Відпочиваємо

Райський сад: багаторічні квіти, які квітнуть все літо

rajskyj-sad-1

Багаторічні квіти, які не потребують ретельного догляду, — оптимальне рішення для тих, хто хоче, щоб їхня присадибна ділянка тішила око. Головна перевага таких рослин — їх не потрібно висівати щороку. Не доведеться вам і регулярно висаджувати аж ніяк не дешеву розсаду.

Підбираючи багаторічні квіти, важливо підійти до цього процесу відповідально. Основна мета — домогтися того, щоб клумба або палісадник рясніли життєрадісними барвами з весни й до середини осені.

Істотною перевагою рослин буде їхня невибагливість. Це особливо актуально, якщо мова йде про клумбу, розташовану на дачі, яку відвідують переважно у вихідні. До речі, багаторічні квіти легко переносять навіть суворі зими.

Отже, починаємо наш невеликий лікнеп, який допоможе вибрати рослини, що квітнуть все літо.

Низькорослі чи високі?

Відповідь на це питання — як кому подобається. Ландшафтні дизайнери використовують обидва види рослин, створюючи справжні шедеври садового мистецтва. Одним із базових лайфхаків фахівців можуть скористатись і садівники-початківці: у центрі композиції розмістіть високі квіти, біля краю — низькорослі. Це найпростіший спосіб гармонійної організації простору.

Почнемо з невисоких багаторічних квітів, які можна вибрати для яскравого обрамлення палісадника:

  1. Братки. Це умовно багаторічні квіти, оскільки строк їхнього життя — два роки. Висаджувати братки можна з квітня й до осені. Винятком є літні періоди з дуже спекотною й посушливою погодою. Братки (їх ще називають віолою) люблять сонячне світло, тому для їхньої посадки вибирайте відповідні місця. При цьому бажано, щоб час від часу дані квіти все ж перебували в затінку. Форма посадки — як насіння, так і розсада. При регулярному, але не занадто рясному поливі братки квітнуть все літо. Якщо підгодовувати віолу аміачною селітрою або суперфосфатом, вона віддячить неймовірно пишним та красивим цвітінням. У братків фантастична колірна гама — від яскраво-жовтих до темно-фіолетових.

rajskyj-sad-2

  1. Тирлич, або дзвіночки. Ідеальний варіант для оформлення так званих альпійських гірок. Особливо ефектно сині дзвіночки виглядають на тлі яскравої зелені. Висаджувати тирлич можна як навесні, так і восени. Якщо посадити цю рослину у вересні, то цвітінням вона порадує вже навесні. Дивно, але дзвіночки можуть рости на одному місці до 60 років! Висаджувати тирлич краще в затінених місцях, на західному схилі підвищеної клумби. Не забувайте, що дзвіночки потребують регулярного поливу.

rajskyj-sad-3

  1. Карликові флокси. Бувають найрізноманітніших кольорів — фіолетовими, блакитними, білими, рожевими, бузковими. Висота рослин — від 5 см. Тішать око рясним цвітінням із весни та до кінця літа. Не терплять надлишку вологи. Місце висадки має бути добре освітленим. Насіння флоксів сіють у ґрунт перед початком зими. Наприклад, це можна зробити в листопаді. Насіння варто висипати на землю й покрити шаром ґрунту заввишки декілька сантиметрів. Зверху не зайвим буде утеплити опалим листям або снігом, якщо він вже випав. У травні та протягом усього літа можна висаджувати живці або саджанці. Є ранні багаторічні флокси (цвітуть із початку червня), середні та пізні. Щоб ці рослини радували все літо, варто посадити на клумбі кожен їхній різновид.

rajskyj-sad-4

  1. Бруннера. Невибагливі бордюрні квіти, що за зовнішнім виглядом нагадують незабудки. Перевага бруннери в тому, що вона прекрасно росте в затінку, наприклад уздовж садових доріжок за будинком, біля господарських будівель. Рослину потрібно сіяти в ґрунт на початку весни. Стійке цвітіння почнеться вже в червні. Бруннера потребує активного поливу. Серед переваг цих квітів — вони «затчуть» землю красивим соковито-зеленим листям там, де через постійний затінок утворюються залисини.

rajskyj-sad-5

Середні багаторічні квіти, які квітнуть у червні, липні та серпні

Якщо ви хочете зробити на ділянці кілька невеликих клумб, висадіть на них і середні садові багаторічні квіти. Вони можуть похвалитися гарним зеленим листям та тішитимуть око не тільки під час активного цвітіння.

