Пожарські котлети назавжди увійшли до золотого фонду кулінарії. При цьому мало хто знає, що коріння у цієї чудової їжі… французьке.
Страва, яку оспівав сам Пушкін
Відомо, що готувати соковиті котлети з рубленого м’яса шинкаря Пожарського навчив один мандрівник. Як ви вже, напевно, здогадалися, він був родом із Франції.
Незвичайні котлети викликали справжній фурор і прославили сім’ю Пожарського на всю Російську імперію (справа була в першій половині XIX століття). Опинившись проїздом у Тверській губернії, цю страву спробував сам цар Микола I. Пожарські котлети так припали до смаку самодержцю, що він запросив шинкарку Дарину, що успадкувала заїжджий двір від батька, до Петербурга.
Відтоді ніжні курячі котлети стали неймовірно популярними. Про них навіть склав чотиривірш сам Олександр Пушкін!
Один з улюблених ресторанних делікатесів
Котлети пожарські рубані залишилися в статусі ресторанного делікатесу й у радянські часи. Цікаво, що спочатку цю страву готували з телятини. Але рецепт, що став класичним, передбачає використання курячого м’яса.
Цю страву можна приготувати з грудинки. Але котлети, зроблені з червоного курячого м’яса, знятого зі стегенець і гомілок, вийдуть набагато соковитішими.
У будь-якому разі основу страви потрібно перемолоти в м’ясорубці або блендері. М’ясо має перетворитися на в’язку повітряну масу. Для цього основу майбутнього кулінарного шедевра варто максимально подрібнити.
Котлети пожарські в сухарях
Особливої делікатності фаршу додадуть вершки й вершкове масло. Ще одна фішка цієї легендарної страви — апетитна хрустка скоринка, що контрастує з ніжною, повітряною серединкою.
Незважаючи на те, що котлети пожарські з курки є одним із найпопулярніших делікатесів, роблять їх із найпростіших продуктів. Головне, щоб використовувані інгредієнти були високоякісними та свіжими. Купити все необхідне для того, щоб приготувати чудові котлети з курки пожарські, можна в будь-якому торговельному центрі мережі METRO.
Як приготувати пожарські котлети
Щоб зробити 3–4 порції пожарських котлет, вам доведеться провести на кухні близько години.
Інгредієнти
- 600 г курячого фаршу (з філе, червоного м’яса або їхньої суміші);
- 1 нарізний молочний батон;
- 100 г вершкового масла;
- 200 мл вершків;
- 1 велика цибулина;
- сіль і чорний перець — на смак;
- рослинна олія для смаження.
Покрокова інструкція
- Насамперед готуємо паніровку. Існують два її варіанти, які вважаються класичними. Перший — нарізаємо дрібними акуратними кубиками шматочки батона (3 скибочки залишаємо для того, щоб потім змішати їх із фаршем), попередньо видаливши скоринки. Відправляємо майбутні сухарики в духовку. Підсушуємо хлібні кубики, щоб вони стали хрусткими. Другий варіант — кладемо батон у морозилку. Коли він достатньо затвердіє, дістаємо, подрібнюємо на грубій тертці і негайно використовуємо. Якщо віддасте перевагу другому варіанту, то приготуванням панірування потрібно буде зайнятися безпосередньо перед смаженням котлет, коли всі етапи підготовки фаршу залишаться позаду.
- Цибулину ріжемо дрібними кубиками, обсмажуємо до золотистого кольору на рослинній олії, охолоджуємо.
- Робимо фарш з курячого м’яса.
- Три скибочки батона без скоринок замочуємо у вершках. Вичавлюємо зайву рідину і додаємо хліб у фарш.
- Обережно вводимо в подрібнене м’ясо 100 г розтопленого вершкового масла. Туди ж поміщаємо остиглу обсмажену цибулю.
- Гарненько вимішуємо фарш, щоб він став якомога більш м’яким. Вливаємо трохи вершків, в яких замочувався хліб. Консистенція фаршу має бути максимально ніжною та повітряною. Не забудьте посолити та поперчити основу майбутньої страви.
- Формуємо невеликі круглі або довгасті котлетки. Це найзручніше робити змоченими теплою водою руками. На бажання всередину кожної пожарської котлети можна помістити шматочок вершкового масла. Воно має бути щойно з морозилки.
- Ретельно обвалюємо кожну котлетку в підготовленій паніровці, злегка втискаючи фарш у подрібнений хліб.
- На сковороді розігріваємо вершкове масло і рослинну олію. Жиру має бути досить багато.
- Обсмажуємо котлети, своєчасно перевертаючи, до золотистої скоринки.
- Перекладаємо страву у форму для запікання. Ставимо котлети на 15–20 хвилин у духовку, розігріту до 180 °C.
- Подаємо страву гарячою, з овочевим гарніром. Оскільки пожарські котлети містять досить багато вуглеводів, не варто доповнювати їх смаженою картоплею, рисом або макаронами. Оптимальним гарніром до цього м’ясного делікатесу стане скроплена лимонним соком і оливковою олією корисна й легка суміш із салатного листя (руколи, бебі-шпинату, айсберга) з помідорами чері, огірками.
Пожарські котлети запросто можуть стати коронною стравою на святковому столі. Також ця страва — чудовий варіант для сімейного обіду.
Природно, ніхто вам не забороняє проявляти фантазію та «кастомізувати» класичний рецепт. Наприклад, додавши всередину кожної котлетки не тільки шматочок вершкового масла, а й зелень, ви збагатите страву додатковим смаковим нюансом.
Смачного!