Купуємо

Приготування страв з птиці: головні правила й найсмачніші рецепти

prygotuvannya-strav-z-ptytsi-golovni-pravyla-j-najsmachnishi-retsept-1

М’ясо птиці — унікальний продукт нашого раціону. Легкозасвоюване, дієтичне, воно містить масу корисних речовин. Найбільш багаті на мінеральні речовини ніжки птиці, а у грудках міститься найменше жиру. Страви з м’яса птиці найрізноманітніші. З нього готують запіканки, зрази, котлети, відбивні, шашлик. Птицю запікають цілком, з неї готують супи й бульйони.prygotuvannya-strav-z-ptytsi-golovni-pravyla-j-najsmachnishi-retsept-11

Існує безліч різновидів м’яса птиці, яке сьогодні використовується в кулінарії. Це м’ясо курки, качки, індика, гусака, фазана, перепела, страуса. А рецептів їх приготування й зовсім незліченно. Ми розповімо, як приготувати три найсмачніші, на наш погляд, страви з домашньої птиці, але спочатку варто розповісти, як правильно вибирати м’ясо.prygotuvannya-strav-z-ptytsi-golovni-pravyla-j-najsmachnishi-retsept-2

Як вибрати м’ясо птиці

У продажу можна знайти тушки трьох видів: заморожені (температура не вище −8 °С), охолоджені (0–4 °С), остиглі (до +25 °С). Заморожене м’ясо рекомендуємо брати тільки у крайньому випадку, і ось чому:

  • під час заморожування використовують вологоутримувальний розчин, завдяки якому м’ясо не лише краще зберігається, а й збільшує вагу за рахунок накопичення вологи на 4–20%;
  • під час заморожування (якщо це не шокове заморожування) руйнується структура волокон м’яса;
  • під час розморожування із зайвою вологою м’ясо втрачає корисні речовини.prygotuvannya-strav-z-ptytsi-golovni-pravyla-j-najsmachnishi-retsept-10

Секрети приготування м’яса птиці починаються із правильного його вибору. Купуючи в магазині упаковану тушку, зверніть увагу на герметичність упаковки й дату виготовлення. Термін зберігання не повинен перевищувати п’яти днів. Усередині не повинно бути льоду. Його наявність свідчить про повторне заморожування продукту, що є неприпустимим.

Тушка без упаковки повинна мати суху шкіру світлого відтінку, без крові, пір’я й пуху. Лапки також мають бути чистими. Зверніть увагу на запах — він не повинен мати підозрілих неприємних відтінків.

Вибираючи качку або гусака, торкніться шийки — шкіра на ній повинна вільно рухатися під пальцями.

Купуючи дичину або домашню птицю, віддайте перевагу молодим особинам, оскільки м’ясо дорослих птахів набагато жорсткіше й потребує більше часу для приготування.

У магазині METRO ви знайдете тільки свіжі та якісні тушки для приготування улюблених страв.

Приготування птиці: корисні поради

Вибрати правильне м’ясо — половина справи. Використовуючи відмінний рецепт для приготування птиці, не можна забувати, що існує кілька неписаних правил, які збільшать шанси приготувати найсмачнішу страву:

  • якщо тушка виявилася занадто жирною, нафаршируйте її крупами або кислими фруктами;
  • коректуйте час приготування страв з птиці залежно від їхньої ваги. При температурі 190 °С на кожні 450 г ваги потрібно 20 хвилин;
  • ставте в духовку м’ясо кімнатної температури, а не з холодильника. Так воно краще пропікається.prygotuvannya-strav-z-ptytsi-golovni-pravyla-j-najsmachnishi-retsept-4

Найкращі страви з птиці

Подивимося, що ж можна приготувати, щоб здивувати близьких і гостей.prygotuvannya-strav-z-ptytsi-golovni-pravyla-j-najsmachnishi-retsept-9

Індичка, запечена під медово-цитрусовим соусом

Випотрошену й вимиту індичку (близько 5 кг) змазуємо розтопленим вершковим маслом (50 г), потім сумішшю перцю, кориці й солі. Після цього начиняємо її зсередини шматочками лимона й трьох апельсинів. Розігріваємо духовку до 180 °С, ставимо в неї індичку на листі й випікаємо близько чотирьох годин. Тушку необхідно періодично поливати соком, що виділяється.

Коли індичка готова, виймаємо й залишаємо її на 20 хвилин та готуємо соус. Проціджуємо зібраний з листа сік, знімаємо з нього жир, додаємо апельсиновий лікер (75 мл). Викладаємо на велику тарілку індичку, прикрашаємо по периметру дольками двох апельсинів, поливаємо їх соусом. Індичку прикрашаємо паличками кориці й анісом. Не забутьте перед подачею зробити фото страви й викласти в соціальну мережу!

Качка по-пекінськи з апельсинами

Випотрошену, вимиту й висушену качку (2 кг) натираємо сіллю, кладемо в каструлю, поливаємо коньяком (2 ст. л.) і залишаємо на 12 годин у холодильнику. Потім змішуємо мед (3 ст. л.) з апельсиновою цедрою, намазуємо цим тушку й повертаємо її в холодильник на чотири години. Згодом дістаємо, замотуємо у фольгу, викладаємо на лист і випікаємо при температурі 200 °С півтори години. Поки качка випікається, збираємо з листа 2–3 ст. л. жиру, змішуємо його із соєвим соусом (3 ст. л.), перцем, імбиром (0,5 ч. л.), соком апельсина (1 ст. л.).

Коли мине півтори години, дістаємо качку, звільняємо від фольги, залишивши її тільки на ніжках і крильцях. Тушку поливаємо соусом і знову відправляємо в духовку. Випікається качка, поки не підрум’яниться, приблизно 40 хвилин. Якщо під час проколювання з качки витікає сік без крові, вона готова.

Курячі відбивні «Франчезе»

Рецепти страв з домашньої птиці не обходяться без курки. Пропонуємо приготувати французькі відбивні.

Куряче філе (0,5 кг) нарізаємо й відбиваємо. Кожен шматочок повинен бути завтовшки близько 0,5 мм.

Тепер готуємо суміші для панірування. Для борошняної суміші в борошно (130 г) додаємо часниковий порошок (1 ч. л.), сіль, перець. Відсипаємо від неї дві столові ложки на приготування соусу. Для яєчної суміші розмішуємо 4 яйця із сіллю, перцем, пармезаном (2 ст. л.), подрібненою петрушкою (2 ст. л.).

На сковороді розігріваємо вершкове масло (2 ст. л.) з оливковою олією (4 ст. л.). Обкачуємо кожен шматочок м’яса спочатку в борошняному паніруванні, потім у яєчному й викладаємо на гарячу сковороду. Обсмажуємо по три хвилини з кожного боку.

Закінчивши обсмажувати все м’ясо, в олію, що залишилася на сковороді, додаємо подрібнений часник (4 зубчики), перець і ще 2 ст. л. вершкового масла. Через три хвилини обсмажування додаємо 2 ст. л. борошна, а ще через дві хвилини — сік лимона, курячий бульйон (300 мл), вино (150 мл). Остиглим соусом поливаємо биточки перед подачею й посипаємо петрушкою.

У кожен з рецептів ви можете додати щось своє, змінити його на свій смак. Але важливо, щоб у кожному випадку страва готувалася зі свіжих інгредієнтів. Вони знаходяться на полицях магазину METRO.