Купуємо

Як вибрати добре шампанське

yak-vybraty-dobre-shampanske-1

Згадайте смак шампанського. З чим він у вас асоціюється? Часто-густо для нас шампанське — це символ свята. Воно супроводить нас під час важливих моментів життя, перемог і досягнень. Багато століть тому назва цього напою перетворилася на загальну назву. Більшість людей, і не тільки в Україні, звикли називати шампанським будь-яке ігристе вино. Але не варто забувати ключову відмінність шампанського від ігристого вина. Шампанське (від фр. champagne) є однією з найвідоміших назв, походження якої ретельно контролюється (фр. AOP, Appellation d’origine protégée).

Іншими словами, шампанське — це ігристе вино, яке виробляють тільки у французькій провінції Шампань. А це означає, що перевіряються сорти винограду, суворо регулюються процес виробництва і витримка.

Французьке шампанське — це завжди дорого. Щоб не помилитися, вибираючи такий преміальний продукт, варто розібратися в його видах і зрозуміти, яке шампанське добре купувати та чому одна пляшка може значно відрізнятися за ціною від другої. Ми склали цей огляд, щоб полегшити вам вибирання шампанського.

Основні відмінності шампанських вин один від одного:

  • колір (біле або рожеве);
  • кількість залишкового цукру;
  • сортовий склад (асамбляж);
  • цілком одного року врожаю (вінтажне) або суміш різних років;
  • місце вирощування самого винограду (субрегіони, села Grand Cru, Premier Cru)
  • також на ціну дуже впливає впізнаваність шампанського будинку.

yak-vybraty-dobre-shampanske-3У складі Champagne Blanc, українською — білого шампанського, можуть бути як білі сорти винограду, так і червоні (темні). На етикетці ігристого, зробленого виключно з білих сортів, ви побачите напис blanc de blancs, тобто «біле з білого». Якщо шампанське з темного винограду, то напис буде blanc de noirs, що в перекладі з французької — «біле з чорного».

Рожеве Champagne Rosé виходить унаслідок змішування червоного вина з білим. Такий метод виготовлення розе у Франції дозволено тільки в цьому регіоні. В інших місцях рожевий колір напою дістають традиційним способом — завдяки ферментації червоного винограду від контакту зі шкіркою ягід.

Шампанські вина, як білі, так і рожеві, можуть мати різний ступінь солодкості.

Сорти шампанського за кількістю цукру:

  • Brut Nature / Zéro Dosage (брют натюр / зеро дозаж) 0—3 г/л
  • Extra Brut (екстра брют) 0—6 г/л
  • Brut (брют) 0—12 г/л
  • Extra-Sec (екстра сухе) 12—20 г/л
  • Sec (сухе) 17—35 г/л
  • Demi-sec (напівсолодке) 33—50 г/л
  • Doux (солодке) 50 г/л (практично не трапляється)

yak-vybraty-dobre-shampanske-5

Основні сорти винограду для виробництва шампанського

Найпоширенішими й найважливішими в провінції Шампань є три сорти:

  • Chardonnay (Шардоне), білий
  • Pinot Noir (Піно нуар), темний
  • Pinot Meunier (Піно меньє), темний

Часто поєднання цих видів називають шампанський бленд. Для виробництва також дозволено ще чотири сорти: Pinot Gris (Піно ґрі), Pinot Blanc (Піно блан), Petit Meslier (Пті мельє) й Arbane (Арбан). Насадження цих сортів настільки невеликі (менше 1%), що трапляються такі вина дуже рідко.

Вибираючи добре шампанське, варто звернути увагу на рік урожаю — зазначено його на етикетці чи ні. Найчастіше шампанське випускають у невінтажному (non-vintage) варіанті. Приклад можна знайти на полиці METRO: Veuve Pelletier NV Brut. Ігристе виробляють з вина поточного року врожаю і додають резервне вино минулих років, щоб домогтися стійкої якості.

У найкращі роки виробники роблять шампанське з винограду, зібраного з одного врожаю, із зазначенням року. На таких пляшках ви зустрінете напис vintage або millésime.
yak-vybraty-dobre-shampanske-6

Місце вирощування

Регіон Шампань поділяється на чотири субрегіони:

  • Montagne de Reims (Монтань-де-Реймс)
  • Vallée de la Marne (Валле-де-ла-Марн)
  • Côte des Blancs (Кот-де-Блан)
  • Côte des Bar (Кот-де-Бар)

Найкращими вважають Монтань-де-Реймс і Валле-де-ла-Марн. 17 сіл з найкращими виноградниками історично дістали статус grand cru. Приклад можна знайти на полиці METRO: Mallol-Gantois Grand Cru Cramant Blanc de Blancs Brut. Назву завжди зазначають на етикетці. Ще 42 села мають статус premier cru.

Значення бренду в провінції Шампань настільки велике, що ім’я виробника — шампанського будинку (maison) — більш упізнається, ніж субрегіони, назви сіл і виноградників гран-крю і прем’є-крю.

Найзнаменитіші шампанські будинки:

  • Bollinger
  • Ruinart
  • Louis Roederer
  • Moët & Chandon
  • Veuve Clicquot Ponsardin
  • Taittinger

Prestige cuvée

Cuvée de prestige (престижне кюве) — це найкраще шампанське, вершина асортименту виробника, яке виділяють окремою назвою, а іноді й окремою маркою. Ось кілька відомих прикладів:

  • Cristal Louis Roederer’s
  • Grand Siècle Laurent-Perrier’s
  • Dom Pérignon Moët & Chandon’s
  • Cuvée Sir Winston Churchill Pol Roger’s
  • Le Grand Dame Veuve Clicquot Ponsardin