Купуємо

Як приготувати заморожені морепродукти

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-1

Корисно, швидко, смачно — ось головний девіз у купівлі дарів Нептуна. Корисно — для здоров’я, а швидко — для кулінарної обробки. Варто лише з’ясувати, як готувати заморожені морепродукти, щоб вони виходили смачними. Запрошуємо на наше практичне заняття!

Багато хто на сніданок, обід і вечерю охоче споживав би самі тільки морські делікатеси — і нічого більше. Але якщо неподалік немає моря (і краще б теплого), то будуть доступними вам тільки заморожені морепродукти.

Морепродукти — це збірна назва для креветок, кальмарів та інших морських гадів. Магазини пропонують нам сироморожені й варено-морожені морепродукти. А отже, правило перше: уважно читаємо етикетку, щоб коректно розморожувати сире й не варити вже зварене. Інакше замість улюбленого делікатесу доведеться жувати дещо гумове, що не має смаку — а на це не заслуговують ні морепродукти, ні ваші смакові рецептори.

Правило друге: пильно роздивіться паковання. Якщо воно пошкоджене, а його вміст злипнувся, то від такого добра краще відмовитися. Ще один важливий нюанс — різниця між масою нетто і загальною вагою. Ця цифра вказує на те, скільки води додано до дарів моря перед заморожуванням. І що менша ця цифра, то краще.

Теоретичну частину завершено. Переходимо до практики!

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-5Приготування заморожених креветок

Наука описала близько 2000 видів креветок, але в їжу вживають лише близько двадцяти видів. Вартість креветок прямо залежить від їхнього розміру: що він більший — то дорожчі креветки. Цікаво, що найсмачнішими при цьому вважаються не розкішні тигрові красуні завдовжки близько тридцяти сантиметрів, а невеликі скромниці, виловлені в північних морях. На розмір креветок указують дробові цифри на пакованні, які позначають приблизну кількість креветок цього розміру на кілограм. Найпопулярніший розмір — 70/90.

Варено-морожені креветки готові вже за кілька хвилин теплового обробляння. Визначити готовність легко: щойно хвостик стає непрозорим, креветка готова.

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-6Як правильно вибирати креветки

  • Бажано, щоб усі креветки були приблизно одного розміру.
  • Особливу увагу зверніть на хвостик: він повинен бути зігнутий.
  • На тільці не має бути чорних або жовтих плям: це ознака зіпсованої або старої креветки.

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-7Як варити заморожені креветки

  • Опустіть не розморожені креветки в киплячу підсолену воду, додайте 2-3 лаврових листки, варіть 5 хвилин під накривкою.
  • Злийте воду й відразу ж подавайте.

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-8Як готувати заморожені креветки в мікрохвильовці

  • Змішайте 2-3 столові ложки оливкової олії, 5 столових ложок соєвого соусу, чайну ложку солі.
  • Полийте цим соусом не розморожені креветки.
  • Готуйте 10 хвилин за середньої потужності.

Корисна порада. Що менше води ви візьмете для варіння, то соковитішими вийдуть готові креветки. Рекомендуємо один літр води на 500 грамів заморожених креветок.

Види креветок

Якщо ви любите креветки, то у вас точно є свої улюблені «сорти». Багато хто віддає перевагу тигровим креветкам — і не в останню чергу через розмір: їхня пересічна довжина — 20—30 сантиметрів, хоча є й більші екземпляри. Назву ця креветка дістала через симпатичні смужки на тільці, що нагадують тигрове забарвлення.

Ще один популярний вид — аргентинські креветки, які живуть тільки в південній частині Тихого океану біля берегів Аргентини. Знамениті червонястим кольором панцира, як у звареної креветки, і пікантним солодкавим смаком, через який цей вид називають «солодкою креветкою».

Для дуже зайнятих гурманів, які вічно поспішають, або просто ледачих є чудове вирішення — креветки Torpedo. Лише кілька хвилин — і у вас без особливих зусиль готова апетитна страва.

  • Отже, крок перший: купуємо креветки Torpedo в найближчому магазині.
  • Крок другий: удома без попереднього розморожування обсмажуємо у фритюрі 3-4 хвилини.
  • Крок третій: насолоджуємося!

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-2Страви із заморожених кальмарів

Гурмани зважають на дату виловлення. І не дарма: кальмари, виловлені в липні й серпні, вважаються найсмачнішими. Господині зазвичай вивчають куховарські книжки та кулінарні сайти — їх насамперед цікавить, як правильно приготувати заморожені кальмари, щоб потішити близьких і вразити знайомих. Вартих уваги рецептів чимало, проте є загальні правила приготування цих головоногих молюсків. Дотримуйтеся їх — і кальмаровий салатик або плов стануть вашою «фішкою».

