Їмо

Рецепт медальйонів: готуємо шедевральні страви з різних видів м’яса

retsept-medaljoniv-gotuyemo-shedevralni-stravy-z-riznyh-vydiv-m-yasa

Ця надзвичайна страва є традиційною для багатьох кухонь європейських держав. Втім, жителі Франції стверджують, що саме їхні співвітчизники винайшли такий чудовий спосіб приготування м’ясної вирізки. В цій країні медальйони обов’язково подають із соусом, вершково-картопляним пюре або тушкованими овочами. В Німеччині соковите м’ясо, приготоване за особливим рецептом, їдять із кльоцками з прісного тіста та тушкованою капустою.

Багато господинь вважають, що медальйони з телятини — страва «вищого пілотажу». Дійсно, щоб вона вийшла еталонною, потрібно володіти тонким чуттям і майстерністю, інакше можна зіпсувати ніжну вирізку.

Ми розповімо, як приготувати чудові медальйони з яловичини або зі свинини. Не сумнівайтеся: якщо ви будете чітко дотримуватися будь-якої з нижченаведених покрокових інструкцій, у вас вийде страва, яка практично нічим не поступатиметься тій, що вийшла «з-під пера» іменитого шеф-кухаря.

retsept-medaljoniv-gotuyemo-shedevralni-stravy-z-riznyh-vydiv-m-yasaВчимося робити свинячі медальйони

Для приготування цієї їжі підійде тільки вирізка. Насамперед ретельно промийте м’ясо. Промокніть його паперовим рушником. Потім гострим ножем очистьте вирізку від плівок, якщо такі є.

Щоб страва стовідсотково вийшла смачною, купуйте м’ясо виключно в респектабельних магазинах. Наприклад, все необхідне для приготування чудових медальйонів ви знайдете в торговельних центрах мережі METRO.

Як приготувати медальйони зі свинини

Щоб зробити 3 порції цієї страви, вам знадобиться зовсім невеликий набір продуктів. Не забувайте, що свинячі медальйони подають із соусом. Його рецепт ви також знайдете нижче.

Інгредієнти

  • 2 свинячі вирізки по 300 г або одна більша вагою 600 г;
  • 10–12 тонких шматочків бекону (краще купити нарізаний, якщо вдома немає спеціального слайсера);
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • сіль, мелений чорний перець — на смак.

Соус роблять з:

  • 120 мл жирних вершків;
  • 2 ст. л. коньяку (бренді).retsept-medaljoniv-gotuyemo-shedevralni-stravy-z-riznyh-vydiv-m-yasa

Покрокова інструкція

  1. Обробіть вирізку гострим ножем. Ріжте м’ясо поперек волокон. Товщина кожного медальйона — максимум 3 см. Не робіть їх занадто тонкими, інакше вийде зовсім інша страва.
  2. Приправте м’ясо сіллю та свіжомеленим перцем. Інші спеції не варто використовувати, оскільки особливість цієї страви — в яскравому, але простому поєднанні смакових акцентів.
  3. Кожен медальйончик загорніть у дві тонкі скибочки бекону.
  4. Розігрійте, але не розжарюйте, сковороду з рослинною олією.
  5. Викладіть медальйони, обсмажте до золотистої скоринки. М’ясо можна двічі або тричі перевернути.
  6. Перенесіть готові медальйони в місце з кімнатною температурою.
  7. Перейдіть до приготування соусу. Використовуйте сковороду, на якій смажилися медальйони зі свинини. Влийте в гарячу ємність коньяк, дочекайтеся його закипання, потримайте на вогні кілька хвилин. Потім швидко додайте в сковороду вершки й, активно помішуючи, приготуйте соус. Не давайте йому закипіти! За необхідності присоліть масу та всипте в неї щіпку перцю.
  8. Полийте медальйони гарячим соусом і подайте на стіл. Як гарнір до цієї чудової страви підійде овочеве пюре (з картоплі, броколі, цвітної капусти), рис із вершковим маслом і ароматними травами. Ідеальний напій — терпке червоне вино. Якщо будете подавати свинячі медальйони з капустою на німецький манір, можна доповнити їх келихом холодного пива.

Вищевикладений рецепт — один із найпростіших, але при цьому й найбільш вдалих. До речі, такі свинячі медальйони можна готувати без бекону.

