Іспанський суп гаспачо — по-справжньому літня, освіжальна й при цьому поживна перша страва, яку не треба… варити. Про таку чудову їжу багато хто чув, але ласували нею одиниці. З нетрадиційними стравами завжди так: ми вважаємо їх чимось екзотичним, а ознайомившись з рецептом, дивуємося, що не спробували приготувати раніше. Аналогічна ситуація й у разі зі знаменитим іспанським супом. Дізнавшись його рецепт і перелік необхідних продуктів, ви зрозумієте, що з приготуванням гаспачо чудово впорається навіть недосвідчений кулінар.
Страва з давнім «родоводом»
Було це на початку першого тисячоліття. Чи то аборигени спекотної Андалузії — погоничі мулів, чи то римські легіонери рятувалися від спраги та голоду невигадливою юшкою. У розпал полуденної спеки вони зупинялися на відпочинок, діставали захоплені з собою продукти та починали готувати.
Спершу чавили часник, змішували його з оливковою олією та сіллю, потім обмащували отриманою масою внутрішню частину глиняного горщика. Далі шарами викладали в ємність нарізані огірки, шматки черствого хліба. Заливали майбутню страву оливковою олією й обгортали горщик мокрою тканиною. Коли остання висихала, суп гаспачо вважався готовим.
Томати увійшли в список обов’язкових інгредієнтів цієї страви тільки в XIX столітті. До речі, ними рецепт збагатився виключно тому, що зрілі плоди… нікуди було подіти. Хтось з особливо практичних гаспачеро (gazpachero — той, кого призначили готувати цю страву) вирішив, що не варто пропадати добру, й додав у суп помідори. Варіація з томатами настільки припала до смаку іспанцям, що стала еталонною.
Як приготувати гаспачо за класичним рецептом
Холодний суп гаспачо вийде по-справжньому смачним тільки в тому разі, якщо буде приготований зі свіжих високоякісних продуктів. Все необхідне для того, щоб зробити цю чудову страву, ви завжди можете купити в торговельних центрах мережі METRO.
Нижченаведений рецепт розрахований на приготування 4–6 порцій гаспачо. Весь процес забере близько 4 годин, але не лякайтеся — на активні дії піде максимум хвилин 30.
Інгредієнти
- червоний болгарський перець — 2 шт.;
- стиглі томати — 1 кг;
- огірок — 1 шт.;
- часник — 2 зубчики;
- м’якуш із декількох стандартних скибочок білого хліба;
- червоний винний оцет — 1,5 ст. л.;
- цукор — ½ ч. л.;
- сік лимона — 1 ст. л.;
- оливкова олія — 2 ст. л.;
- сіль, зелень — на смак.
Щоб зробити сухарики, знадобляться:
- 4 шматочки батона або білого хліба (можна вчорашнього);
- 3 ст. л. оливкової олії;
- сіль.
Покрокова інструкція
- На плодоніжці помитих сухих томатів зробити хрестоподібний надріз. Опустити помідори в окріп на 2 хвилини, потім перекласти в дуже холодну воду, вийняти, зняти з овочів шкірку. Видалити плодоніжки томатів, розрізати кожен на 2–4 частини, покласти в блендер.
- Почистити й нарізати огірок, болгарський перець, часник. Кинути овочі в чашу блендера до томатів, все гарненько подрібнити.
- В отриману масу додати подрібнений на шматочки м’якуш, дати йому набухнути 5 хвилин. Подрібнити все до однорідності. Приправити майже готовий суп сіллю, лимонним соком, цукром, оцтом, оливковою олією та поставити в холодильник на 3 години.
- Зробити сухарики. Нарізати хліб кубиками, обсмажити їх на оливковій олії до золотавості. Можна приготувати сухарики й у духовці. В такому разі на сухе деко потрібно буде викласти кубики хліба та злегка скропити їх олією.
- Томатний суп гаспачо, що настоявся, розлити по тарілках, в кожну порцію покласти сухарики. Прикрасити страву посіченою зеленню, на бажання посипати дуже дрібно нарізаними зеленим болгарським перцем, ялтинською цибулею.
Суп із помідорів — гаспачо бурштинового кольору
Цей варіант гаспачо називають жовтим або золотим. Такий суп — оптимальний варіант для тих, хто з певних причин не їсть страв із червоними томатами.
На смак суп бурштинового кольору ніжніший і солодший за традиційний аналог. На бажання золотий гаспачо можна зробити гострішим, додавши оцту більше, ніж передбачено рецептом, а також трохи посипавши страву каєнським перцем.
Інгредієнти
Щоб зробити 3–4 порції цього чудового супу, візьміть:
- жовті томати — 0,5 кг;
- невелику цибулину;
- огірок — 1 шт.;
- солодкий жовтий перець — 1 шт.;
- часник — 1 зубчик;
- білий винний оцет — 1,5 ст. л.;
- оливкову олію, сіль, зелень.
Сухарики готуємо так, як описано в попередньому рецепті.
Покрокова інструкція
- Всі овочі чистимо, подрібнюємо, кладемо в блендер. (Попередньо помідори бланшуємо згідно з вищевикладеною покроковою інструкцією.) Розтираємо все до однорідної маси.
- Додаємо оцет, сіль, на бажання — перець, цукор. Ставимо гаспачо в холодильник на 3 години.
- Розливаємо суп по тарілках, посипаємо сухариками, зеленню, додаємо в кожну порцію кубик льоду, негайно подаємо на стіл і насолоджуємося!