Їмо

Рецепт для сімейного чаювання — пиріг із маком

pyrig-iz-makom-1

У кулінарії насіння цієї трав’янистої рослини використовують як начинку, посипку, панірування. Мак додають до халви, соусів, кефіру та йогуртів. Насіння, що має легкий пряний смак із горіховим відтінком, використовують у приготуванні різноманітних солодких і солоних страв. Але найулюбленішими ласощами залишається легендарний пиріг із маком. Тим більше, що з такою начинкою можна нескінченно експериментувати. Адже до макового фаршу можна додавати горіхи, вишні, родзинки, сир, лимон тощо.

Насіння маку не тільки смачне, але й має безліч корисних властивостей. Зокрема, мак регулює травлення, чинить делікатний снодійний вплив, допомагає зберегти стінки судин еластичними. Ця олійна культура містить 265% добової норми поліненасичених жирних кислот, фосфор, залізо, багато вітамінів, зокрема вітамін Е — «чарівну» речовину, що запобігає старінню шкіри. Тому беремо на озброєння рецепт, щоб спекти смачну й корисну страву.

Кекс-пиріг на кефірі

pyrig-iz-makom-2

Тісто, замішане на кефірі, виходить ніжним і пишним навіть без дріжджів. Для випікання краще взяти форму для кексу з конусом в центрі або маленькі формочки. Якщо таких немає, то підійде невелика кругла або прямокутна для хліба. Цей швидкий і простий рецепт розрахований на приготування страви в духовці або мультиварці.

Вам знадобляться:

  • вершкове масло — 80 г + 15 г для змащення форми;
  • мак — 100 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • кефір (жирність — 2,5 %) — 0,5 склянки;
  • цукор — 0,5 склянки;
  • борошно — 1 склянка;
  • розпушувач — 1 ч. л.;
  • цукрова пудра (для прикрашання) — 1–2 склянки.

Кількість порцій, час приготування

Щоб приготувати 8 апетитних порцій, вам знадобиться 45–55 хвилин. Робота з тістом займатиме чверть години, на випікання піде 30–40 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Поки духовка розігрівається до 180 ۫C, займаємося маком. Його потрібно трохи проварити (замочити), щоб він набухнув, потім розтерти в ступці або пропустити через м’ясорубку.
  2. Беремо злегка розм’якшене масло, додаємо в нього цукор і розтираємо до повного розчинення.
  3. До цієї маси додаємо кефір і яйця. Ретельно вимішуємо, з’єднуємо з маком.
  4. Борошно просіваємо, перемішуємо з розпушувачем і вводимо в загальну масу.
  5. Вимішуємо тісто, щоб не було грудочок, виливаємо його у змащену форму (форми) та відправляємо в духовку. Готовність пирога перевіряємо зубочисткою або дерев’яною паличкою.

Смачний маковий пиріг із цільними зернятками маку та без дріжджів

pyrig-iz-makom-3

Готуємо апетитний пиріг із маком — рецепт без дріжджів. У цьому разі зерна не потрібно подрібнювати, але все одно начинка вийде ніжною.

Вам знадобляться:

  • сметана — 200 г + 15 г для змащування форми;
  • цукор — склянка;
  • борошно — склянка;
  • яйця — 2 шт.;
  • мак кондитерський — 100 г;
  • сода — 0,5 ч. л. (гасити не потрібно);
  • цукрова пудра для посипання.

Кількість порцій, час приготування

Із зазначеної кількості інгредієнтів вийде 8–10 порцій страви. Весь процес забере годину-півтори, з яких:

  • 30–35 хвилин пиріг буде пектися;
  • 10–15 хвилин триватиме набухання маку;
  • решта часу піде на підготовчі роботи.

Покрокова інструкція

  1. Увімкніть духовку, нехай вона нагріється до 200 ۫C.
  2. Розітріть яйця і цукор добіла, потім трохи збийте отриману суміш.
  3. Додайте сметану, вимішайте. Всипте в масу мак. Перемішайте, щоб всі зерна занурилися в тісто. Дайте суміші постояти близько чверті години — мак має набухнути.
  4. Просійте борошно із содою. Введіть масу з набряклим маком. Все ретельно перемішайте, вилийте в змащену форму.
  5. Випікайте пиріг 30–35 хвилин. Готовність страви перевіряйте зубочисткою. Коли тісто вже не буде тягнутися за паличкою, вимкніть духовку і дайте пирогу просто трохи постояти в ній.
  6. Прикрасьте страву. Зробити це можна не тільки за допомогою пудри, але й використавши ягоди, шоколад. Для надання пирогу більш насиченого смаку рекомендуємо облити його фруктовим сиропом з додаванням лікеру або рому.