До числа таких рослин належать півонії та півники. Вони будуть щорічно відроджуватися протягом кількох десятиліть. Але період цвітіння півоній і півників досить нетривалий.

Серед середніх за висотою багаторічних рослин, що квітнуть протягом всього літнього періоду:

  1. Родіола. Невеликі квіти жовтуватих, зеленуватих і рожевих відтінків, що нагадують троянду. Ця рослина красиво виглядає серед декоративного каміння. Родіола невибаглива, добре росте у піщаному ґрунті. Висаджувати розсаду можна навесні та влітку. У спекотну пору зробіть більш глибоку лунку для коріння. Родіола любить не дуже сонячні місця, важко переносить посуху. При регулярному підживленні (кілька разів за сезон) тішитиме пишним цвітінням і буйною зеленню з початку літа та до його кінця.

rajskyj-sad-6

  1. Лілійник. Ніжна на вигляд, але стійка багаторічна рослина. Її жовті, рожеві, червоні, помаранчеві квіти нагадують мініатюрні лілії. Різні сорти цвітуть в різні періоди літа. Середній період цвітіння — 25 днів. Лілійник — чудовий вибір для зайнятих дачників, оскільки завдяки потужному корінню легко переносить тривалу відсутність поливу. Цю рослину можна висаджувати практично в будь-якому місці. Найкраще лілійник зростає там, де є досить багато світла та трохи періодичної тіні. Ці квіти можна садити й пересаджувати з весни до осені. Розмножуються лілійники насінням або поділом кущів. Якщо насіння сухе, перед посівом його варто замочити в чистій воді.

rajskyj-sad-7

  1. Троянди. Королеви будь-якого саду. Але більшість сортів, хоча й радують яскравими ароматними квітами, цвітуть дуже недовго. Але, звичайно ж, існують і троянди, які можна посадити в саду та милуватися ними все літо.

rajskyj-sad-8

Це, зокрема:

  • «Авіла Палас» (Avila Palace). Класичний різновид троянд групи флорибунда з пухнастими червоними або ніжно-рожевими квітами. Максимальна висота куща — 1 м. Головне завдання садівника — вибрати правильне місце для посадки. Воно має бути сонячним, максимально захищеним від вітру. Такі троянди можна висаджувати навесні або восени (останній варіант підходить для півдня та сходу України);
  • «Акварель» (Aquarell). Чайно-гібридні троянди, що вражають багатством квітів ніжних відтінків. Максимальна висота куща — близько 80 см. Ці троянди здатні як самостійно прикрасити ваш сад, так і стати перлиною клумби. Правила висадки та вибору місця такі самі, як і в «Авіла Палас». Назву «Акварель» ці квіти отримали за незвичайне забарвлення з масою відтінків в одному бутоні;
  • «Домінік Луазо» (Dominique Loiseau). Дуже ніжна троянда, що належить до напівмахрових. Висота рясно всипаного невеликими ароматними білими квітами куща всього 60 см. Витривалий сорт, який при мінімальному догляді буде квітнути все літо. Красиво виглядають як обрамлення доріжок, а також у контрастних клумбах із синіми кольорами, багаторічною зеленню.
  • Волошки. Деякі сорти цієї ніжної та милої рослини є багаторічними. Вони починають розпускатися в червні й цвітуть до настання осінніх холодів. Класичний колір волошок — яскраво-синій. Але є серед них також білі. Волошки найзручніше вирощувати з насіння. Час посіву — з початку весни. Ці рослини люблять сонячні місця, не дуже рясний полив. Волошки — оптимальні квіти для степових і посушливих регіонів України. Максимальна висота рослини — 80–90 см. Невибагливі й красиві квіти, які зможе виростити навіть малодосвідчений садівник.

rajskyj-sad-9

Флокси, лілії, дельфініум, мальви

Прикрасять вашу присадибну ділянку й високі вуличні багаторічні квіти. Окрім того, завдяки своїй висоті вони можуть створити додаткові затінені місця в саду.

