Купуємо

Засоби догляду за волоссям: як підібрати щоденний і професійний догляд для волосся

zasoby-doglyadu-za-volossyam-yak-pidibraty-shhodennyj-profesijnyj-doglyad-dlya-volossya-1

На перший погляд, з волоссям все зрозуміло. Воно буває сухе й жирне, нормальне, пофарбоване та пошкоджене. Якщо знаєш свій тип — обрати засоби догляду за волоссям не становитиме труднощів.

Але якщо все так просто, чому в магазинах полиці з шампунями та бальзамами тягнуться в нескінченність? І чому нові засоби ви так часто відправляєте на смітник із словами: «Не підійшло»?

Ділимося секретами, як не помилитися з вибором, забезпечити собі оптимальний догляд для волосся та перестати викидати гроші даремно.

zasoby-doglyadu-za-volossyam-yak-pidibraty-shhodennyj-profesijnyj-doglyad-dlya-volossya-5Як вибирати засоби догляду за волоссям

Не чекайте, що шампунь, який розхвалює подруга або бьюті-блогер, так само бездоганно підійде й вам. Навіть найкращі засоби для волосся не завжди корисні, якщо застосовувати їх навмання.

Що потрібно врахувати, щоб обрати засоби догляду правильно:

  • тип волосся (сухе, жирне, нормальне, пошкоджене);
  • товщину й структуру (пряме, витке);
  • застосування фарби або тонувальних засобів;
  • частоту використання засобів для укладання або «важких» шампунів із силіконом;
  • стан шкіри голови (занадто суха, подразнена, жирна, з лупою).

Розберемося, яке значення мають ці чинники. Сподіваємося, що наші поради стосовно догляду за волоссям будуть вам корисні.

Не плутайте шампуні для жирного та для сухого волосся. Перші мають більш високу кислотність, щоб нейтралізувати шкірне сало, але водночас не висушити шкіру голови. Другі ж не впораються належним чином із шкірним салом. Забруднення накопичуються, і пасма незабаром після миття звисають бурульками.

Для пошкоджених кінчиків важливий не стільки шампунь, скільки додаткові засоби догляду: креми, маски, лікувальні комплекси, олії.

Врятувати посічені кінчики неможливо, тут допоможуть тільки ножиці. Але якщо ваше волосся схильне до січення, після кожного миття змащуйте кінчики спеціальним захисним кремом. Він зволожує тонкі волосинки, а також захищає їх від розшарування.

Якщо волосся пошкоджене по всій довжині, плутане, тьмяне та зім’яте, вам потрібні засоби з позначкою «відновлювальні». Вони не просто пригладжують лусочки волоса, щоб візуально зробити його щільним і рівним. Ці засоби проникають глибоко в стрижень і «лагодять» його зсередини.

Подібний стан волосся — зазвичай результат постійних укладань феном або плойкою. Тому обов’язково придбайте спрей для термозахисту та наносьте його перед кожним укладанням.

Також необхідна відновлювальна маска. Застосовуйте її протягом 20–30 хвилин раз на 2–3 дні. Вам знадобиться від 5 до 10 процедур поспіль, щоб повернути волоссю чудовий вигляд.

Ефективним заходом стануть олійні обгортання. Нанесіть теплу олію на голову, обгорніть її та почекайте близько півгодини. Можна використовувати рослинні олії, але ліпше, якщо це будуть спеціальні комплекси. Такі засоби легші, їх простіше змити, і вони додатково збагачені поживними речовинами.

Важливий момент: і олія, і відновлювальні засоби проникають у структуру волосся та під час змивання забирають із собою штучний пігмент. Уже після кількох застосувань ви помітите, як зникає ваш легкий відтінок чи навіть насичений колір.

Відновлювати волосся необхідно, але втрачати колір не хочеться? Вимийте голову своїм звичним шампунем, а замість олій і масок візьміть відновлювальні креми або спреї, які не потрібно змивати. Вони не настільки концентровані, як маска, але залишаються на волоссі незрівнянно довше та встигають благотворно на нього подіяти. І до кольору ці засоби більш лояльні.zasoby-doglyadu-za-volossyam-yak-pidibraty-shhodennyj-profesijnyj-doglyad-dlya-volossya-3

Пофарбованим волоссям потрібні відповідні засоби. Позначка «для фарбованого волосся» свідчить про те, що засіб не вимиває барвний пігмент, а, навпаки, ущільнює, згладжує лусочки та «закупорює» фарбу всередині.

