Їмо

Рецепт гаспачо: на червоний-жовтий розрахуйся!

retsept-gaspacho-na-chervonyj-zhovtyj-rozrahujsya

Іспанський суп гаспачо — по-справжньому літня, освіжальна й при цьому поживна перша страва, яку не треба… варити. Про таку чудову їжу багато хто чув, але ласували нею одиниці. З нетрадиційними стравами завжди так: ми вважаємо їх чимось екзотичним, а ознайомившись з рецептом, дивуємося, що не спробували приготувати раніше. Аналогічна ситуація й у разі зі знаменитим іспанським супом. Дізнавшись його рецепт і перелік необхідних продуктів, ви зрозумієте, що з приготуванням гаспачо чудово впорається навіть недосвідчений кулінар.

Страва з давнім «родоводом»

retsept-gaspacho-na-chervonyj-zhovtyj-rozrahujsyaБуло це на початку першого тисячоліття. Чи то аборигени спекотної Андалузії — погоничі мулів, чи то римські легіонери рятувалися від спраги та голоду невигадливою юшкою. У розпал полуденної спеки вони зупинялися на відпочинок, діставали захоплені з собою продукти та починали готувати.

Спершу чавили часник, змішували його з оливковою олією та сіллю, потім обмащували отриманою масою внутрішню частину глиняного горщика. Далі шарами викладали в ємність нарізані огірки, шматки черствого хліба. Заливали майбутню страву оливковою олією й обгортали горщик мокрою тканиною. Коли остання висихала, суп гаспачо вважався готовим.

retsept-gaspacho-na-chervonyj-zhovtyj-rozrahujsyaТомати увійшли в список обов’язкових інгредієнтів цієї страви тільки в XIX столітті. До речі, ними рецепт збагатився виключно тому, що зрілі плоди… нікуди було подіти. Хтось з особливо практичних гаспачеро (gazpachero — той, кого призначили готувати цю страву) вирішив, що не варто пропадати добру, й додав у суп помідори. Варіація з томатами настільки припала до смаку іспанцям, що стала еталонною.

Як приготувати гаспачо за класичним рецептом

retsept-gaspacho-na-chervonyj-zhovtyj-rozrahujsyaХолодний суп гаспачо вийде по-справжньому смачним тільки в тому разі, якщо буде приготований зі свіжих високоякісних продуктів. Все необхідне для того, щоб зробити цю чудову страву, ви завжди можете купити в торговельних центрах мережі METRO.

Нижченаведений рецепт розрахований на приготування 4–6 порцій гаспачо. Весь процес забере близько 4 годин, але не лякайтеся — на активні дії піде максимум хвилин 30.

Інгредієнти

  • червоний болгарський перець — 2 шт.;
  • стиглі томати — 1 кг;
  • огірок — 1 шт.;
  • часник — 2 зубчики;
  • м’якуш із декількох стандартних скибочок білого хліба;
  • червоний винний оцет — 1,5 ст. л.;
  • цукор — ½ ч. л.;
  • сік лимона — 1 ст. л.;
  • оливкова олія — 2 ст. л.;
  • сіль, зелень — на смак.

Щоб зробити сухарики, знадобляться:

  • 4 шматочки батона або білого хліба (можна вчорашнього);
  • 3 ст. л. оливкової олії;
  • сіль.

Покрокова інструкція

  1. На плодоніжці помитих сухих томатів зробити хрестоподібний надріз. Опустити помідори в окріп на 2 хвилини, потім перекласти в дуже холодну воду, вийняти, зняти з овочів шкірку. Видалити плодоніжки томатів, розрізати кожен на 2–4 частини, покласти в блендер.
  2. Почистити й нарізати огірок, болгарський перець, часник. Кинути овочі в чашу блендера до томатів, все гарненько подрібнити.
  3. В отриману масу додати подрібнений на шматочки м’якуш, дати йому набухнути 5 хвилин. Подрібнити все до однорідності. Приправити майже готовий суп сіллю, лимонним соком, цукром, оцтом, оливковою олією та поставити в холодильник на 3 години.
  4. Зробити сухарики. Нарізати хліб кубиками, обсмажити їх на оливковій олії до золотавості. Можна приготувати сухарики й у духовці. В такому разі на сухе деко потрібно буде викласти кубики хліба та злегка скропити їх олією.
  5. Томатний суп гаспачо, що настоявся, розлити по тарілках, в кожну порцію покласти сухарики. retsept-gaspacho-na-chervonyj-zhovtyj-rozrahujsyaПрикрасити страву посіченою зеленню, на бажання посипати дуже дрібно нарізаними зеленим болгарським перцем, ялтинською цибулею. retsept-gaspacho-na-chervonyj-zhovtyj-rozrahujsya

Суп із помідорів — гаспачо бурштинового кольору

retsept-gaspacho-na-chervonyj-zhovtyj-rozrahujsyaЦей варіант гаспачо називають жовтим або золотим. Такий суп — оптимальний варіант для тих, хто з певних причин не їсть страв із червоними томатами.

На смак суп бурштинового кольору ніжніший і солодший за традиційний аналог. На бажання золотий гаспачо можна зробити гострішим, додавши оцту більше, ніж передбачено рецептом, а також трохи посипавши страву каєнським перцем.

retsept-gaspacho-na-chervonyj-zhovtyj-rozrahujsyaІнгредієнти

Щоб зробити 3–4 порції цього чудового супу, візьміть:

  • жовті томати — 0,5 кг;
  • невелику цибулину;
  • огірок — 1 шт.;
  • солодкий жовтий перець — 1 шт.;
  • часник — 1 зубчик;
  • білий винний оцет — 1,5 ст. л.;
  • оливкову олію, сіль, зелень.

Сухарики готуємо так, як описано в попередньому рецепті.

Покрокова інструкціяretsept-gaspacho-na-chervonyj-zhovtyj-rozrahujsya

  1. Всі овочі чистимо, подрібнюємо, кладемо в блендер. (Попередньо помідори бланшуємо згідно з вищевикладеною покроковою інструкцією.) Розтираємо все до однорідної маси.
  2. Додаємо оцет, сіль, на бажання — перець, цукор. Ставимо гаспачо в холодильник на 3 години.
  3. Розливаємо суп по тарілках, посипаємо сухариками, зеленню, додаємо в кожну порцію кубик льоду, негайно подаємо на стіл і насолоджуємося!