П'ємо

Рецепт мохіто: освоюємо класику коктейльної карти

retsept-mohito-osvoyuyemo-klasyku-koktejlnoyi-karty

Цей освіжальний коктейль із характерним смаком асоціюється з безтурботним літом, відпочинком біля моря та тропічним бризом. Батьківщиною мохіто вважають Кубу. Традиційно такий напій готували на основі рому з обов’язковим додаванням свіжої м’яти й тростинного цукру.

Завдяки американським туристам, котрі побували на Кубі, освіжальний мікс став популярним у США. А вже після підкорення Сполучених Штатів коктейлі мохіто завоювали весь світ. За версією Міжнародної асоціації барменів, цей напій входить у топ коктейлів, що вважаються сучасною класикою.

Мікс, який винайшли… пірати

Мохіто — один із найлегших, ненав’язливих і смачних міксів. Ласий і його алкогольний варіант із ромом, і освіжальний безалкогольний «побратим».

Класичний рецепт мохіто — геніальне поєднання простих інгредієнтів, які створюють неповторну палітру смаку. Є також ряд модифікованих покрокових інструкцій, що передбачають використання додаткових складових. Водночас один компонент може кардинально змінити смак давно знайомого напою.

retsept-mohito-osvoyuyemo-klasyku-koktejlnoyi-kartyЦікавий факт: авторство цього популярного в усьому світі коктейлю приписують… піратам. Згідно з легендою, саме корсари придумали додавати в кружки лайм і цукор, щоб ушляхетнити смак неякісного рому.

Класичний мохіто: склад і приготування

Пропонуємо вам опанувати класичний рецепт мохіто, склад якого затверджений Міжнародною асоціацією барменів. На приготування однієї порції еталонного коктейлю вам доведеться витратити лише 5 хвилин. Все необхідне для того, щоб приготувати напій, ви зможете придбати в торгових центрах мережі METRO.

Складові

  • 40 мл світлого рому;
  • кілька гілочок (без товстих стебел) свіжої м’яти;
  • 1,5 ст. л. цукру (ліпше брати тростинний);
  • 30 мл свіжого соку лайма;
  • достатня кількість газованої води;
  • подрібнений лід.

Покрокова інструкція

  1. У високу склянку (хайбол) помістіть м’яту, лаймовий сік, кілька цілих кружечків лайма та цукор. Ретельно розімніть все за допомогою товкача.
  2. Додайте в хайбол колотий лід, швидко перемішайте. Суміш має займати не менше половини склянки.
  3. Влийте ром, наповніть простір, що залишився у склянці, добре охолодженою, несолодкою газованою водою.
  4. Негайно подайте готовий коктейль.retsept-mohito-osvoyuyemo-klasyku-koktejlnoyi-karty

Рецепт мохіто з ягодами

Як приготувати мохіто в його класичному варіанті, ви вже знаєте. Але  також є багато рецептів, що передбачають додавання в напій ягід, фруктів, додаткових алкогольних складових.

Такі коктейлі потішать дуже яскравим і насиченим смаком. Зробити ж подібні мікси зможе навіть бармен-початківець.

Склад мохіто з полуницею або малиною та спосіб його приготування

Щоб зробити одну порцію цього коктейлю, вам знадобиться кілька хвилин.

Складові

  • 50 мл рому (світлого або темного);
  • листя м’яти;
  • 100 мл несолоної мінеральної води або спрайта;
  • 2 ч. л. цукрового піску;
  • 100 г свіжої або розмороженої полуниці (малини);
  • 1 лайм.

retsept-mohito-osvoyuyemo-klasyku-koktejlnoyi-kartyПокрокова інструкція

  1. Якщо будете використовувати малину, зробіть з ягоди пюре або потовчіть її, а потім протріть пюре через сито.
  2. Додайте у високу склянку малинове пюре або шматочки полуниці, слайс лайма, сік цього цитрусового, цукор, м’яту. Розімніть за допомогою товкача.
  3. Помістіть в хайбол колотий лід, перемішайте із вмістом склянки.
  4. Влийте в коктейль ром і газовану воду.

В аналогічний спосіб можна приготувати мохіто з фруктами. Наприклад, додати в мікс пюре з персика, ананаса, манго.

Як зробити мохіто по-італійськи

Як бачите, приготувати мохіто в домашніх умовах зовсім не складно. Ба більше, рецепт дає величезний простір для прояву фантазії.

Ніхто не забороняє робити мохіто, склад якого буде істотно відрізнятися від канонічного. Скажімо, ром можна легко замінити горілкою, полуницю —лохиною чи ожиною, а класичний лайм — лимоном або ж апельсином.

Також рекомендуємо обов’язково спробувати напій, в який додають фреш із грейпфрута.

Дуже смачним виходить мохіто в італійському стилі. У такий мікс додають легендарний вермут Martini та лікер Limoncello, приготований з цедри та соку лимонів.

Щоб зробити одну порцію мохіто по-італійськи, вам знадобиться 5 хвилин.

Складові

  • 30 мл білого рому;
  • 20 мл Limoncello;
  • 30 мл Martini Extra Dry;
  • 150 подрібненого льоду;
  • 5–6 листочків свіжої м’яти;
  • 2 скибочки лайма;
  • 1 ч. л. цукру;
  • газована вода.

Покрокова інструкція

  1. Візьміть високу склянку, покладіть у неї м’яту без стебел, шматочки лайма, цукор, з’єднайте усе за допомогою товкача.
  2. Додайте в хайбол лід, перемішайте інгредієнти коктейлю.
  3. Влийте в майбутній мохіто алкогольні складові.
  4. Доповніть напій газованою водою (краще несолодкою).

Що ж, тепер ваші літні вечори стануть ще приємнішими та смачнішими. Частуйте друзів класичними та авторськими версіями улюблених коктейлів і насолоджуйтеся захопленими компліментами близьких!