Смачнішими та якіснішими вважають неочищених кальмарів. Почистити їх нескладно: розморожені тушки занурюють в окріп на хвилину-другу, а після обливають крижаною водою. Видаляємо шкірку й хорду — і наші кальмарчики готові до подальших подвигів!

Як варити заморожених кальмарів

Спосіб 1. Опустити кальмарів на кілька секунд у киплячу підсолену воду зі спеціями, зняти каструлю з вогню й дати настоятися 8-10 хвилин.

Спосіб 2. Проварити одну-дві хвилини в киплячій підсоленій воді.

Спосіб 3. Якщо ви поспішаєте й розморожувати нема коли, просто опустіть заморожені тушки в окріп, знову доведіть воду до кипіння, варіть одну хвилину, а потім залиште кальмари в цій самій воді на 5 хвилин.

І ось відварені кальмари можна використовувати для приготування салатів, закусок і гарячих страв. Чемпіонами за популярністю є фаршировані кальмари (відварені нафаршировані тушки запікаються в соусі) та обсмажені кільця.

Як приготувати заморожені кільця кальмара

Чудовий бліц-рецепт для господинь, які не мають багато часу! Кільця відваріть, обсушіть, умочіть у кляр або борошно з перцем і сіллю. Досить тепер обсмажити в олії до золотистого кольору — і страва готова. До столу кільця подавати обов’язково гарячими! Ця страва чудово поєднується з лимоном або соусом чилі.

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-3Як приготувати заморожені мідії

З мідій готують плов і всілякі салати, додають у рибні та навіть у м’ясні страви.

Заморожені мідії в мушлях потрібно ретельно промити від піску й водоростей. Варити такі мідії потрібно 5-7 хвилин, а ось для обчищених варено-морожених мідій достатньо буде 2-3 хвилини. У воду для варіння додають лимон, біле вино, часник або цибулю — це підкреслить смак. Коли мушлі розкрилися, воду зливаємо; викидаємо мідії, які не розкрилися, а ті, що залишилися, негайно подаємо до столу. Страва виходить дуже приємна й легка, так що ваш рецепт приготування заморожених мідій напевно проситимуть вражені подруги.

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-4Як смажити заморожені мідії

Ще один бліц-рецепт: у розігрітій олії обсмажити цибулю, додати мідії, посолити, поперчити, смажити 7 хвилин. Смажені мідії подають із відвареним рисом, використовують соло як гарячу закуску або як заготовку для інших страв.

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-12Як приготувати морський коктейль

Традиційний склад коктейлю — кальмари, креветки, мідії та восьминоги. Однак трапляються й екзотичніші інгредієнти. Щоб приготувати морський коктейль заморожений, уміст пакета спочатку потрібно відварити впродовж 4-5 хвилин. Ще один варіант — трихвилинне обсмажування в олії. З підготовлених у такий спосіб морепродуктів можна готувати салати, піцу, плов або паелью.

Як приготувати салат із морепродуктів заморожених

Оригінальних рецептів багато, але ми пропонуємо наш варіант. Готується швидко й виходить смачно. Відваріть один пакет коктейлю, додайте зелень і помідори. Для заправи чудово підійде найпопулярніший соус: оливкова олія, лимонний сік, сіль і перець.

Як готувати восьминога замороженого

Якщо душа просить чогось надзвичайного, радимо потішити себе стравою з восьминога.

  • Класичний варіант: тушкувати зі спеціями 40-50 хвилин або поки шматочки восьминога не стануть м’якими.
  • Оригінальна версія — котлети. Для цього зробити фарш, додати часник і зелень, котлети обкачати в сухарях і смажити 3 хвилини з кожного боку.

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-15«Всім час спробувати, які смачні та ніжні краби»

Гасло радянських часів правду мовить: м’ясо краба справді дуже смачне, зі своєрідною солодкавою ноткою. Цього найближчого родича раків, креветок і омарів можна відразу впізнати за особливою формою тіла, яка відрізняє його від решти ракоподібних: широкі головогруди, укорочене й увігнуте всередину черевце. Через таку будову тіла краби не можуть плавати, проте бігають досить жваво, до того ж боком. Забарвлення тіла може бути різним — утім, як і розмір. Найбільшим крабом уважають японського краба-павука: це симпатичне створіння важить близько двадцяти кілограмів і вражає розмахом ніг — до чотирьох метрів! Найвідоміший — камчатський краб, вага якого може сягати семи кілограмів. Удома в каструлі такого не звариш і без спецпристроїв не розбереш. Ще один фаворит любителів морепродуктів — атлантичний краб, або краб турто, у якого дуже смачна ікра, а саме м’ясо незвичайного коричнюватого кольору.

