Купуємо

Як вибрати ананас

yak-vybraty-ananas-1

Консервовані ананаси — улюблені ласощі багатьох. Мало що зрівняється із запашною та соковитою м’якоттю свіжого плода. Розповідаємо, як правильно вибрати ананас, щоб отримати задоволення від першої до останньої скибочки.

Отже, наше завдання — вибрати плід, який вже достатньо дозрів. Тобто його м’якоть солодка та запашна. Купити ідеальний ананас — певним чином лотерея. Його сік і волокна насичені цукрами. Дійшовши до піка стиглості, вони швидко починають бродити, в них розмножуються грибки.

Ананас — не яблуко, під його щільною шкіркою не видно, як почуває себе м’якоть. Тому під час вибору нам залишається покладатися на опосередковані фактори.

yak-vybraty-ananas-2Як правильно вибрати ананас

Щоб визначити стиглість ананаса, нам із вами потрібно розглянути плід, вдихнути його запах, трохи смикнути за султан — так називається розетка з листя, і трохи поплескати плід по боках.

  1. Дивимося

Хороший, спілий ананас виглядає апетитно. Листя в його султана густе й соковите. Якщо по краях є пожовклі та підсохлі листочки — це не страшно. Але якщо вся розетка виглядає «втомленою» та тьмяною, плід занадто довго добирався до прилавка. Навряд чи вам сподобається його смак.

Якісний ананас має цілісну шкірку, без тріщин і вологих плям. Її колір варіюється між зеленувато-коричневим, золотаво-коричневим і жовтим. Зеленуваті відтінки шкірки ще не означають, що плід незрілий. Це може бути просто особливістю сорту. Але переважання золотаво-жовтих відтінків цілковито свідчить про готовність плода потрапити на ваш стіл. І чим більше жовтого, тим солодший ананас.

Якщо шкірка втратила глянсуватість, стала тьмяною, з сіруватим відтінком, якщо ви бачите на ній темні плями, тріщини або патьоки соку, цей ананас в їжу ліпше не вживати.

  1. Ловимо аромат

Ананаси «правильної» стиглості пахнуть тонко та ніжно. Цей аромат можна назвати солодким, швидше свіжим, фруктовим. І вже напевне він не поширюється далеко. Якщо ви відчуваєте запах плодів, ледь підійшовши до прилавка, якщо цей запах різкий і сильний — плоди перестиглі й уже за крок від бродіння. Відмовтеся від них.

Якщо ананас взагалі не має запаху, він або ще не дозрів, або був зірваний зеленим і достигав у дорозі. Жодне з цього не робить його смачним.yak-vybraty-ananas-4

  1. Вивчаємо листя

Спочатку про розмір: він, виявляється, має значення. Довжина листя в хорошого ананаса максимум 20 см, і в розетці воно розташовано симетрично. Занадто рясне або однобоке листя говорить про те, що плід розвивався неправильно, отже, його якість нижча.

Щільне й соковите листя в розетці — красномовний показник свіжості. Але оскільки ананаси з плантацій їдуть тривалий час, в наших магазинах рідко можна зустріти гарний султан.

Можливі відхилення від ідеалу — декілька підсохлих листочків по краях розетки, підсохлі кінчики на деяких листках, незначна матовість кольору.

Головна фішка ананасового листя в тому, що на піка стиглості султан починає трохи провертатися в гнізді. Це ще один секрет, як вибирати стиглий ананас: обхопіть листя біля основи й трохи проверніть плід. Не перестарайтеся: розетка стає рухомою, але не обертається навколо своєї осі.

Якщо листя сидить щільно, ананас не дозрів остаточно.

Якщо під час спроби провернути султан у вас в руці залишився листочок-інший, ананас давно висох.

  1. Поплескати по боках

Ця процедура схожа на вибір кавуна. Стиглий і наповнений соком плід видає глухий глибокий звук. Якщо ананас звучить «порожньо», отже, він або зелений, або м’якоть всередині нього давно всохла.

Взявши плід у руки, натисніть на шкірку пальцем. У стиглого ананаса вона пружна. Якщо палець не пружинить — плід не дійшов до кондиції. Якщо провалюється — вже починає гнити.

Зверніть увагу на «шишечки» — у стиглих ананасів вони більш пласкі й навіть трохи втягнуті, у незрілих — більш опуклі.yak-vybraty-ananas-6

Якщо схибили у виборі: що робити з недостиглим або перестиглим ананасом

Ви розрізали куплений ананас і бачите: м’якоть його не золотаво-жовта, а бліда. Замість соковитого ананасового аромату — якийсь трав’янистий запах. Нічого страшного: просто ви все-таки вибрали недозрілий плід.

В інтернеті можна знайти купу міркувань, як довести до кондиції зелений ананас. Але, по-перше, всі вони стосуються тільки цілих, непошкоджених плодів. А по-друге, «домашні» методи, які прекрасно спрацьовують з авокадо, ківі або яблуками, безсилі перед жорсткою та волокнистою шкіркою ананаса.

Якщо вам все-таки трапився недозрілий плід, краще пустіть його не на десерт, а в м’ясні страви. Зелений ананас після теплової обробки стає м’якшим, втрачає неприємні нотки смаку та надає м’ясним рулетам, відбивним і стейкам абсолютно новий настрій.yak-vybraty-ananas-7

Утім, на десерт теж можна. З недостиглої м’якоті вийдуть непогані цукати. Зніміть з ананаса шкірку, наріжте м’якоть кубиками та підв’яліть в прочиненій духовці. А готові цукати пересипте цукровою пудрою.

На перезрілість можна натрапити, навіть ретельно дотримуючись всіх порад, як вибрати ананас. Секрет у тому, що для збереження ще на плантаціях ананаси обробляють фунгіцидами. Але якщо плід спочатку був на піка стиглості або в ньому були мікропошкодження, під час довгого шляху можуть початися процеси бродіння, хоча зовні він буде виглядати цілком задовільно. Перестиглі плоди з різким запахом і вологим прим’ятим денцем не варто використовувати в їжу.

І, звичайно, навіть найбільш пружний, запашний і стиглий ананас перед вживанням необхідно добре вимити щіткою.