Їмо

Пшенична каша: як варити і з чим подавати

pshenychna-kasha-yak-varyty-z-chym-podavaty-1

Ця недорога і звична для українців крупа — одна з найдавніших у світі. Історики знайшли підтвердження того, що її вживали в їжу ще 5 тисяч років тому. Пшенична каша була традиційною їжею жителів Азії, Африки, південних регіонів Європи. Кілька сотень років тому страви з цього зерна були основою харчування жителів різних регіонів нашої країни.

З пшеничної крупи можна варити смачні каші. Цей продукт додають в супи, котлети та тюфтельки. Таким чином можна істотно збагатити раціон корисними речовинами та вітамінами. Крім того, пшенична каша відмінно підходить для дієтичного харчування та схуднення.

Корисно, смачно, поживно

Пшенична крупа містить 11 % рослинного білка (особливо даний факт оцінять ті, хто прагне накачати гарний м’язовий рельєф і для цього вживає якомога більше їжі, багатої на згадану високомолекулярну органічну речовину). Також розглянутий продукт містить 4 % рослинного жиру. Багаті ці зерна і на вітаміни С, Е, А, F, В.

pshenychna-kasha-yak-varyty-z-chym-podavaty-2

У пшеничній крупі є йод, калій, фосфор, цинк, магній, кальцій й інші важливі для підтримки здоров’я людини речовини. 100 г продукту містять близько 300 калорій. Це немало, але завдяки поживним властивостям і складу пшеничну кашу можна та потрібно вводити у раціон.

Незамінну користь принесе пшенична крупа дитячому організму. Готувати можна як солодку кашу на молоці, так і без цукру, як гарнір до м’яса. Дуже смачними виходять страви з пшеничної крупи з овочами. Словом, рецептів безліч і немає ніяких причин ними не скористатися.

Перше, що потрібно вирішити, — якому з сортів віддати перевагу. Всі вони зроблені з пшениці, але різними способами оброблені та подрібнені. Найбільше цінується продукт з твердих сортів.

Пшеничні крупи роблять з очищених від усіх оболонок зерен. Після обробки вони набувають овальної, круглої або довгастої форми.

Найбільшою за розміром пшеничною крупою є популярний нині булгур. Найзатребуваніші різновиди розглянутого продукту — «Полтавська» та «Артек».

pshenychna-kasha-yak-varyty-z-chym-podavaty-3

Базовий рецепт каші для всієї родини

Зварений на воді «Артек» або булгур — універсальний гарнір, який чудово гармоніює з будь-якими м’ясними стравами. Особливо смачним є поєднання пшеничної каші з тюфтельками або котлетами.

Іноді готова страва з даної крупи може гірчити. Щоб цього уникнути, дійте наступним чином. Переберіть крупу. Потім кілька разів промийте у холодній проточній воді. Остання повинна стати прозорою. Після цього обробіть продукт гарячою водою. Якщо хочете приготувати розсипчасту страву, попередньо обсмажте крупу на розжареній сковорідці з крапелькою олії та улюбленими спеціями.

pshenychna-kasha-yak-varyty-z-chym-podavaty-4

Щоб приготувати кашу на 4 людей, вам знадобляться:

  • 1 склянка перебраної і промитої крупи;
  • 1 літр води;
  • сіль, спеції, вершкове масло за смаком.

Крупу необхідно висипати в каструлю. Залити водою. Варити на великому вогні, інтенсивно помішуючи, 3–5 хвилин. Потім зменшити вогонь, накрити кришкою та довести до готовності. Регулювати густоту каші можна, додаючи потрібну кількість води. Аби страва була ароматнішою, каструлю з нею можна загорнути в плед і дати «відпочити» 30–60 хвилин. Такий прийом називається ефектом печі.

Страва на молоці

Це універсальний сніданок для всієї родини, приготування якого займає мінімум часу. Зварити молочну кашу можна в мультиварці, але й класичний метод не дуже трудомісткий.

На 1 склянку крупи знадобиться 4 склянки молока середньої жирності. Щоб прискорити процес, заливайте сирі зерна гарячою рідиною. Варіть, постійно помішуючи. Якщо каша виходить дуже густою, долийте молока або кип’яченої води. Обов’язково приправте страву сіллю, цукром за смаком, в тарілку покладіть шматочок вершкового масла.

Каша на молоці — корисна та поживна страва, яку можна їсти дітям від 1 року. Якщо крупа занадто велика, їжу для малюка можна подрібнити занурювальним блендером.

pshenychna-kasha-yak-varyty-z-chym-podavaty-5

У готову страву додають сироп, мед, горішки, сухофрукти. Виходить апетитний і корисний десерт для дітей і дорослих. А якщо ви не забудете присипати кашу корицею, всі смаки заграють новими відтінками.

