Купуємо

Як вибрати натуральні продукти харчування в магазині

yak-vybraty-naturalni-produkty-harchuvannya-v-magazyni-1

Достаток у супермаркетах давно дозволив забути про часи дефіциту. Втім, в океані яскравих упаковок, безлічі акцій і спеціальних пропозицій складно знайти дійсно якісну їжу за прийнятні гроші. Про те, як зорієнтуватися в океані достатку й де купити натуральні продукти, ми поділимося нашим корисним досвідом.

Натуральні продукти харчування мають бути вирощені в місцевості, яка належить до екологічно чистих зон, без надмірного використання хімічних засобів. Чіткого визначення «натуральності» не існує, але є загальноприйнята класифікація відповідної термінології:

— екологічно чистий — натуральний, вирощений у місцевості, яка вважається здоровою екологічною зоною, у природних умовах (без парників і теплиць);

— органічний — вирощений або отриманий без використання генної модифікації й хімічних добрив;

— без насильства — найчастіше так маркуються продукти тваринного походження. Означає вільний випас тварини, яку годували виключно екологічно чистими кормами.yak-vybraty-naturalni-produkty-harchuvannya-v-magazyni-8

 

Продукти в супермаркеті, які відносяться до натуральних, часто розміщуються на окремих стійках або секціях. Але іноді вони можуть розташовуватися й серед звичайних продуктів. Як же убезпечити себе від невдалої покупки? Перше правило — обов’язково звертайте увагу на упаковку і склад.

Часто на упаковках можна побачити позначку «без ГМО». Багато хто віддає перевагу саме такій продукції. Але, на жаль, багато постачальників користуються необізнаністю покупців і поміщають такі написи навіть на ті товари, у яких генна інженерія не може використовуватися за визначенням, наприклад, на звичайній солі.

Продукти без трансгенів самостійно вибрати досить складно, адже не всі вказують подібну інформацію на упаковці, а деякі навмисно вказують неправдиві відомості. Щоб виключити попадання непотрібних речовин у свій організм, варто керуватися списком Грінпіс, який регулярно оновлюється. Ця організація заносить усіх виробників і класифікує їх залежно від ступеня використання генномодифікованої сировини.

Однак корисні продукти — це не тільки ті, які не містять ГМО й не оброблялися надмірною кількістю добрив. Також дуже важливі умови транспортування і зберігання готової продукції. Варто зазначити, що відповідальні ритейлери стежать за цим процесом і не допускають появи на своїх полицях зіпсованих або прострочених товарів. До них можна віднести й гіпермаркет МЕТРО, у якому представлені якісні товари з усього світу.

Вибираємо натуральні продукти харчування в магазинах

Як переконатися в безпечності продукту? Насамперед, варто уважно читати упаковку, у якісного товару на ній буде розміщена вся необхідна інформація: склад, строки зберігання й особливості виготовлення. Наприклад, «ТУ» — це відповідність технічним умовам виготовлення, які розроблені самим виробником. Не обов’язково вони гірші за ДСТУ: тут усе залежить від свідомості й репутації. Деякі встановлюють у своїх цехах ще більш високі вимоги, ніж у ДСТУ, які найчастіше прийшли до нас ще з радянських часів.yak-vybraty-naturalni-produkty-harchuvannya-v-magazyni-7

Маркування «ДСТУ» означає відповідність державним стандартам, наведеним у відповідному документі, номер якого також має бути вказаний. Якщо ви дійсно дбаєте про якість споживаної їжі, варто ознайомитися із вмістом найбільш поширених стандартів харчової промисловості.

Мода на здоровий спосіб життя змушує шахраювати багатьох недобросовісних виробників. Наприклад, вказувати, що продукт виготовлений без генномодифікованої обробки, у разі, коли вона в принципі не використовується. Водночас, практично вся кукурудза, соя й бавовна, що вирощується в наш час, — це продукти генної інженерії і знайти не модифіковані сорти вже дуже складно.yak-vybraty-naturalni-produkty-harchuvannya-v-magazyni-3

Маркування: довіряй, але перевіряй

Також часто трапляються написи на етикетках «без холестерину». Тут теж величезний простір для не зовсім коректного інформування покупців. Адже, наприклад, рослинна олія незалежно від виробника в принципі не може містити холестерин. Адже він міститься виключно в продукції тваринного походження.yak-vybraty-naturalni-produkty-harchuvannya-v-magazyni-5

Водночас, щоб уникнути накопичення «поганого» холестерину варто уникати споживання трансжирів, вуглеводів і, навпаки, більше вживати клітковини, пектинів, поліненасичених жирних кислот, мікроелементів і вітамінів. Тому намагайтеся купувати якомога більше свіжих овочів і фруктів, бажано, вирощених у вашій місцевості, адже саме в них зберігається максимум корисних речовин.

Саме трансжири мають негативний вплив на організм, підтверджений МОЗ. Найбільше їх міститься в кондитерському жирі. Тому уважно читайте маркування кондитерських виробів, намагайтеся купувати продукцію авторитетних виробників і мінімізуйте споживання солодощів промислового виробництва.yak-vybraty-naturalni-produkty-harchuvannya-v-magazyni-4

Шукаємо натуральне

Багато виробників маркують свою продукцію значками «еко», «біо», «органік». В Україні немає законодавчих норм і стандартів, що описують подібну продукцію й умови її виробництва. Видаванням подібних сертифікатів займаються кілька комерційних компаній. Деякі фермери і виробники прагнуть отримати міжнародний сертифікат, щоб вийти на європейський ринок. У будь-якому випадку, краще додатково ознайомитися з тим, хто й на підставі чого видав подібний сертифікат.

Варто зазначити, що великі торговельні мережі обов’язково перевіряють овочі та фрукти, які їм поставляються, на рівень пестицидів і нітратів. Тому купувати свіжі овочі і фрукти варто саме в торгових мережах, а не на ринку, де такого контролю немає, і вам спокійно можуть продати продукцію, яка не відповідає стандартам.