У спеку хочеться освіжитися не простою водою, а смачним напоєм. Водночас газована вода, яка продається в магазинах, — один із тих продуктів, вживати які потрібно в дуже помірних кількостях. Такі напої містять багато цукру, штучних ароматизаторів. Якщо ви будете пити подібну газовану воду у великих кількостях, то спровокуєте перенасичення організму вуглекислим газом, що може призвести до гастриту. Отже, читаємо, як приготувати лимонад вдома, та робимо смачний напій самостійно. Адже освіжатися потрібно з користю для здоров’я!
Дитя помилки
Схожий на лимонад напій відомий з IX століття. Згідно з легендою, виночерпий Людовика I, імператора з роду Каролінгів, одного разу переплутав бочки з вином і соком, а помилку помітив занадто пізно. Молячись всім святим, бідолаха на свій страх і ризик розбавив сік мінеральною водою та підніс монархові.
Людовику питво сподобалося. У результаті місцева аристократія стала рятуватися від спраги соками, розведеними мінеральними водами.
Незважаючи на назву limonade (лимонізованний), лимон як інгредієнт з’являється в рецепті тільки з XVII ст. У цей час такий напій почали готувати зі свіжого соку згаданого цитрусового або настоянки з нього. Через два століття хіміки синтезували лимонну кислоту. Відтоді напій з її вмістом став популярним у всьому світі.
Як приготувати лимонад: класичний рецепт
Одразу зауважимо деякі нюанси, що стосуються всіх рецептів:
- Вода. Можна використовувати як звичайну, так і мінеральну (газовану чи ні — обираєте ви). Якщо зупинитеся на мінеральній, то вибирайте рідину без специфічного присмаку.
- Час. На приготування лимонаду піде 10–15 хвилин. Потім напій потрібно охолодити хоча б протягом півгодини.
- Тара. Лимонад з лимонів не можна поміщати в пластик. Зберігайте його в холодильнику тільки в скляних банках-пляшках. Випити корисну смакоту бажано за кілька днів.
Розібравшись з базовими питаннями, вчимося готувати лимонад класичний — рецепт, нами запропонований, пройшов перевірку часом — улюблений багатьма поколіннями.
Складові
Перед тим, як зробити лимонад у домашніх умовах, підготуйте потрібні продукти. Все необхідне ви завжди можете купити в торгових центрах мережі METRO.
Отже, вам знадобляться:
- цукор — 220–230 г;
- мінералка — 2 л;
- звичайна вода — 250 мл;
- лимони (середні) — 6 шт.
Покрокова інструкція
- Цукор заливаємо звичайною водою, ставимо на невеликий вогонь, гріємо, доки кристали повністю не розчиняться. Знімаємо сироп із плити та охолоджуємо.
- Миємо цитрусові, витираємо їх рушником, вичавлюємо з лимонів сік.
- З’єднуємо сік із сиропом, додаємо мінералку, виливаємо лимонад у скляну тару та ставимо в холодильник. Подаємо охолоджений напій у високих склянках, наповнених льодом, зі шматочками лимона та листочками м’яти.
Домашній лимонад з цитрусових
Пропонуємо приготувати чудовий цитрусовий лимонад із цедрою та шматочками фруктів.
Складові
- вода — 2–2,5 л;
- цукор — 1 склянка;
- цитруси — 1 кг (апельсини, мандарини, лайми, лимони — обирайте, що подобається, в довільних пропорціях).
Покрокова інструкція
- Добре миємо шкірку цитрусових. Їх потрібно звільнити від парафіну, яким вкривають плоди. Ретельно миємо фрукти проточною водою, потім складаємо в глибоку миску та на 3 хвилини заливаємо окропом. Обполіскуємо, гарно протираємо цитрусові.
- Цедру й білі волокна під нею знімаємо тертушкою. Кип’ятимо всю воду, заливаємо нею стружку. Додаємо цукор, розмішуємо.
- Від кожного плода відрізаємо 2–3 кружальця, кидаємо їх до подрібненої цедри. Із залишків фруктів вичавлюємо сік. Виливаємо його в практично готовий напій, охолоджуємо його. Розливаємо корисну смакоту в широкі склянки, поміщаючи у кожну шматочки фруктів.
Освіжальний напій з полуниці
Рецепт справжнього лимонаду можна брати за основу, частково замінюючи цитрусові іншими фруктами або ягодами. Спробуйте, наприклад, чудове поєднання лимона з полуницею.
Складові
- цукор — 150 г;
- вода — 2,5 л;
- полуниця — 500 г;
- лимони (середні) — 6 шт.
Покрокова інструкція
- Тертушкою акуратно знімаємо цедру, з лимонів вичавлюємо сік.
- Варимо сироп. Цукор заливаємо 300 мл води, доводимо до кипіння. З’єднуємо сироп із соком, цедрою, водою, що залишилася. Відставляємо основу лимонаду, щоб вона настоялася.
- Робимо з полуниці пюре. З’єднуємо його з основою напою. Даємо лимонаду настоятися півгодини, проціджуємо, розливаємо по скляних пляшках. Подаємо освіжальну смакоту з льодом і шматочками полуниці.
Суперосвіжальний м’ятно-лимонний мікс
Лимонад з м’ятою — напій, що підбадьорить навіть у найнестерпнішу спеку.
Складові
- лимонний сік — 1 ст. (для того, щоб його зробити, знадобляться 3 середніх лимони);
- вода — 3 л;
- свіжа м’ята — 0,5 ст.;
- цукор — 350 г.
Покрокова інструкція
- Варимо сироп з води та цукру. Об’єм рідини має вдвічі перевищувати об’єм кристалів.
- У зручному для охолодження посуді з’єднуємо сироп, сік, решту води, добре розмішуємо, кладемо м’яту. Ставимо лимонад у холодильник, не проціджуючи (!). Розливаємо напій по склянках, прикрашаємо шматочками лимона та свіжою м’ятою.
Корисна смакота з кавуна
У сезон кавунів обов’язково зробіть лимонад з його м’якоті. Такий напій можна приготувати без сиропу, отже, він вийде стовідсотково корисним.
Складові
- лимон — 1 маленький або половинка великого;
- м’якоть кавуна — 300 г;
- мінералка з газом — 0,5 л;
- мед — 2 ст. л. (або за смаком).
Покрокова інструкція
- М’якоть кавуна (звичайно, без кісточок) перетворюємо на пюре, протираємо через сито.
- Додаємо лимон, з’єднуємо його сік із кавуновим пюре, туди ж кладемо мед. Останній можна замінити цукровою пудрою (але не піском, оскільки кристали погано розчиняються в холодній воді). Перемішуємо, охолоджуємо напій.
- Перед подаванням з’єднуємо заготовку з холодною газованою водою, розливаємо лимонад по склянках, прикрашаємо м’ятою, часточками лимона.
Експериментуйте, «кастомізуйте» запропоновані рецепти та дивуйте близьких авторськими освіжальними напоями!