Їмо

Рецепт десерту «Анна Павлова»: готуємо дивовижні ласощі

retsept-desertu-anna-pavlova-gotuyemo-dyvovyzhni-lasoshhi

«Павлова» — десерт, названий на честь блискучої прими, щоразу виходить іншим. Примхливий і ніжний, він потребує максимальної акуратності та зосередженості під час приготування.

Чи варто взагалі підступатися до настільки примхливих ласощів, якщо ви не професійний кондитер? Безумовно! По-перше, кухарі також колись вчилися майстерності. По-друге, не позбавляйте себе задоволення опанувати приготування повітряного десерту, який кожного разу виходить іншим, але стовідсотково дуже смачним.

Десерт «Анна Павлова» та його дивовижна історія

Мало хто знає, що десерт «Павлова» — витвір… новозеландської або австралійської кухні. Дві країни досі сперечаються, де саме вигадали ці чудові ласощі. Та ласунам така «дуель» тільки на руку — чудові тістечка й тортики продаються в згаданих країнах буквально на кожному кроці.

Згідно з новозеландською легендою, цю страву приготували 1926 року в готелі Веллінгтона спеціально для знаменитої балерини, коли вона гастролювала по країні. В Австралії ж наполягають: кулінарний шедевр придумали в них і на дев’ять років пізніше. Автору страви, кухареві Берту Саші, вид торта нагадав повітряну пачку прими, тому його так і назвали.

Хрустка скоринка, ніжний крем, фруктово-ягідний декор

Що таке десерт «Павлова», через який досі не вщухають суперечки? Це дивні ласощі з хрусткою скоринкою та ніжною серединкою — щось середнє між безе та меренгою. Роблять цю страву у вигляді торта або окремих тістечок, прикрашають шматочками фруктів, ягодами.

У класичній версії крем для десерту «Павлова» — збиті вершки. В сучасних варіаціях зустрічаються рецепти з крем-сиром. Багато кулінарів люблять робити ці ласощі з вершковим маскарпоне, лимонним курдом тощо.retsept-desertu-anna-pavlova-gotuyemo-dyvovyzhni-lasoshhi

На вибір фруктової прикраси впливає сезон, особисті уподобання, країна виготовлення. У Новій Зеландії, Австралії «Павлову» декорують полуницею з м’якоттю маракуї або пюре з фейхоа. Англійці люблять прикрашати цей десерт малиною. Ви можете використовувати вишню, ожину, шматочки персиків, бананів, ківі. Вибір тут величезний, тим паче, що в торговельних центрах мережі METRO цілий рік можна знайти всілякі свіжі фрукти та ягоди.

Як приготувати десерт «Павлова»

retsept-desertu-anna-pavlova-gotuyemo-dyvovyzhni-lasoshhiПроцес приготування даної страви триває не менше ніж дві години. Найскладніше — правильно спекти основу десерту. Вона має залишитися кремово-білою та не осісти. Щоб основа ласощів вийшла такою, як треба, її не можна пересушувати.

Зазначена нижче температура умовна, оскільки багато що залежить від вашої духової шафи. Якщо в перші 5–10 хвилин випікання помітите у віконці (дверцята під час термічної обробки ні в якому разі не можна відкривати!), що основа страви, яка готується, жовтіє, негайно зменшуйте температуру мінімум на 5 °C.

Один корж печеться довше, розділений на частини (майбутні тістечка) — швидше. Виймати основу страви з духовки одразу після закінчення термічної обробки не можна, вона має постояти, причому чим довше, тим краще.

Десерт «Анна Павлова» потрібно з’їсти одразу після подавання, оскільки безе дуже активно вбирає вологу. Отже, якщо гості прийдуть тільки наступного дня, залиште основу майбутніх ласощів у духовці до ранку.

Інгредієнти

Для приготування шести порцій цієї приголомшливої страви знадобляться:

  • яєчні білки — 2 шт.;
  • кукурудзяний крохмаль — 1 ч. л.;
  • цукрова пудра — 100 г;
  • сік лимона — 0,5 ч. л.;
  • вершки (жирність — від 33%) — 150 г;
  • ягоди/фрукти — на ваш розсуд.

Покрокова інструкція

  1. Поки будемо збивати тісто, розігріваємо духовку до 140 °C. У холодильник ставимо порожню ємність. У ній будемо готувати крем.
  2. У чистий, обов’язково сухий (!) посуд поміщаємо білки. Уважно стежимо, щоб до них не потрапило ні краплі жовтка. Яйця мають бути холодними, тоді вони краще збиваються. Беремо міксер. Починаємо збивати білки на мінімальних обертах, поступово збільшуючи швидкість. У кілька прийомів вводимо пудру, ні на секунду не вимикаючи міксер. retsept-desertu-anna-pavlova-gotuyemo-dyvovyzhni-lasoshhi
  3. Коли маса стане вже досить щільною, додаємо в неї крохмаль, лимонний сік. Збиваємо суміш до утворення на ній стійких піків.
  4. Акуратно перекладаємо білкову масу в кондитерський мішечок. На деко, застелене пергаментом, вичавлюємо кульки, в центрі яких робимо заглиблення. Основи майбутніх кондитерських виробів мають нагадувати мініатюрні кошики.retsept-desertu-anna-pavlova-gotuyemo-dyvovyzhni-lasoshhi
  5. Ставимо деко в розігріту духовку, через 10 хвилин зменшуємо температуру до 100 °C. Випікаємо основу десерту 40–45 хвилин. Кошики будуть готові, коли не прилипатимуть до пергаменту. Після закінчення термічної обробки залишаємо основу десерту у вимкненій духовці мінімум на 15 хвилин.
  6. В охолоджений посуд виливаємо холодні вершки. Збиваємо майбутній крем на низьких оборотах. За бажання у вершки можна додати 1–2 ст. л. цукрової пудри. Крем буде готовий тоді, коли перестане розтікатися. retsept-desertu-anna-pavlova-gotuyemo-dyvovyzhni-lasoshhi Не перестарайтеся, адже вершки легко перетворити на масло.
  7. Знову беремо кондитерський мішечок (насадку/візерунок вибирайте самі), щоб наповнити кошики кремом. Потім прикрашаємо тістечка фруктами-ягодами. retsept-desertu-anna-pavlova-gotuyemo-dyvovyzhni-lasoshhi Все, десерт «Павлова», фото якого не здатні передати всю дивну красу цих ласощів, готовий.

Смачного!