна використовувати для приготування салатів, закусок і гарячих страв. Чемпіонами за популярністю є фаршировані кальмари (відварені нафаршировані тушки запікаються в соусі) та обсмажені кільця.

Як приготувати заморожені кільця кальмара

Чудовий бліц-рецепт для господинь, які не мають багато часу! Кільця відваріть, обсушіть, умочіть у кляр або борошно з перцем і сіллю. Досить тепер обсмажити в олії до золотистого кольору — і страва готова. До столу кільця подавати обов’язково гарячими! Ця страва чудово поєднується з лимоном або соусом чилі.

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-3Як приготувати заморожені мідії

З мідій готують плов і всілякі салати, додають у рибні та навіть у м’ясні страви.

Заморожені мідії в мушлях потрібно ретельно промити від піску й водоростей. Варити такі мідії потрібно 5-7 хвилин, а ось для обчищених варено-морожених мідій достатньо буде 2-3 хвилини. У воду для варіння додають лимон, біле вино, часник або цибулю — це підкреслить смак. Коли мушлі розкрилися, воду зливаємо; викидаємо мідії, які не розкрилися, а ті, що залишилися, негайно подаємо до столу. Страва виходить дуже приємна й легка, так що ваш рецепт приготування заморожених мідій напевно проситимуть вражені подруги.

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-4Як смажити заморожені мідії

Ще один бліц-рецепт: у розігрітій олії обсмажити цибулю, додати мідії, посолити, поперчити, смажити 7 хвилин. Смажені мідії подають із відвареним рисом, використовують соло як гарячу закуску або як заготовку для інших страв.

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-5Приготування заморожених креветок

Наука описала близько 2000 видів креветок, але в їжу вживають лише близько двадцяти видів. Вартість креветок прямо залежить від їхнього розміру: що він більший — то дорожчі креветки. Цікаво, що найсмачнішими при цьому вважаються не розкішні тигрові красуні завдовжки близько тридцяти сантиметрів, а невеликі скромниці, виловлені в північних морях. На розмір креветок указують дробові цифри на пакованні, які позначають приблизну кількість креветок цього розміру на кілограм. Найпопулярніший розмір — 70/90.

Варено-морожені креветки готові вже за кілька хвилин теплового обробляння. Визначити готовність легко: щойно хвостик стає непрозорим, креветка готова.

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-6Як правильно вибирати креветки

  • Бажано, щоб усі креветки були приблизно одного розміру.
  • Особливу увагу зверніть на хвостик: він повинен бути зігнутий.
  • На тільці не має бути чорних або жовтих плям: це ознака зіпсованої або старої креветки.

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-7Як варити заморожені креветки

  • Опустіть не розморожені креветки в киплячу підсолену воду, додайте 2-3 лаврових листки, варіть 5 хвилин під накривкою.
  • Злийте воду й відразу ж подавайте.

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-8Як готувати заморожені креветки в мікрохвильовці

  • Змішайте 2-3 столові ложки оливкової олії, 5 столових ложок соєвого соусу, чайну ложку солі.
  • Полийте цим соусом не розморожені креветки.
  • Готуйте 10 хвилин за середньої потужності.

Корисна порада. Що менше води ви візьмете для варіння, то соковитішими вийдуть готові креветки. Рекомендуємо один літр води на 500 грамів заморожених креветок.

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-12Як приготувати морський коктейль

Традиційний склад коктейлю — кальмари, креветки, мідії та восьминоги. Однак трапляються й екзотичніші інгредієнти. Щоб приготувати морський коктейль заморожений, уміст пакета спочатку потрібно відварити впродовж 4-5 хвилин. Ще один варіант — трихвилинне обсмажування в олії. З підготовлених у такий спосіб морепродуктів можна готувати салати, піцу, плов або паелью.

Як приготувати салат із морепродуктів заморожених

Оригінальних рецептів багато, але ми пропонуємо наш варіант. Готується швидко й виходить смачно. Відваріть один пакет коктейлю, додайте зелень і помідори. Для заправи чудово підійде найпопулярніший соус: оливкова олія, лимонний сік, сіль і перець.

Як готувати восьминога замороженого

Якщо душа просить чогось надзвичайного, радимо потішити себе стравою з восьминога.

  • Класичний варіант: тушкувати зі спеціями 40-50 хвилин або поки шматочки восьминога не стануть м’якими.
  • Оригінальна версія — котлети. Для цього зробити фарш, додати часник і зелень, котлети обкачати в сухарях і смажити 3 хвилини з кожного боку.