Працюємо

Професійний посуд для кухні: нюанси вибору

profesijnyj-posud-dlya-kuhni-nyuansy-vyboru-1

Каструлі, сковорідки, сотейники, казани, гастроємності — без цього кухонного посуду неможливо собі уявити роботу ресторану. Головне, на що потрібно звернути увагу при виборі кухарського знаряддя праці, — це, насамперед, якість і зручність. Надійність і практичність, у цьому випадку, важливіші за зовнішній вигляд.

Що саме і скільки?

Щоб правильно визначитись із кількістю і переліком професійного кухонного посуду, потрібно орієнтуватись на концепцію і меню ресторану. Якщо ви на початку шляху і хочете розумно інвестувати свої кошти, довірте це відповідальне завдання досвідченому шеф-кухарю. Адже для того, щоб правильно визначити необхідну кількість сковорідок і сотейників, потрібен неабиякий досвід і знання специфіки роботи кухні ресторану.

Наприклад, посуд для приготування гарячих страв повинен мати дно різної товщини. Її вибір залежить від специфіки  конкретної страви.

Не економте, вибираючи професійний кухонний посуд, адже дешеву «нержавійку» виготовляють з низькоякісних матеріалів, а не із сталі 18, що найкраще підходить для ресторанного кухонного посуду. Посуд з нержавіючої сталі повинен мати сендвіч-дно з прошарком з алюмінію, що значно підвищує теплопровідність і дозволяє готувати швидко. Якісний кухонний посуд повинен витримувати підвищені навантаження на кухні.

profesijnyj-posud-dlya-kuhni-nyuansy-vyboru-2

 Перевіряємо деталі

Перед покупкою перевірте, чи надійне кріплення у ручок, якість деталей і покриття. Неякісний посуд може призвести до багатьох проблем: ручки можуть нагріватись, покриття коробитись і т.д. Відповідно, це негативно впливає на безперервність і якість робочого процесу. Це скорочує термін служби посуду і пришвидшує час його заміни.

Також важливо, чи можна використовувати цей посуд для індукційних, електричних, керамічних чи газових плит. Найкращий варіант — коли посуд універсальний, як в професійній серії METRO Professional, у всіх моделях якої металеві ручки кріпляться на зварювальному шві.

profesijnyj-posud-dlya-kuhni-nyuansy-vyboru-3

Читаємо маркування на упаковці

По-перше, з якого матеріалу виготовлено посуд?

  • Алюміній. Властивості: легкий, хороша теплопровідність, проте низьке утримання температури, недорогий, обмежена довговічність, можуть з’явитись темні плями під час миття у посудомийній машині.
  • Нержавіюча сталь. Властивості: найбільш гігієнічний матеріал, який легко чистити, довговічність, низька теплопровідність, відносно висока ціна.
  • Вуглецева сталь. Властивості: хороша теплопровідність (найкраще для прожарювання), найдешевший матеріал, сумісність з індукційною плитою, досить важкий матеріал, погано реагує на миючі засоби (іржавіє).
  • Литий алюміній. Властивості: краще утримання тепла, але важче, ніж звичайний алюміній, більш міцний, ніж алюміній.
  • Чавун. Властивості: найкраще утримання тепла (відмінно підходить для тушкування), сумісний з індукційною плитою, важкий, необхідна «обробка» перед використанням, якщо немає емальованого покриття, погано реагує на мийні засоби (іржавіє).

Існують різні типи днища сковорідок:

  • Рівне днище для всіх типів джерел нагріву, за винятком індукційного (алюмінієвий посуд, з тефлоновим покриттям, емальований посуд та посуд із емальованим покриттям).
  • Капсульоване / не капсульоване дно, що підходить для всіх видів плит і поділяється на: капсульоване дно і дно-сендвіч.

Капсульоване дно забезпечує швидкий і рівномірний нагрів каструлі.
profesijnyj-posud-dlya-kuhni-nyuansy-vyboru-5

Сендвіч-дно являє собою тришарову структуру, що складається з двох шарів нержавіючої сталі, між якими міститься товстий шар алюмінію, який набагато краще, ніж сталь, проводить тепло. Ці шари не зварюються і не припаюються, проте склеюються спеціальним клеєм. Наприклад, сковорідки із нержавіючої сталі 18/10 професійної серії METRO Professional мають дно товщиною 4 мм типу «сендвіч» з алюмінієвою пластиною.

Температуростійкість /можливість використання в духовках

profesijnyj-posud-dlya-kuhni-nyuansy-vyboru-6Індукційні каструлі — використання в будь-якій духовці (газ, індукція). Сковороди, що не мають покриття, повинні витримувати високі температури до 280 ºC.

 

profesijnyj-posud-dlya-kuhni-nyuansy-vyboru-7

Неіндукційні каструлі — використання в будь-якій духовці (газ, неіндукція). Сковороди з покриттям повинні витримувати високі температури до 240 ºC. Непластикова ручка гарантовано витримує проти будь-яких пошкоджень і дефектів за температури до 280 ºC.


Неприлипаюче покриття

profesijnyj-posud-dlya-kuhni-nyuansy-vyboru-8

Це покриття гарантує зручне приготування їжі та очищення сковороди. Неприлипаюче покриття не є тефлоновим, задля піклування про здоров’я.

profesijnyj-posud-dlya-kuhni-nyuansy-vyboru-4

Що б ви не обрали, впевніться, що обираєте якість, а METRO — ваш професійний партнер, готовий забезпечити вас найкращим професійним устаткуванням для вашого успіху.