Смак соусу стане насиченішим, якщо збагатити його дрібно нарізаним болгарським перцем або обсмаженими з цибулею грибами. Для того, щоб соус вийшов по-справжньому кремоподібним, додайте в нього ложку пшеничного борошна й кубик вершкового масла.

retsept-medaljoniv-gotuyemo-shedevralni-stravy-z-riznyh-vydiv-m-yasaЯловичі медальйони — розкішний подарунок французької кухні

Медальйони, рецепт яких наведено нижче, гідні прикрасити найвишуканіший святковий стіл. Але оскільки базова покрокова інструкція досить проста, то тішити себе цією апетитною їжею можна й у будні.

Готуючи яловичі (телячі) медальйони на французький манір, шеф-кухарі нерідко застосовують різні професійні хитрощі. Мова, наприклад, про фламбе — обливання м’яса алкоголем і подальше підпалювання майбутнього кулінарного шедевра. Але вам зовсім не обов’язково вдаватися до такого лайфхаку, щоб домогтися чудового результату.

Телячі медальйони: рецепт фантастичної страви

Щоб зробити 2–3 порції цієї страви, знадобиться досить простий набір продуктів. Але якщо ви будете суворо дотримуватися рецепта, то стовідсотково потішите своїх близьких смачною їжею.

Інгредієнти

  • 500–600 г телячої вирізки. Це пісне ніжне м’ясо не потребує додаткового маринування. Можна взяти яловичину (обов’язково вирізку!), але тоді на приготування медальйонів піде більше часу;
  • невелика головка часнику;
  • 3 середні цибулини;
  • 200 мл білого вина;
  • 200 мл вершків;
  • 1 ст. л. вершкового масла;
  • рослинна олія для смаження;
  • сіль, перець — на смак.

Покрокова інструкція

  1. Очистьте м’ясо від плівок і шматочків зайвого жиру, промийте, промокніть серветкою.
  2. Наріжте яловичину (телятину) на медальйони завтовшки близько 2,5 см. Щоб вони не втратили форму в процесі термічної обробки, можна обв’язати кожен шматочок кулінарною мотузкою.
  3. Посоліть, поперчіть м’ясо.
  4. На сковороді розігрійте суміш рослинної олії та вершкового масла. Викладіть у ємність підготовлені яловичі (телячі) медальйони. Якщо будете готувати їх на сковороді-гриль, то змастіть маслом і її, і кожен шматочок м’яса.
  5. Смажте яловичину (телятину), доки вона з усіх боків не зарум’яниться. Всередині медальйони мають залишитися соковитими та ніжними.
  6. Головку часнику розріжте впоперек навпіл, додайте в сковорідку до м’яса, що смажиться. Коли часник гарненько підрум’яниться, видаліть його.
  7. Перекладіть медальйони зі сковорідки в інший посуд, поставте в тепле місце. Якщо не любите м’ясо, засмажене до напівготовності, помістіть його на 15 хвилин у духовку, розігріту до 180 °C.
  8. Розпочніть приготування соусу. На сковороді, де смажилося м’ясо, до напівпрозорості пропасеруйте нарізану тонкими півкільцями цибулю.
  9. Влийте вино, випарте його протягом декількох хвилин. Додайте в сковороду вершки. Тушкуйте соус, помішуючи, ще кілька хвилин.
  10. Перелийте суміш у чашу блендера, змішайте до однорідного соусу. Додайте сіль і перець (на смак), шматочок вершкового масла.
  11. Подайте медальйони, поливши їх достатньою кількістю соусу.

retsept-medaljoniv-gotuyemo-shedevralni-stravy-z-riznyh-vydiv-m-yasaЧудовій страві — відповідний гарнір

Якщо медальйони з яловичини (телятини) подають як основну страву, то до них необхідний гарнір. Оптимальний варіант — сирі або приготовані овочі.

Пропонуємо звернути увагу на нижченаведений гарнір до м’ясних медальйонів. На приготування цієї смачної та корисної страви піде мінімум часу.

Отже, 4–5 картоплин розрізаємо на скибочки, 3 солодкі морквини — продовгуватими брусочками, 2 цибулини подрібнюємо часточками, 5 зубчиків часнику залишаємо цілими. Перемішуємо овочі, поливаємо будь-якою ароматною олією, соєвим соусом, додаємо улюблені сушені трави, чорний перець. Переміщаємо все на деко або у форму для запікання, готуємо в духовці, розігрітій до 180 °C.

Відмінним гарніром до цієї страви будуть і свіжі овочі в поєднанні з цитрусовими. Приготуйте, наприклад, салат із фенхелю з апельсином.

Одну цибулину фенхелю дрібно наріжте, додайте м’якоть цитрусового, нарізану петрушку, будь-які подрібнені горіхи, дрібку сушеного перцю чилі. Трохи посоліть салат, заправте оливковою олією. Дивовижний легкий і корисний гарнір до м’ясних медальйонів готовий!