Будь-яка людина неодноразово стикалася з тим, коли їй було складно зосередитися, сконцентруватися на виконанні роботи. Або ж раптово починала давати збої пам’ять і ставало проблемою згадати номер телефону друга, з яким знайомий не один десяток років. Що вже говорити про неможливість швидко та якісно виконати творче завдання, коли потрібно розбудити уяву та креативність…
Усе вищезазначене свідчить про необхідність активізації роботи мозку. Але не поспішайте бігти в аптеку та купувати розрекламовані препарати для поліпшення пам’яті або інші штучні стимулятори. Європейські науковці провели дослідження та довели: невелика корекція раціону, до якого необхідно включити продукти для мозку, може істотно поліпшити роботу цього найзагадковішого органу людини.
Наповнюємо холодильник корисною їжею
Для концентрації уваги на важливому завданні мозку конче необхідно залізо. Цікавий факт: серед всіх нутрієнтів, які можна отримати з їжею, найбільше мешканці планети страждають саме від нестачі згаданої речовини. Так відбувається через різні обставини. У бідних країнах люди недоотримують залізо зі зрозумілих причин, у забезпечених — через неправильну харчову поведінку або недбале ставлення до здоров’я. Особливо важливо стежити, щоб у раціоні було достатньо продуктів, що містять залізо, вагітним. Цей хімічний елемент необхідний для нормального розвитку мозку та нервової системи малюка.
Не менш відповідально варто формувати меню підлітків. Ось продукти, які необхідно включати до їхнього раціону, щоб природним шляхом забезпечити мозок та інші органи залізом:
- гранат і гранатовий сік;
- зелені яблука (бажано з’їдати їх повністю, залишаючи лише хвостик);
- житній хліб;
- гречка;
- сочевиця, нут, квасоля;
- яловича печінка;
- шпинат;
- горіхи кеш’ю;
- червоне м’ясо;
- риба та морепродукти (особливо молюски).
Щоб поліпшити концентрацію, досить з’їсти невелику кількість перерахованих вище продуктів. Але щоб не виникало проблем, цю їжу необхідно включати в раціон постійно.
Продукти для мозку: що з’їсти для поліпшення пам’яті
Їжа для мозку і пам’яті — це не промислові таблетки, а смачна та корисна їжа, правильне харчування.
Хороший помічник і стимулятор — натуральний шоколад. Необхідно збадьоритися, зосередитися, активізувати мозок, щоб він ефективніше запам’ятовував і відновлював інформацію? З’їжте кілька плиток гіркого (що містить мінімум 70 % какао) шоколаду. Ще одна незаперечна користь цього продукту — високий вміст флавонолу. Він стимулює вироблення ендорфіну, який називають гормоном радості.
Незамінна для хорошої пам’яті речовина — лецитин. Саме з нього більш ніж на третину складається головний мозок. За участю вітаміну В5 (ще одна необхідна речовина) лецитин перетворюється на ацетилхолін — органічну сполуку, яка позитивно впливає на запам’ятовування, концентрацію та розумові здібності в цілому.
Щоб мозок отримав усе необхідне, включайте до раціону такі продукти із вмістом лецитину:
- курячі та перепелині яйця;
- жирні сорти риби — оселедець, скумбрію, червону;
- курячу та яловичу печінку, інші субпродукти;
- різні горіхи в кількості, що не перевищує 10 штук на день (мигдаль, волоські, лісові, кеш’ю).
Для насичення організму достатньою кількістю вітаміну В5 налягайте на зелені листові овочі, зелень, гречку, вівсянку, цільнозернові каші.
Про користь «повільних» вуглеводів
Всім знайоме неприємне відчуття «порожньої» голови, яке з’являється наприкінці напруженого робочого дня. Тоді здається, що вимикаються всі мозкові функції: раціональне мислення, здатність швидко приймати рішення та адекватно реагувати, запам’ятовувати та відновлювати інформацію.
Це може означати, що організму, і мозку зокрема, абсолютно необхідна порція глюкози. Недарма в таких ситуаціях нас часто тягне з’їсти щось солодке — цукерку, тістечко або хоча б випити чашку солодкого латте. Це все «швидкі» вуглеводи, з яких глюкоза миттєво потрапляє в кров і досягає до мозку. Але є одне «але»: в такому випадку стимулюючий ефект настільки ж швидко зникає, залишаючи слід в організмі лише у вигляді зайвих сантиметрів на талії. Тому краще підбадьоритися за допомогою «повільних» вуглеводів. На допомогу прийдуть фрукти, зернові каші. На роботі можна підкріпитися зерновим батончиком.
Вітамін С і холін поспішають на допомогу
Ще одна необхідна речовина, яка допоможе перемогти неуважність і розумову втому, — вітамін С. Він активізує роботу кровоносних судин головного мозку. Стакан апельсинового або грейпфрутового соку, жменя свіжих кислих ягід (наприклад, смородини) допоможуть поліпшити кровообіг.
Напевно вам знайоме відчуття: в голові миготить нескінченний калейдоскоп картинок, уривків думок і образів, не даючи ні сконцентруватися, ні повноцінно відпочити. Боротися з таким станом допоможе холін. Це один із компонентів уже згадуваного лецитину. Відмінні джерела холіну — яєчний жовток, печінка.
Стимулюють швидкість реакцій кальцій і калій, а також натуральні спеції.
Приклад корисного меню
Як бачите, забезпечувати мозок необхідними речовинами без допомоги фармакології зовсім не складно. Ось приблизний раціон, у якому необхідні речовини містяться в оптимальних кількостях:
Сніданок. Домашній паштет із печінки, некруте яйце, цільнозерновий тост, склянка грейпфрутового соку.
Обід. Запечена риба (скумбрія, форель, лосось), салат із зелених овочів (листового салату, зелені), посипаний насінням льону та соняшнику, шматочок житнього хліба.
Перекус. Велике зелене яблуко, жменя горіхів.
Вечеря. Теплий салат із яловичиною, листям салату та помідорами (заправка — лимонний сік і соєвий соус), трохи гречаної каші. Гранатовий сік.
Таке меню особливо актуальне в періоди напруженої роботи, під час дедлайнів, складання іспитів.