Працюємо

Поради щодо роботи ресторану під час новорічних та різдвяних свят

porady-shhodo-roboty-restoranu-pid-chas-novorichnyh-ta-rizdvyanyh-svyat-1

На вулиці тихо падають перші сніжинки, повітря насичене запахом кориці й апельсинів, а у вікнах будинків сяють чарівні вогники, випромінюючи тепле жовте світло. Якщо все це ви бачите довкола себе і як ресторатор думаєте про роботу вашого закладу під час новорічних і різдвяних свят, то це, безперечно, занадто пізно! Замість цього різнокольорове листя має падати з дерев і приємно шарудіти під ногами, а складання ваших планів на період зимових свят має бути в самому розпалі вже восени. Своєчасне планування — це все, адже Новий рік і Різдво – це особливий час року саме для ресторанної індустрії. У грудні температура повітря падає, на вулиці стає незатишно. Потенційні клієнти воліли б за краще залишитися вдома, в своїх власних затишних оселях, але їм все ж потрібно ходити в торговельні центри, щоб підготуватися до свят і купити подарунки.

Для того щоб заманити велику кількість людей із магазинів до свого ресторану, сьогодні вкрай важливі творчі ідеї. При цьому рестораторам варто дещо враховувати і з точки зору організації, адже в новорічні та різдвяні дні навіть годинник цокає по-іншому.

Нижче представлені дев’ять порад рестораторам про те, що слід продумати в роботі ресторану в ці святкові дні, і які кроки посприяють успіху.

Яким би золотом не виблискувала осінь, не варто забувати про зимові свята!

Начебто нещодавно святкували Великдень, і ось несподівано Різдво з Новим роком на порозі. Щоб при погляді на календар у ресторатора не виник серцевий напад, дуже важливо щорічно завчасно планувати роботу ресторану в ці дні. Планування слід починати не в середині листопада або навіть на початку грудня, а вже восени! Таким чином, ви матимете ще трохи часу на те, щоб все обмізкувати і накопичити ідей. Реалізацію маркетингових ходів необхідно починати завчасно. Більші проекти за короткий термін здійснити досить складно і на це будуть потрібні чималі кошти. В ідеалі перший сеанс планування роботи має відбутися не пізніше жовтня, і найкраще проводити його з участю всіх членів своєї команди.

Регулювання режиму роботи

На початку різдвяних або новорічних свят режим роботи ресторану повинен змінитися. У Святвечір працювати всю ніч варто тільки в тому разі, якщо зарезервована достатня кількість столиків. Однак, оскільки більшість людей проводять вечір у колі родини, не варто очікувати великого потоку відвідувачів. Деякі ресторани працюють не повний день, і закриваються в другій половині дня або підлаштовують свій графік роботи під графік роботи магазинів. Більшість потенційних клієнтів здійснюють останні приготування й іноді заходять до ресторану, щоб ще встигнути швиденько випити чашечку кави з друзями. У перший і другий день Різдва, можливо, доцільно починати роботу ближче до полудня, оскільки увечері 24 грудня або 6 січня багато хто засиджується допізна. Резервування столиків на ці дні дозволить рестораторам краще розрахувати суму витрат.

Робота з резервуванням столиків

Резервування столиків допомагає заздалегідь розрахувати необхідну кількість персоналу і товарів. Це дозволить ресторану знизити ризик залишитися в кінцевому підсумку з незадоволеними гостями, співробітниками або з порожньою касою. Порада: резервувати столики рекомендується не тільки в святкові дні, а й у звичайні, коли передбачається великий потік відвідувачів. Наприклад, в усі передсвяткові дні сім’ї охоче ходять в ресторани, гарно снідають або вечеряють. Своєчасне нагадування гостям про необхідність зарезервувати столик на ці дні забезпечує більш упорядкований процес роботи.