Пиріг з маком та родзинками, але без борошна

pyrig-iz-makom-4

Незвично готувати пиріг без борошна. Але його точно варто скуштувати, адже така страва відрізняється чудовим смаком. Все ж таки невелика кількість борошна вам знадобиться для посипання форми, хоча можна скористатися і панірувальними сухарями.

Вам знадобляться:

  • мак — 250 г;
  • родзинки — 100 г;
  • цукрова пудра — 120 г;
  • цукровий пісок — 80 г;
  • яйця — 5 шт.;
  • яєчні білки — 4 шт.;
  • олія соняшникова — 2 ст. л.;
  • цедра одного лимона;
  • розпушувач — 0,5 ч. л.
  • борошно і вершкове масло для змащування форми.

Кількість порцій, час приготування

На готування піде приблизно годину (конкретно на випікання — 30–40 хвилин). У результаті у вас вийде 6 порцій ароматного десерту.

Покрокова інструкція

  1. Розігрійте духовку до 170–180 ۫C.
  2. Мак змішайте з пудрою, розпушувачем і родзинками. Отриману масу добре перетріть у блендері або в спеціальній м’ясорубці.
  3. Введіть у цю суміш цедру, яйця, олію. Збийте віничком до утворення піни.
  4. Окремо збийте білки з цукром, поки в суміші не почнуть утворюватися піки. Обережно введіть білкову масу в макову і вимішайте силіконовою лопаткою.
  5. Тісто вилийте у форму та поставте у підготовлену духовку. Випікайте 30–40 хвилин. Прикрасити пиріг можна пудрою, цукровою глазур’ю, ягідною помадкою.

Рулет із дріжджового тіста з маком і горіхами

pyrig-iz-makom-5

Маковий пиріг у формі рулету прийшов до нас із Франції. У давні часи там на Різдво домівку мало зігрівати святочне поліно, згодом замінене на здобну випічку. Щоб приготувати пиріг-рулет із маком, потрібно запастися терпінням, але результат такої праці вас точно потішить.

Для того, щоб зробити дріжджове тісто, вам знадобляться:

  • молоко — склянка;
  • дріжджі — 50 г свіжих або 17 г сухих;
  • борошно — 3,5–4,5 склянки. Борошна має бути з запасом, адже заздалегідь не можна розрахувати, скільки знадобиться на замішування;
  • цукор — склянка;
  • сіль — 0,5 ч. л.;
  • яйця — 2 шт. (попередньо вийняти з холодильника) + 1 шт. для змащування рулетів;
  • масло вершкове — 100 г;
  • олія рослинна — 2 ст. л.

Для начинки візьміть:

  • мак — 150 г;
  • волоські горіхи — 150 г;
  • молоко — 150 мл;
  • цукор/мед — 3 ст. л.

