Чизкейк — традиційний десерт американської кухні, який має популярність на всіх континентах. Втім, експерти стверджують, що ласощі, назва яких перекладається як «сирний пиріг», були відомі ще в Стародавньому Римі!
Існує й інша версія походження цього десерту. Тисячі років тому на Близькому Сході готували запечену страву зі сквашеного молока, змішаного з медом, жовтками та цедрою лимона.
Класика жанру
Класичним чизкейком вважається десерт «Нью-Йорк». Цю смакоту потрібно випікати. Але існують і рецепти, які не передбачають термічної обробки. Ласощі, приготовані відповідно до таких покрокових інструкцій, ідеальні для літнього часу, коли немає особливого бажання зайвий раз вмикати духовку.
Чизкейк з полуницею виходить неймовірно ніжним і ароматним. Його головний секрет — у безпрограшному поєднанні смаку м’якого сиру з ягодами та повітряної консистенції страви.
Щоб десерт вийшов еталонним, використовуйте для його приготування тільки свіжі та якісні продукти. Все необхідне для того, щоб зробити чудовий чизкейк, можна придбати в торговельних центрах мережі METRO.
Пропонуємо вам кілька варіантів приготування цих ласощів. Кожен покроковий рецепт допоможе успішно впоратися з поставленим завданням навіть кондитерам-початківцям.
Рецепт чизкейка з полуницею «Нью-Йорк»
Полуниця додасть класичному десерту пікантної кислинки, п’янкого аромату й приголомшливого смаку. Традиційно для приготування ласощів за цим рецептом використовують сир «Філадельфія».
Є безліч покрокових інструкцій (до речі, одну з таких ви знайдете нижче), де серед інгредієнтів фігурує звичайний сир. Скептики стверджують, що десерт, зроблений на основі цього кисломолочного продукту, виходить смачним, але чизкейка це не стосується. Адже в такому разі виходить сирна запіканка або сирне суфле.
Отже, готуємо полуничний «Нью-Йорк». Для того щоб зробити чизкейк діаметром 26 см, вам знадобляться відповідна форма та 2,5 години часу. Процес приготування досить трудомісткий, але результат того однозначно вартий.
Інгредієнти
- 350 г пісочного або іншого улюбленого печива;
- 100 г вершкового масла;
- 600 г вершкового сирного сиру;
- 150 г цукрової пудри;
- 200 г свіжої або замороженої полуниці;
- 150 мл вершків (жирність — 30%);
- 15 г кукурудзяного крохмалю;
- 3 яйця;
- цедра та сік половинки лимона;
- дрібка солі.
Покрокова інструкція
- Заздалегідь дістаємо всі інгредієнти з холодильника, оскільки вони мають бути кімнатної температури.
- За допомогою тертушки або блендера подрібнюємо печиво.
- У мікрохвильовці або на водяній бані розтоплюємо вершкове масло, змішуємо з печивом до утворення однорідної маси.
- Викладаємо тісто на дно відповідної ємності. Формуємо в основи бортики та рівномірне дно.
- Ставимо ємність із тістом на 10 хвилин у духовку, розігріту до 200 °C.
- Дістаємо основу десерту з духовки й відставляємо, щоб вона охолола.
- Готуємо начинку для чизкейка. Спочатку робимо полуничне пюре. Потім у мисці за допомогою силіконової лопатки або просто руками змішуємо м’який сир (він не має бути холодним, інакше буде складно домогтися однорідності), цукрову пудру, крохмаль, цедру лимона та дрібку солі. Використовувати з цією метою блендер не рекомендується, оскільки інтенсивне збивання порушить структуру м’якого сиру й консистенція начинки буде далека від ідеальної.
- Коли маса стане однорідною, по одному додаємо в неї яйця.
- Вводимо в майбутню начинку вершки та сік лимона.
- В останню чергу додаємо в масу полуничне пюре. Обережно перемішуємо все силіконовою лопаткою.
- Розміщуємо начинку в остиглій основі, потім знову ставимо форму в духовку, розігріту до 180 °C.
- Печемо полуничний десерт максимум 10 хвилин, зменшуємо температуру до 120–130 °C. Готуємо чизкейк ще близько години.
- Залишаємо ласощі «відпочивати» в прочиненій духовці до повного охолодження. Важливий момент — іноді в духову шафу газової плити потрібно поставити форму з водою, щоб чизкейк не вийшов пересушеним.
- Даємо страві повністю охолонути, потім переміщаємо її в холодильник. Коли десерт охолоне, подаємо ласощі на стіл і насолоджуємося неймовірно ніжною консистенцією та чудовим смаком.
Полуничний чизкейк без випічки
Приготуйте чизкейк з сиром і полуницею на дитячий день народження або щоб потішити себе та близьких у вихідний день. Цю страву варто взяти до уваги тим мамам, чиї діти неохоче їдять такий корисний для дитячого організму продукт, як сир. Зате полуничні ласощі з вищезазначеним кисломолочним інгредієнтом дітлахам точно сподобаються.
Щоб приготувати сирно-полуничний чизкейк за нижченаведеним рецептом, знадобляться форма діаметром 26 см і 2 години часу.
Інгредієнти
- 250 г печива;
- 100–150 г вершкового масла;
- 1 кг жирного сиру або сирної маси;
- 250 г цукрової пудри;
- 700 мл вершків (жирність — мінімум 30%);
- 500 г свіжої полуниці;
- 2 лимони;
- полуничне желе в пакетику;
- пакетик ванільного цукру.
Покрокова інструкція
- Основу готуємо так само, як у попередньому рецепті, але не запікаємо, а ставимо на пів години в холодильник.
- Заливаємо вміст пакетика з желе гарячою водою, залишаємо набухати.
- Сир, цукрову пудру, вершки гарненько збиваємо міксером, додаємо ванільний цукор, сік одного лимона. За бажання в сирну масу можна ввести 150 г порізаної кубиками свіжої полуниці.
- Дістаємо форму з основою, викладаємо на неї начинку, відправляємо в холодильник.
- Нарізуємо пластинками ягоди, що залишилися, красиво розкладаємо їх по поверхні чизкейка, акуратно заливаємо його полуничним желе.
- Ставимо десерт у холодильник мінімум на годину.
Смачного!