Традиційний рецепт: на воді з грибами

Таку страву, приготовану у невеликих горщиках, можна подати й до святкового столу — настільки вона смачна та ароматна!

Інгредієнти (з розрахунку на 3–4 людей):

  • 200 г (1 склянка) пшеничної крупи середнього помелу;
  • 500 мл води або курячого бульйону. Якщо використовуєте сушені гриби, беріть воду, в якій їх замочували;
  • 300 г печериць або інших грибів. Можна використовувати й сушені. Їх знадобиться втричі менше. Не забудьте, що сушені гриби потрібно попередньо замочити;
  • 1 велика цибулина;
  • сіль, перець за смаком;
  • 150 г тертого твердого сиру.

Переберіть і промийте крупу згідно із вищевикладеною інструкцією. На розжареній глибокій сковороді з крапелькою олії обсмажте зерна до золотистого кольору. Коли крупа підрум’яниться, налийте в сковорідку окріп або гарячий бульйон. Варіть на інтенсивному вогні 5 хвилин, потім уменшіть вогонь і доведіть до напівготовності під кришкою, попередньо посоливши. Тим часом приготуйте гриби з цибулею.

На сковорідку з олією викладіть цибулю, обсмажте до прозорості. Додайте довільно подрібнені гриби. У момент, коли сік з них почне випаровуватися, з’єднайте з кашею. Перемішайте, розкладіть по горщиках. Посипте сиром, накрийте кришечками. Поставте в нагріту до 150 °C духовку на 10–15 хвилин.

Коли каша буде варитися, в неї можна додати трохи вершків. А якщо ви і звичайний сир заміните на більш витриманий типу пармезану, то страва набуде такого багатого та вишуканого смаку, що буде гідна ресторанного меню!

Як приготувати розсипчасту кашу з м’ясом

Часто буває так, що пшенична каша виходить зліпленою, слизькою та неапетитною. Аби цього уникнути, потрібно ретельно промивати крупу і перед тим, як варити, розжарити на сковороді. Так ви гарантовано отримаєте розсипчасту кашу, в якій буде видно кожну крупинку. Цей гарнір відмінно підійде до м’яса з підливою, котлет, тюфтелей, сосисок, запеченої курки тощо. Але якщо приготувати все разом і додати секретний інгредієнт, домочадці обов’язково попросять добавки.

pshenychna-kasha-yak-varyty-z-chym-podavaty-6

Для того, щоб побалувати близьких апетитною кашею з м’ясом, вам знадобляться:

  • 350 г пшеничної крупи (краще взяти булгур) в сухому вигляді;
  • 2 невеликі цибулини;
  • 300–400 г м’яса — телячої вирізки, нежирної свинини, індички;
  • 1 морквина;
  • 200 г сирого гарбуза — це і є секретний інгредієнт;
  • спеції для плову;
  • сушена паприка;
  • 3–4 склянки води (закип’ятити повний чайник);
  • сіль, перець за смаком;
  • трохи свіжої зелені;
  • рослинна олія.

Підготуйте всі інгредієнти: крупу промийте, м’ясо наріжте брусочками, цибулю — кубиками, моркву — соломкою. У казанку обсмажте цибулю та моркву до золотистого кольору. Додайте кубики м’яса. Коли воно та овочі будуть практично готові, покладіть в казанок гарбуз, тушкуйте ще 10 хвилин. Потім всипте крупу. Добре перемішайте. Додайте трохи рослинної олії і дайте крупі «з’єднатися» з м’ясом і овочами.

Коли весь вміст казанка рівномірно прогріється, налийте окріп. Збільшіть вогонь. Додайте спеції, паприку, посоліть, поперчіть. Коли випарується вода, скуштуйте крупу. Якщо все готово, нехай страва «відпочине» хвилин 10–15. Подайте з дрібно посіченою зеленню.

Як правильно вибирати та зберігати крупу

Скуповуючись у магазині, обов’язково придбайте кілька упаковок пшеничної крупи різного помелу. Адже це універсальний продукт, який швидко готується та приносить неоціненну користь здоров’ю.

Оптимально, якщо крупи будуть в упаковках. Якщо ж віддаєте перевагу ваговим, придивіться до них перед покупкою. У зерні не повинно бути сторонніх домішок (сміття, каміння). Не варто купувати продукт з неприємним прілим запахом.

pshenychna-kasha-yak-varyty-z-chym-podavaty-7

Зберігати крупу потрібно в щільно закритих скляних або пластикових банках. Час від часу перевіряйте, чи не завелися в зерні жучки або харчова міль.

Корисна порада: якщо родина не доїла кашу, її можна використовувати під час приготування інших страв. Наприклад, замість рису додати в фарш для голубців. Також можна з’єднати вже готову пшеничну кашу з основою для тюфтелей або котлет.

Смачного!