Кількість порцій, час приготування

З вищепереліченої кількості продуктів вийде 2 стандартних рулети. Точно розрахувати час приготування в такому разі складно, оскільки опара, а потім й основа страви з дріжджового тіста мають підійти. Процес випікання забере 45–50 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Спочатку увімкніть духовку й розігрійте її до 200 °C. Пам’ятайте, що працювати з тістом потрібно в теплому приміщенні — найменше охолодження загрожує тим, що основа майбутнього пирога перестане підніматися.
  2. У великий посуд налийте тепле (близько 40 °C, але не більше ніж 50 °C) молоко. Розчиніть у ньому дріжджі, додайте по ст. л. цукру та борошна. Розмішайте, поставте в тепло на 30 хв. Якщо дріжджі якісні та свіжі, то об’єм опари збільшиться у 2–3 рази.
  3. Поки заготовка для тіста піднімається, беріться за мак. Закип’ятіть молоко. Всипте в нього мак. Кілька хвилин проваріть на слабкому вогні та зніміть з вогню. Накрийте кришкою, щоб зерна як слід набухли.
  4. Окремо приготуйте горіхи. Їхні ядра необхідно подрібнити в комбайні або качалкою.
  5. В опару додайте склянку борошна. Знову відставте на годину. Після того, як цей час минув, додайте 2 склянки борошна, склянку цукру, збиті яйця, розтоплене вершкове масло, олію, сіль. Перемішайте. Накрийте чистою серветкою, поставте тісто в тепле місце на 1–1,5 години. Якщо основа пирога буде швидко підніматися, можна її раз обім’яти.
  6. Стіл посипте борошном. Викладіть тісто. Добре його вимісіть, додаючи борошно. Тісто не повинно липнути до рук і стільниці, при цьому воно має залишатися еластичним і податливим.
  7. Набряклий мак процідіть через сито, додайте до нього цукор/мед, розітріть суміш в ступці. Начинку й тісто поділіть на дві частини.
  8. Одну частину тіста розкачайте досить тонко, але не занадто, інакше лист неможливо буде згорнути. На лист тіста викладіть половину макової начинки, посипте горіхами. Згорніть. Рулет має вийти не дуже щільним, інакше тісто може розірватися, коли буде підходити.
  9. Деко застеліть пергаментом, викладіть на нього рулет. За вищеописаною інструкцією зробіть другий пиріг і покладіть разом до першого. Хвилин 20 дайте рулетам «відпочити» та підійти.
  10. Перед відправкою в духовку змастіть пироги яйцем. Випікайте рулети 40–45 хвилин, перевіряючи готовність шпажкою або зубочисткою.

Пиріг «Бабусина серветка»

pyrig-iz-makom-6

Наостанок ми приготували подарунок любителям оригінальних страв. Пиріг «Бабусина серветка» не тільки потішить вас чудовим смаком, але й приємно здивує своїм незвичайним зовнішнім виглядом.

Вам знадобляться:

  • борошно — 0,5 кг;
  • молоко — 250 г + 100 г;
  • цукор — 3-4 ст. л.;
  • дріжджі сухі — 2–3 ч. л.;
  • яйце — 1 шт.;
  • олія рослинна — 3-4 ст. л.;
  • мак — 100 г;
  • сіль — 0,5 ч. л.;
  • мед — 2 ст. л.

Кількість порцій, час приготування

Приготування цієї страви забере 2–2,5 години. Багато залежить від якості дріжджів, Наскільки вони свіжі, настільки добре й швидко буде підходити тісто. Безпосередньо на випікання піде 30–35 хвилин. З вищепереліченої кількості інгредієнтів вийде два рулети.

Покрокова інструкція

  1. Вмикаємо духовку. Вона має розігрітися до 170 °C.
  2. Трохи підігріваємо молоко (250 г). Всипаємо в нього цукор, сіль, дріжджі, розмішуємо. Додаємо рослинну олію, яйце, борошно. Вимішуємо та ставимо ближче до тепла на півгодини.
  3. Кип’ятимо 100 г молока, додаємо в нього мак і трохи проварюємо. Даємо постояти, набухнути. Далі рідину зціджуємо через сито. До маку додаємо мед. Перетираємо начинку в ступці.
  4. Коли піднялося тісто, обминаємо його й ставимо в тепло ще на 30 хвилин. Після цього виймаємо основу майбутнього рулету. Вимішуємо, додаючи борошно, поки тісто не перестане липнути до рук. Розкачуємо лист.
  5. На лист викладаємо начинку, згортаємо в рулет. Краї обрізаємо. Рулет загинаємо в кільце. Попередньо змазаним олією гострим ножем робимо надрізи від зовнішнього краю рулету до середини, не доходячи до центру на 1–2 см.
  6. Формуємо квітку. Кожну третю пелюстку вивертаємо до центру, дві пелюстки між ними розрівнюємо із зовнішнього боку. З обрізаних частин рулету робимо верхівку.
  7. Даємо пирогу «відпочити» 20–30 хвилин, потім ставимо в нагріту духовку на 30–35 хвилин.
  8. Готову страву посипаємо цукровою пудрою.