Вибираючи високі багаторічні квіти, зверніть увагу на:

  1. Флокси. Пишні та ніжні рослини, що квітнуть характерними шапочками суцвіть. Щоб вони тішили око все літо, висадіть на клумбу ранній і пізній сорти. Ці квіти абсолютно невибагливі, тому виростити їх простіше, ніж багато інших видів садових багаторічних рослин. Не варто садити флокси занадто близько до кущів і дерев. Коренева система квітів може не витримати суперництва з корінням більш потужних рослин. Гарне місце для флоксів — освітлена сонцем клумба з легкою напівтінню. Висаджувати саджанці з розвиненим корінням можна одразу після весняної відлиги.

rajskyj-sad-10

  1. Лілії. Якщо грамотно підібрати сорти цих величних квітів, вони будуть цвісти у вас в саду все літо! Найбільш ранні сорти потішать вже в червні, потім естафету підхоплять ті, що розпускаються в середині літа, ну а далі — лілії, що квітнуть пізно. Щоб продовжити період цвітіння будь-якого сорту, після появи бутонів потрібно удобрити рослини аміачною селітрою та обробити наземну частину, щоб уберегти її від хвороб і шкідників. Лілії найкраще ростуть на сонці й у частково затінених місцях. Існує безліч відтінків і форм цих квітів.

У світі є не менш ніж 3000 (!) різновидів лілій. Оптимальний час для висаджування цибулин у ґрунт — кінець літа — рання осінь. Цибулини краще купувати безпосередньо перед посадкою, переконавшись, що вони свіжі та пружні, а не гнилі або висохлі зсередини.

rajskyj-sad-11

  1. Дельфініум. Дуже ефектні високі рослини, всипані маленькими суцвіттями найрізноманітніших відтінків. Висота дельфініуму може досягати 1,5 м. Існує понад 400 сортів цієї рослини. Найбільш ранні зацвітають в травні-червні, найбільш пізні тішать око до вересня. Середній період активного цвітіння — мінімум 20 днів. Радимо посадити на клумбі або альпійській гірці ранні та пізні дельфініуми. Вони будуть по черзі квітнути все літо. Розсаду висаджують у напівзатінене місце наприкінці травня або на початку червня. Насіння висівають у першій половині осені. Дельфініум добре використовувати для декорування стін або огорож.

rajskyj-sad-12

  1. Мальви. Ефектні вуличні багаторічні квіти, широко розповсюджені на українських присадибних ділянках. Мальви активно цвітуть із червня до вересня. Але, висадивши ці рослини на присадибній ділянці, варто запастися терпінням. З насіння або розсади повноцінні квіти виростуть тільки через рік. Розсаду висаджують наприкінці травня, найпізніше — в перші дні червня. Час для посіву насіння — кінець квітня або середина осені. Висота мальв досягає 1,5 м, тому часто їх доводиться підв’язувати. Відтінки кольорів найрізноманітніші — від ніжно-лимонного до глибокого пурпурного. Мальви мають ніжний аромат, невибагливі в догляді. Щоб цвітіння було якомога більш пишним, варто своєчасно видаляти засохлі квіти.

rajskyj-sad-13

Перед тим, як взятися за облаштування клумби з садовими багаторічними квітами, накресліть її докладний план. Під час його розробки потрібно врахувати висоту, час цвітіння, витривалість та інші особливості рослин. Обов’язково варто прикрасити клумбу багаторічною садовою зеленню. Гарна ідея — використовувати для цього півники та тюльпани. Незважаючи на те, що вони цвітуть лише наприкінці весни, їхнє листя зберігає яскраве забарвлення до осені.