Працюємо

Холодні десерти — тренд 2019

holodni-deserty-trend-2019-1

Один з найбільш актуальних гастрономічних трендів цього року — холодні десерти. Цей тип солодощів з’явився як логічне продовження теми здорового харчування, яка, на щастя, продовжує активно розвиватись вже досить тривалий час. Всі, від фуд-блогерів до рестораторів, в постійному пошуку й вдосконаленні здорових продуктів та здорових способів їх приготування. В ресторанах постійно перевіряють склад страв, розробляють спеціальні меню, ретельно підходять до відбору продуктів. Особливо делікатний розділ меню – десерти. Адже солодке завжди асоціювалось із надлишком цукру й калорій. Але, насправді, є досить багато варіантів здорових дієтичних десертів, і холодні тут —  на першому місці.

Чому холодні = здорові?

Для початку, холодні десерти не потребують термічної обробки. А значить, всі корисні складові у вихідних продуктах буде збережено. Крім того, як складові для холодних десертів використовують різні види фруктів та ягід, які багаті на вітаміни. Наприклад, манго, популярний екзотичний смак якого доповнюється корисними властивостями вітамінів А, B, C, D і E, що ними багатий цей фрукт. Що цікаво, вміст вітаміну С в манго доходить до 175 мг на 100 г продукту. Тому холодні десерти з манго дуже добре впливають на імунну систему.

Також незмінні інгредієнти таких десертів — суперфуди, продукти з надзвичайно високим вмістом корисних речовин. Наприклад, незамінні жирні кислоти більше не зустрічаються в такій концентрації ніде в природі, як у в насінні чіа, а кількість антиоксидантів в ньому набагато більша, ніж в чорниці.

І якщо ми вже загадали про ягоди, нам дуже поталанило географічно. Адже в Україні надзвичайне різноманіття ягід, які мають багатий смак, цілющі властивості.

Малина — популярний і знайомий з дитинства смак й чудова база для різноманітних десертів. Малина багата на вітаміни С, В9, РР, Е і В3 , а також може похвалитися довгим списком мінералів та мікроелементів таких як: калій, кальцій, фосфор, магній та хлор.

Ожина — надзвичайно корисна і ароматна лісова ягода, яка додає яскравий присмак. Вона містить велику кількість біофлавонідів, які є чудовими антиоксидантами. До того ж, ця ягода буде малокалорійна – в 100г ожини лише 43 ккал.

Полуниця не потребує презентації. Цю ягоду люблять практично всі, від дітей до дорослих. Вона знижує апетит і артеріальний тиск, нормалізує рівень цукру в крові, покращує пам’ять та зменшує ризик розвитку серцевих захворювань.

Обліпиха відносно нечасто використовується в десертах, а дарма. Це практично суперфуд за кількістю корисних речовин. Вперше обліпиха згадується в тибетських медичних текстах у восьмому столітті, і використовувалася як ліки ще в Стародавньому Китаї. Обліпиха містить понад 190 поживних речовин, тому плоди обліпихи ще називають «святими плодами».

Чорниця — вишукана і смачна основа для холодних десертів із великим вмістом вітаміну С. Ця ягода багата на антиоксиданти, які сповільнюють процес старіння, а також зменшують ризик розвитку раку.

І хоч сезон цих всіх ягід короткий, на щастя, вони добре переносять заморозку.

Що ж саме приготувати у категорії «Холодні десерти»? Варіантів безліч. Ось лише декілька з них:

Мангово-кокосовий пудинг з насінням чіа

holodni-deserty-trend-2019-2

Насіння чіа у рідині створює ідеальну структуру пудингу. У поєднанні з екзотичними фруктами це смачний і здоровий холодний десерт.

Інгредієнти:

  • ТМ METRO Chef кокосове молоко — 600 мл;
  • ТМ Сто пудівнасіння чіа — 80 г;
  • ТМ Еко кокосова стружка — 60 г;
  • ТМ METRO Chef Мед, ТМ Rioba кленовий сироп, сироп агави або інший натуральний підсолоджувач за смаком;
  • ТМ METRO Chef манго кубики заморожені — 200 г;
  • ТМ Horeca Select дрібка кориці;
  • ТМ METRO Chef ягоди для подачі.

Помістити насіння чіа разом з підсолоджувачем і корицею у кокосове молоко. Залишити мінімум на 6 годин в холодильнику. Підсмажити кокосову стружку до золотавого кольору. Перед подачею додати у пудинг кубики манго, кокосову стружку і прикрасити ягодами.

Тропічний смузі-боул

holodni-deserty-trend-2019-3

Модні та фотогенічні боули з найрізноманітнішими начинками — не лише ідеальний сніданок, але і корисний холодний десерт.

Інгредієнти:

  • ТМ Delices des Vergers пюре маракуї — 150 г;
  • ТМ Delices des Vergers пюре манго — 150 г;
  • Авокадо – 1 шт;
  • ТМ Сто пудів насіння чіа — 40 г;
  • ТМ METRO Chef горіхи, за смаком.

Змішати в блендері фрукти. Додати насіння чіа і посипати зверху горіхами.

 Ягідний чіа-пудинг

holodni-deserty-trend-2019-4

Цей рецепт можна було б ще назвати «вітамінною бомбою» за його багатий ягідний склад. Додатковий плюс холодних десертів у надзвичайній легкості й швидкості приготування.

Інгредієнти:

  • ТМ METRO Chef пюре малини свіжомороженої – 30 г;
  • ТМ METRO Chef пюре ожини свіжомороженої — 30 г;
  • ТМ METRO Chef пюре полуниці свіжомороженої — 30 г;
  • ТМ METRO Chef пюре чорниці свіжомороженої — 30 г;
  • ТМ Сто пудів насіння чіа — 3 ст.л.;
  • ТМ METRO Chef кокосове молоко — 1 стакан;
  • ТМ METRO Chef мед — 2 ст.л.;
  • ТМ METRO Chef мигдаль змелений — 2 ст.

Замочити насіння чіа в кокосовому молоці з медом мінімум на 6 годин в холодильнику. Підготувати ягідне пюре. Змішати його або спробувати викласти пошарово: малина, пудинг, ожина, пудинг, полуниця, пудинг, чорниця, пудинг. Прикрасити горіхами.

Обліпиховий мус

Сліпучо-яскравий, з насиченим смаком і ударною дозою вітамінів.

Інгредієнти:

  • ТМ METRO Chef обліпиха свіжоморожена — 500г;
  • ТМ Моршинська вода — 800мл;
  • ТМ Aro цукор — 200 г;
  • ТМ Oetker желатин — 30г.

Зробити пюре з ягід, додати до нього 400мл води і перетерти від кісточок на сито. Решту води разом із цукром поставити на вогонь. Додати попередньо замочений желатин і довести до кипіння. Остудити і перемішати з ягідним пюре. Ємність з масою викласти в посудину з льодом і збивати на середній швидкості до утворення густої пишної маси 2-3 хв. Розкласти у формочки і поставити в холодильник на 2-3 години.

Вашим гостям, які піклуються про своє здоров’я й вагу, обов’язково сподобаються модні, смачні та корисні холодні десерти. А значить, вони будуть повертатись до вас знову і знову.