З огляду на сказане вище, всі відновлювальні процедури краще здійснювати до фарбування.

Шампунь із позначкою «очищувальний» необхідний, якщо ви щодня робите укладання, у вас в арсеналі є косметика із силіконом (зазвичай це засоби для екстра-об’єму). Або якщо ваше волосся настільки жирне, що забруднюється протягом 8–10 годин після миття. Шампунь видаляє все, із чим не впорається звичайний: щільні липкі частинки силіконів і засобів для укладання, сальний секрет. Але частіше, ніж раз на тиждень, його краще не застосовувати.

Власниці тонких пасм зазвичай відмовляються від бальзамів і масок, мотивуючи це тим, що засоби догляду за волоссям надто обтяжують і позбавляють його об’єму. Такий ефект дійсно є. Але залишати волосся без догляду — поганий варіант. Воно електризується, сплутується, пошкоджується під час розчісування.

Ліпше замінити бальзами та маски легким живильним кремом. Він наноситься на чисті пасма, розподіляється по всій довжині й абсолютно не перевантажує тонкі волоски.zasoby-doglyadu-za-volossyam-yak-pidibraty-shhodennyj-profesijnyj-doglyad-dlya-volossya-4

Чи варто використовувати професійні продукти вдома?

Лише кілька салонних процедур повернуть волоссю чудовий вигляд. А все тому, що професійний догляд для волосся охоплює більш концентровані засоби з більш потужним впливом.

Але важливо пам’ятати, що кожний із них має своє вузьке призначення. Не можна придбати велику банку салонної маски й використовувати її на регулярній основі. У кращому разі це буде марно, в гіршому — перевантажить або пересушить волосся.

Професійні засоби догляду за волоссям варто застосовувати, тільки порадившись із майстром, який добре розуміється на особливостях й потребах вашого волосся та порекомендує конкретні марки, що підходять особисто вам.

На закінчення ми зібрали топ засобів, які мають бути у ванній, якщо краса та здоров’я волосся важливі для вас.

  • Шампунь і бальзам-ополіскувач (регулярне застосування).
  • Очищувальний шампунь (глибоке очищення волосся, залежно від типу 1–4 процедури на місяць).
  • Живильна маска для волосся (1–2 рази на тиждень).
  • Маска для чутливої шкіри голови (наносити після кожного фарбування, щоб відновити подразнений епідерміс).
  • Спрей із термозахистом (перед кожним термічним укладанням).
  • Олія або олійні комплекси в капсулах (відновлення сильно пошкодженого волосся або 1–2 профілактичних курси на рік).
  • Кондиціонер-спрей або живильний крем, що не потребують змивання (у разі якщо немає часу повноцінно потримати маску).

І не забувайте: найкращі засоби догляду за волоссям — ті, які призначені для вашого типу волосся та вирішують саме ваші поточні проблеми.

  • Tatis Einhorn

    Советую попробовать эко бальзам для волос glossary.ua/ukhod-za-volosami-balzam/
    Волосы после него мягенькие и шелковистые!

    • Оливковое масло хорошо помогает в уходе за волосами. Не пробовали? В сети много хороих рецептов и инструкций.

  • очень полезная статья особенно в зимний и летний период , когда волосы нуждаются в особом уходе

  • Катерина Король

    Дякую за дуже цікаву статтю. Ви супер. А я для себе та своєї дитини відкрила новинку на ринку доглядової косметики для волосся України – Фармасі. Купую її в інтернет магазині засобів по догляду за волоссям https://garna.me/cat/volossa/ у тому числі і для дітей. Ціни доступні, а якість на висоті.

  • Anna Smirnova

    Мій must have у догляді за волоссям це професійний шампунь для волосся japan-shampoo.com.ua/category/shampun-kupit з цього асортименту вже багато чого протестувала, навіть не можу сказати, який шампунь кращій, бо усі дуже класні.