Цікавий факт. Щороку у світі видобувають близько двох мільйонів тонн крабів. Це дуже багато, але такої кількості все одно не вистачає, щоб задовольнити попит, тому краби вважають делікатесом.

У їжу використовують фаланги, клішні й місця сполучення лап з тулубом — це місце називається «трояндочка». Уважають, що там найсмачніше м’ясо. Якщо ви купили варено-морожене м’ясо краба, то в жодному разі не треба його смажити-парити, адже свіжих крабів відразу відварюють у морській воді й негайно заморожують. Тому варено-морожене м’ясо краба досить розморозити — і можна насолоджуватися найніжнішим смаком. А ось свіжоморожених крабів потрібно проварити в підсоленій воді близько двадцяти хвилин. У будь-якому разі ви одержуєте чудовий інгредієнт для вишуканих салатів і закусок. І так — крабові палички жодного стосунку до справжніх крабів не мають!

Корисна порада. Коли варите крабів, не варто додавати у воду ніяких спецій, щоб не зіпсувати тонкого смаку.

Як приготувати м’якопанцирного краба

Справжнє задоволення (додамо: і мистецтво!) — їсти краба цілим, розбираючи фаланги й надрізаючи клішні ножицями. Але якщо ви не поціновувач таких клопітких розваг, а делікатеси любите — значить, вам потрібно обов’язково скуштувати м’якопанцирного краба. Його не розводять на фермах, на відміну від мідій і креветок, а виловлюють у морі, коли він змінює жорсткий панцир. Звучить неймовірно, але його можна їсти разом з панциром! Тепер цей ексклюзивний продукт доступний і на українському ринку. Це справжній подарунок для поціновувачів якісної їжі.

Найкращі способи готування soft-shell crabs — обсмажування й гриль. Достатньо кілька хвилин з кожного боку — і можна насолоджуватися, гурмани оцінять. До обсмажування крабів потрібно запанірувати в яйці, кукурудзяному або звичайному борошні, чи в будь-якому клярі на ваш вибір.

Гриль. Готуйте по 3-4 хвилини з кожного боку. Попередньо крабів можна змастити вершковим маслом із соусом табаско або оливковою олією із часником і зеленню.

Фритюр. Обсмажуємо близько двох хвилин до золотавого кольору.

Обсмажування sauté. Особливість цього способу готування — швидке обсмажування на сильному вогні в невеликій кількості масла. Обсмажуємо крабів по 3-5 хвилин із кожного боку.

Подавати готових м’якопанцирних крабів можна з улюбленим соусом: тартар, песто, томатним або чилі.

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-16Чим омар відрізняється від лобстера?

Відразу відповідаємо: нічим! Ця назва того самого представника ракоподібних, тільки в різних мовах: lobster — англійський варіант назви, а слово «омар» походить від французького homard.

Якщо будете на відпочинку в теплих країнах, обов’язково скуштуйте свіжого лобстера, це незабутнє задоволення. А поки ви готуєтеся до відпустки, ми навчимо, як приготувати замороженого лобстера, він же омар. Найпростіший і найпопулярніший спосіб — подавати цілим, попередньо варивши 12—15 хвилин. Але якщо душа бажає свята й на вас чекає романтична вечеря, радимо приготувати з лобстера — та-дам! — вишукану, аристократичну, розкішну страву з красивою назвою «Термідор».

yak-prygotuvaty-zamorozheni-moreprodukty-17Лобстер «Термідор»

Інгредієнти

  • Лобстер
  • Вершкове масло — 85 г
  • Цибуля-шалот — 2 шт.
  • Пшеничне борошно — 2 столові ложки
  • Суха гірчиця — 1 чайна ложка
  • Біле сухе вино — 40 г
  • Молоко — 200 г
  • Вершки — 50 г
  • Сир — 65 г
  • Зелень петрушки, лимон, сіль, перець

Приготування

  • Гострим ножем розріжте лобстера навпіл уздовж, намагаючись не пошкодити панцир. Видаліть нутрощі, а м’ясо наріжте шматочками близько двох сантиметрів.
  • Приготуйте соус. Обсмажте нарізану цибулю у вершковому маслі, додайте борошно й гірчицю. Зніміть із вогню, поступово додайте вино й молоко, знову поставте на вогонь і варіть, поки не загусне. Додайте вершки, петрушку, сіль і перець, і останньої миті — м’ясо лобстера.
  • Перекладіть суміш у половинки панцира, посипте тертим сиром і запікайте під грилем близько двох хвилин. Подавайте з лимоном.
  • Полезная информация, спасибо.