Їмо

Приготування чорного рису: секрети майстерності

prygotuvannya-chornogo-rysu-sekrety-majsternosti-7

Рецепти з дикого рису стають все більш популярними через унікальні властивості цього продукту. Взагалі це злакова однорічна болотна трава (цицанія водяна). Дуже висока рослина (1,5–3 м) є лише віддаленим родичем звичного нам рису.

На смак «дикун» солодкуватий, його аромат вирізняється приємними горіховими нотами. У Каліфорнії, що славиться величезною кількістю людей, які ведуть здоровий спосіб життя, популярна каша з такого рису. Зерна тричі заливають окропом, настоюють по 20 хвилин у закритій каструлі. Солять лише останню порцію води. Залишається додати гриби, мигдаль, вершкове масло та цибулю, й чудова, смачна та корисна страва готова.

Дикий рис — рідкісний продукт, який досить важко вирощувати. Тому він набагато дорожчий за звичайний. Досі «дикий» злак збирають вручну. Це роблять працівники на човнах, які вибивають зерно з рослин на дно човна. За день один працівник збирає в середньому 10 кг рису.

prygotuvannya-chornogo-rysu-sekrety-majsternosti-1Як варити чорний рис: екзотика на вашій кухні

Це більш жорсткий продукт, ніж звичайний рис, тому перед приготуванням зерна обов’язково потрібно замочити на кілька годин. Після чого варити не менше за 30–40 хвилин. Часто чорний рис змішують із довгозернистим звичайним, щоб досягти оптимального балансу вітамінів і корисних речовин.

Страви з чорного рису практично аналогічні приготованим зі звичного нам злаку: плов, гарнір або супи. Варто лише пам’ятати про підвищену твердість «дикого» зерна. Отже, обов’язково замочувати його перед приготуванням. Якщо декількох годин у запасі немає, залийте зерна окропом хоча б на годину та дайте їм настоятися.

prygotuvannya-chornogo-rysu-sekrety-majsternosti-2Рецепти з дикого рису: здорове харчування має бути смачним

Як приготувати дикий рис? Тут немає нічого складного, особливо, якщо є мультиварка. Отже, нам знадобляться:

  • 100 г дикого рису;
  • 300 г води;
  • 1 ст. л. оливкової олії;
  • 1 ч. л. солі.

Попередньо замочіть рис хоча б на п’ять годин (краще — на цілу ніч). Спочатку в чашу мультиварки налийте олію, потім засипте зерна, залийте їх водою та посоліть. Для варіння вибираємо режим «Гречка». У підсумку отримуємо чудовий гарнір до морепродуктів, овочевих салатів або м’яса.

Приготування чорного рису в пароварці робить страву безцінною знахідкою для прихильників здорового харчування. Зерна цієї культури хоч і довгі, але досить тонкі, тому чаша має бути з дрібними дірочками, в які рис не провалиться. Замочування необхідно й в цьому разі: чим довше попередньо зерна пролежать у воді, тим більш розсипчастою буде приготована каша.

prygotuvannya-chornogo-rysu-sekrety-majsternosti-5Розподіливши рис тонким шаром на дні чаші, встановіть таймер на 40 хвилин. Перевірте ступінь готовності й за необхідності поставте ще на 10 хвилин. Потім кашу можна посолити та додати в неї ароматну зелень — так ми отримаємо апетитну й корисну для фігури та здоров’я страву.

Про те, як смачно приготувати чорний рис, написано в безлічі рецептів. Але є кілька простих базових, від яких можна відштовхуватись у своїх кулінарних пошуках. Серед них, наприклад, суп із чорного рису. Для нього знадобляться:

  • 4 цибулини;
  • 2 ст. л. дикого рису;
  • 40 г твердого сиру;
  • 50 г мадери;
  • 2 ст. л. олії;
  • курячий бульйон;
  • багет;
  • петрушка;
  • чебрець.

Цибулини необхідно розрізати навпіл. Попередньо замочений рис всипати в курячий бульйон. Варити практично до готовності, після чого додати в суп сир і спеції. Після закінчення варіння влити в страву мадеру, перемішати. Подавати із зеленню й заздалегідь підсушеним багетом.

Після вищевикладеного маємо й відповідь на запитання, скільки варити чорний рис. За достатнього попереднього замочування час готування становить в середньому від 40 хвилин до години. В Азербайджані, наприклад, популярний плов із чорного рису. Іноді, щоб досягти більш видатних смакових якостей, для його приготування береться комбінація декількох сортів цього злаку.

Можна приготувати й салат із диким рисом. Інгредієнти: відварна куряча печінка, пара зубчиків часнику, печериці й улюблені приправи. Заправляти такий салат найкраще ароматною оливковою олією. Ця страва на святковому столі може стати прекрасною альтернативної олів’є.

Дикий рис з овочами — гарний спосіб урізноманітнити дієтичне харчування. Цей злак чудово поєднується з цибулею, часником, солодким перцем. І навіть із сухофруктами — курагою або чорносливом. Пікантності страві додадуть фісташки. Спробуйте урізноманітнити цим екзотичним продуктом свій повсякденний раціон!

prygotuvannya-chornogo-rysu-sekrety-majsternosti-3Корисні властивості та протипоказання

Особливо корисний дикий рис для людей, які страждають на підвищений тиск, адже в ньому вдвічі менше натрію, ніж у звичайному. Якщо додати до «дикуна» квасолю, сочевицю або інші бобові, можна не тільки компенсувати притаманну йому нестачу амінокислот, але й отримати ідеально збалансовану з точки зору білків страву.

Якщо у вас проблеми з травленням або розхитані нерви, то дикий рис стане справжньою панацеєю. Всім, хто бореться із зайвою вагою, буде цікаво дізнатися, що «дикун» не містить жирів і виводить з організму шкідливий холестерин. Це справді дуже цінний продукт, який стає все більш популярним і в нашій країні.

prygotuvannya-chornogo-rysu-sekrety-majsternosti-4У його складі немає глютену, але є харчові волокна та корисний білок, зокрема, лізин. А також мінерали та вітаміни: необхідна вагітним фолієва кислота, магній, калій, фосфор, цинк і мідь. Нерозумно ігнорувати таке цінне джерело корисних речовин, потрібно вводити його в раціон або в чистому вигляді, або в суміші з іншими сортами рису.

100 г сирого дикого рису містять (дані USDA Nutrient Database):

  • 7,76 г води;
  • 14,73 г білків;
  • 1,08 г жирів;
  • 68,7 г вуглеводів;
  • 6,2 г харчових волокон;
  • 1,53 г золи.

Дикий рис практично не має протипоказань. Однак все добре в міру: надмірне споживання «дикуна», як і звичайного рису, може призвести до закрепів. Тому зазвичай у рецептах є сухофрукти, які нівелюють цю властивість, — курага та чорнослив. Також корисне поєднання дикого рису зі свіжими овочами та фруктами, що містять клітковину, яка сприяє травленню.