Забезпечення можливості працювати

При всьому бажанні ресторатора отримати якомога більше гостей він має бути реалістичним при резервуванні столиків. Скільки місць у ресторані? Скільки місць потрібно залишити гостям, які завітають до ресторану спонтанно? Чи залишається ще місце, яке можна використовувати якось по-іншому? Прийняття кожної заявки на резервування столика і розміщення додаткових столиків на кожному вільному місці швидко може обернутися складнощами в роботі. Наприклад, якщо персонал не в змозі обслужити таку кількість гостей або якщо вона перевищує пропускну здатність бару або кухні.

porady-shhodo-roboty-restoranu-pid-chas-novorichnyh-ta-rizdvyanyh-svyat-6Спеціальне святкове меню

Щоб не перевантажувати роботою кухню і барну стійку, можна запропонувати гостям особливе меню, адаптоване до роботи закладу в період свят. Спеціальне новорічне або різдвяне меню може бути дуже привабливим для гостей. Крім цього, меню з меншою кількістю позицій, відмінне від звичайного дуже об’ємного меню, дозволить краще розрахувати необхідну кількість продуктів. Оскільки в період Різдва або Нового року за столиком в ресторані збираються досить великі групи відвідувачів, багато страв повинні бути підготовлені і подані на стіл одночасно. З урахуванням цього, меню, що пропонує велику кількість різних страв, висуває великі вимоги до кухні, а це потребує злагодженої командної роботи співробітників ресторану. Невиконання цих умов може стати причиною тривалого очікування страв або їх подачі в різний час чи з запізненням.

Достатня кількість персоналу

Дуже важливий пункт у порядку денному на новорічно-різдвяні свята — планування потреби в персоналі. Часто це буває нелегко здійснити. Іноді слід узгоджувати побажання співробітників із їх реалістичними вимогами для запобігання більш серйозного невдоволення. У цьому питанні виграє той, хто надає можливість не працювати на Різдво чи Новий рік тим, хто волів би в цей час отримати вихідні, а також стежить за тим, щоб кожного року в святкові дні на роботу не виходили одні і ті ж співробітники. Але для самого закладу в будь-якому випадку слід запланувати достатню кількість персоналу. Планування числа співробітників, готових вийти на роботу в екстреній ситуації, додатково гарантуватиме успішну роботу. Поради щодо здійснення планування потреби в персоналі можна знайти тут.

Взаємодія із співробітниками в святкові дні

Різдво і Новий рік – особливий час року також і для співробітників закладу, а, отже, це прекрасна можливість мотивувати їх за сумлінну роботу протягом попередніх місяців. Зрештою, робота закладу була б неможлива без них. Різдвяна або новорічна вечірка, премія або подарунок порадують співробітників і стануть для них додатковою мотивацією. У тому числі і невеликі приємні сюрпризи від керівництва закладу перед святами можуть значно покращити настрій у колективі.

porady-shhodo-roboty-restoranu-pid-chas-novorichnyh-ta-rizdvyanyh-svyat-5Створення святкового настрою

На завершення слід зазначити, що під час планування не варто забувати про саму підготовку до новорічно-різдвяних свят. Оформлення залу, що підвищить настрій відвідувачам, і тематичний плей-лист можуть бути вельми доречними. Ті, хто не дуже уявляє, як краще прикрасити залу, можуть доручити виконання цього завдання спеціалізованим фірмам, наприклад флористам, що спеціалізуються на професійному оформленні приміщень. Різдвяні вінки або новорічний календар, за кожними дверцятами якого в меню захований особливий сюрприз, забезпечать різноманітність.

Організація заходів, що виходять за рамки роботи в несвятковий час

У грудні до самого свята в запасі залишаються ще кілька особливих днів, на які можна запланувати заходи або акції. У ці дні можна провести, наприклад, серію концертів з живою музикою в передріздвяні або передноворічні неділі, передбачити святкову випічку або запросити імпровізованого Святого Миколая для маленьких гостей закладу. Всі ці заходи потрібно добре продумати і обговорити з персоналом, і кожному з членів колективу повинна бути відведена певна роль. Ті, хто кілька років поспіль проводив одні і ті ж заходи, хотіли б додати в це питання більше креативності. Що заважає провести спільні кулінарні майстер-класи або кіновечір, наприклад, з переглядом класичного фільму «Пунш із паленим цукром»? У створенні концепції і проведення рекламних акцій вам із задоволенням допоможуть агентства, що спеціалізуються в цій галузі.

Ви успішно керуєте рестораном і хочете найкращим чином підготуватися до новорічних і різдвяних свят? Тоді станьте клієнтом METRO і насолоджуйтеся численними перевагами!