Їмо

Рецепт люля-кебаба: готуємо соковиту м’ясну страву

retsept-lyulya-kebaba-gotuyemo-sokovytu-m-yasnu-stravu

Завітавши до грузинського або азербайджанського ресторану, ми з ймовірністю 90% замовимо саме люля-кебаб. Соковитий, ароматний фарш, що тане в роті, майстерно зарум’янений на вугіллі, — ось він, ідеальний люля! До того, щоб приготувати такий люля-кебаб вдома, наприклад, у духовці, багато хто небезпідставно ставиться скептично. Але є кілька кулінарних секретів, знаючи які цілком можливо потішити себе та близьких улюбленою м’ясною стравою. Офіційно цей кулінарний шедевр відносять до турецько-азербайджанської кулінарної традиції. Але страва у вигляді фаршу, нанизаного на шампур і підсмаженого на відкритому вогні, поширена від Балканського півострова до країн Близького Сходу. Подавання готової гарячої страви — особливе мистецтво, якому ми також навчимося просто зараз.

retsept-lyulya-kebaba-gotuyemo-sokovytu-m-yasnu-stravuЯк готувати люля-кебаб — канонічні правила

Приготування люля-кебаба — процес простий, і складається ця страва, як і більшість геніальних рецептів, вигаданих людством, всього з декількох інгредієнтів. У найтрадиційніший люля додають такі складові: баранину, курдючне сало, цибулю та спеції. Іноді у фарш рясно кладуть часник, але це не зовсім правильно, адже він своїм сильним ароматом і присмаком «пригнічує» божественний смак і запах смаженого м’яса. Ще кілька важливих для успішного результату моментів. Шампури для кебабів мають бути з більш широким лезом, щоб ковбаска з м’яса не розпалася й добре трималася. Секрет соковитості традиційного кебаба на вугіллі в тому, що фарш потрібно ретельно вимісити та навіть злегка відбити об борти посуду. Не полінуйтеся вимісити подрібнене м’ясо протягом мінімум 15 хвилин. Результат вас гарантовано потішить!

Люля-кебаб на мангалі — готуємо самостійно

Придбати свіжу баранину не завжди є можливість, але це не біда. Кебаби з яловичини (телятини) виходять не менш смачними та соковитими, головне — ретельно дотримуватися технології приготування. Курдючне бараняче сало можна замінити на свиняче. Свіжу телятину та інші продукти для м’ясного пікніка рекомендуємо придбати в мережі торговельних центрів METRO. На 4–5 порцій люля знадобиться такий набір інгредієнтів (час приготування — година):

  • 1 кг яловичої вирізки (можна взяти телятину);
  • 150 г свинячого сала;
  • 0,5 кг ріпчастої цибулі;
  • головка часнику;
  • невеликий пучок кінзи;
  • стільки ж петрушки;
  • спеції: зіра, коріандр, мелений чорний перець, сіль — на смак.

retsept-lyulya-kebaba-gotuyemo-sokovytu-m-yasnu-stravuЛюля-кебаб на грилі: крок за кроком

  1. М’ясо помити, обсушити паперовим рушником, нарізати на довільні шматочки, покласти в м’ясорубку або блендер. Фарш має вийти максимально дрібного помелу. Не забудьте додати до м’яса шматочки сала.
  2. Вийняти м’ясо й перемолоти зелень, цибулю та часник. Отримане ароматне пюре з’єднати з м’ясом.
  3. Додати сіль і спеції, перемішувати не менше ніж чверть години, потім фарш відбити об робочу поверхню.
  4. До цього часу у вашому мангалі вже підійде вугілля, а на столі мають чекати свіжі овочі, прісний лаваш, маринована цибуля, щедро посипана традиційною приправою сумах, соуси сацебелі, ткемалі, томатний.
  5. Змоченою рукою формувати кебаби, ніби огортаючи фаршем шампур.
  6. Смажити на вугіллі, постійно перевертаючи, не більше ніж 10 хвилин.

За цим же рецептом можна приготувати люля-кебаб в духовці. Залізні шампури потрібно замінити дерев’яними шпажками, які слід кілька годин вимочувати у воді. Як підставку зручно використовувати звичайну форму для запікання. Як основу можна взяти свинячу вирізку. В принципі, будь-який фарш прийнятний, але класикою вважається саме баранина.

retsept-lyulya-kebaba-gotuyemo-sokovytu-m-yasnu-stravuЛюля-кебаб на багатті або в духовці з індички

Не всі люблять жирне м’ясо, але це не привід відмовляти собі в соковитій гарячій м’ясній страві. Пропонуємо взяти фарш з індички та зробити його максимально ніжним і повітряним. Для цього вдамося до невеликої хитрості — секретного інгредієнта. На компанію з 5 осіб підготуйте такі інгредієнти (час приготування — година):

  • 1 кг фаршу зі стегна індички (можна додати трохи індичого філе, страва вийде піснішою);
  • 2 великі ріпчасті цибулини;
  • 2 ст. л. пшеничного борошна;
  • 2 сирих яєчних білки;
  • хмелі-сунелі, сіль, перець на смак;
  • 1 ч. л. цукрового піску.

Як зробити люля-кебаб вдома або на дачі:

  1. Прокрутити підготовлене та порізане м’ясо на м’ясорубці двічі.
  2. У другий прийом додати ріпчасту цибулю.
  3. Додати до фаршу сіль і спеції, за бажання — трохи посіченої свіжої зелені.
  4. Яєчний білок збити з цукром до щільної піни.
  5. Акуратно вмішати білкову масу у фарш.
  6. Вологими руками сформувати люля-кебаб на шампурах. Смажити на вугіллі не більше ніж 10 хвилин. Перед подачею загорнути готові люля в тонкий лаваш, дати «відпочити» кілька хвилин.

Важливо: люля з фаршу з яєчними білками потрібно готувати одразу. Не варто довго зберігати напівфабрикат.

retsept-lyulya-kebaba-gotuyemo-sokovytu-m-yasnu-stravuРибний люля-кебаб в домашніх умовах

Чи можливо приготувати традиційно м’ясну страву з риби? Цілком! До того ж це буде люля-кебаб, фото якого набере сотні лайків у соцмережах, а гості обов’язково попросять добавки такої апетитної страви. На 4–5 осіб підготуйте (час приготування — не більше ніж 90 хвилин):

  • 1 кг філе улюбленої білої риби (минтая, хека, щуки, судака) без кісток;
  • 2 великі сирі картоплини;
  • 2 ріпчасті цибулини;
  • чорний перець, сіль на смак;
  • сушені пластівці чилі (опціонально).

Готувати так:

  1. Рибу, цибулю, картоплю перемолоти за допомогою м’ясорубки або блендера, додати спеції.
  2. Для легкості ретельно відбити та вимішати фарш.
  3. Дати майбутнім рибним кебабам відпочити в холодильнику хвилин 30.
  4. Смажити, як і м’ясні люля-кебаби, на мангалі, в духовці або навіть на сковорідці з невеликою кількістю рослинної олії. Але в останньому випадку вийде страва, більш схожа на рибні котлетки.

Подавати рибні кебаби краще з лавашем, часточками лимона, свіжими овочами. Найпростіший і смачний соус: дрібно порізана зелень, часник, оливкова олія, перець і сіль на смак.

Смачних вам пікніків!