Рецептів окрошки так само багато, як і нашого національного надбання — борщу. Щоліта на столах українців з’являються фантастично різноманітні види окрошки. Всі рецептури об’єднують однакові якості: освіжаюча прохолода, легкість, простота в приготуванні. Окрошка без перебільшення королева літнього столу. Її включає у меню більшість ресторанів, в різних варіаціях це окрошка на сироватці, окрошка на квасі та на інших рідких основах. Ще три обов’язкових інгредієнти: овочі, білкова складова (м’ясо або риба) та яйця. Але ж ніхто не забороняв приготувати улюблений холодний суп за авторським рецептом, використовуючи власні кулінарні ідеї. Традиційний варіант — окрошка на кефірі, також багатьом подобається окрошка на сметані та мінералці. Секрет їхнього успіху простий: в окрошці обов’язково має бути кислинка, що відтіняє базові смаки. Саме таку й мають молочнокислі продукти.
Словом, смачна окрошка — для кожного своя. Пропонуємо кілька незвичайних рецептів, у яких втілений свіжий погляд на цей освіжаючий легкий супчик.
Окрошка класична з невеликим секретом
Як надати незвичайного смаку звичній із дитинства страві та здивувати гостей? Запам’ятовуйте традиційний рецепт окрошки з «таємним» інгредієнтом. Перевірене роками поєднання продуктів для цього літнього супу, який не потрібно варити, — нейтральні на смак овочі, пікантно-кисла заправка, відварене м’ясо або варена ковбаса. Для 5 порцій смачної окрошки знадобляться (час приготування з урахуванням м’яса та яєць — година):
- 2 заздалегідь відварених курячих філе (можна замінити на стегенця, індичку, нежирну яловичину);
- 2 великих огірки;
- 5–6 редисок;
- 3 курячих яйця, зварених круто;
- 3 сирі великі картоплини;
- 1,5 л нейтральної на смак сильногазованої мінералки;
- 3 ст. л. сметани;
- 1 ст. л. гострої гірчиці;
- вітамінний пучок — кріп, петрушка, зелена цибуля.
Як готувати окрошку:
- Відваріть в підсоленій воді куряче філе. Порада: щоб м’ясо вийшло соковитим, залиште його остигати безпосередньо в бульйоні.
- Зваріть курячі яйця, охолодіть у воді.
- Подрібніть соломкою або брусочками огірки та редиску.
- Поріжте яйця, відварене м’ясо.
- Зелень ретельно промийте й дрібно поріжте.
- Змішайте інгредієнти для окрошки в мисці або каструлі.
- Картоплю почистьте, поріжте брусочками та обсмажте на невеликій кількості олії на сковороді. Радимо солити смажену картоплю в майже готовому вигляді, так вона залишиться хрусткою.
- Дайте картоплі трохи охолонути (до кімнатної температури), змішайте інгредієнти в каструлі, додайте зелень.
- Залийте отриману суміш холодною мінералкою, заправте сметаною й гострою гірчицею на смак. Рекомендуємо додавати приправи поступово, куштуючи, посоліть і поперчіть окрошку.
- Ретельно перемішайте окрошку та негайно подавайте!
Якщо хочеться більш холодної страви, можна додати в окрошку кубики льоду з мінеральної води безпосередньо перед подаванням. Смажена картопля надає окрошці особливого смаку, вона стає ситнішою при такому ж наборі інгредієнтів. Багато хто готує окрошку за звичкою з вареною ковбасою. Але літній суп набагато смачніший і корисніший із натуральним м’ясом, купити яке завжди можна в торговельних центрах мережі METRO.
Як приготувати окрошку з рибою
Такий різновид окрошки вишуканіший, часто страву вносять до літнього меню ресторанів. Але фантазія любителів окрошки зайшла настільки далеко, що існують варіанти і зі слабосолоною сьомгою, і з консервованою кількою в томаті. І, що дивно, обидва варіанти гарні та доречні кожен свого часу. Приготування окрошки з рибою або морепродуктами не забере багато часу. Інгредієнти для холодних супів можна підготувати заздалегідь, а перед подаванням лише швидко порізати, залити та заправити.
Окрошка зі слабосолоною сьомгою на кефірі
Для 4 порцій знадобляться такі інгредієнти (час приготування — не більше ніж 40 хвилин, враховуючи час для варіння складових):
- 3 середні варені картоплини;
- 4 крутих яйця;
- 300 г сьомги слабкої солі (можна взяти лосося або форель, копчена риба додасть страві більш пікантного смаку);
- 2 огірки (за бажання — кілька редисок);
- половинка лимона;
- 1 л нежирного кефіру;
- 1 л холодної мінералки;
- пучок кропу.
Готуємо покроково:
- Відваріть картоплю та яйця, охолодіть, картоплю поріжте кубиками.
- Яйця розділіть на білки й жовтки, білки дрібно поріжте та покладіть до картоплі.
- Такими ж кубиками подрібніть огірки, посічіть кріп.
- Приготуйте заправку: яєчні жовтки перетріть у мисочці з гірчицею та лимонним соком.
- Суміш для окрошки залийте кефіром і мінеральною водою, додайте підготовлений соус, ретельно перемішайте. Готово!
Як зробити окрошку на рибній консерві
Порція на 3–4 особи (страва готується пів години):
- 1 банка кільки в томаті;
- 3 невеликі картоплини, зварені в мундирі;
- 2–3 яйця (спробуйте приготувати з перепелиними, проста страва одразу стане вишуканішою);
- 2 свіжих огірки;
- пучок зеленої цибулі;
- сметана, гірчиця та хрін для заправки;
- 1,5 л несолодкого світлого квасу;
- сіль і перець на смак.
Процес приготування нескладний:
- Картоплю, яйця, огірки й зелень поріжте та з’єднайте в глибокому посуді.
- Вміст консервної банки розімніть виделкою разом із соусом, додайте в каструлю.
- В окремій мисочці змішайте 2 ложки сметани, по ложці хріну й гірчиці.
- Залийте окрошку квасом, додайте соус, ретельно перемішайте, додайте сіль і перець на смак.
Окрошка на бульйоні з грибами і відвареним язиком
Це ситніший варіант, який влітку замінить і першу, і другу страву за рахунок великої кількості білкових інгредієнтів. Для 4 порцій знадобляться (загальний час приготування, включаючи етапи підготовки інгредієнтів, — 3 години):
- 400 г вареного телячого язика (для бульйону знадобляться морквина та цибулина, лавровий лист і кілька горошин перцю);
- 4 курячих яйця, зварених круто;
- 400 г печериць;
- 2 свіжих огірки;
- 2 невеликих маринованих огірки;
- великий пучок різної зелені на смак;
- 1 л м’ясного бульйону;
- 1 л айрану;
- гостра гірчиця;
- хрін;
- сметана;
- сіль, перець.
Приготування:
- Відваріть язик у підсоленій воді з морквою, цибулею, лавровим листом і перцем. Коли закипить, обов’язково зніміть піну. Варіть язик не менше ніж 2 години до готовності. Бульйон потім процідіть і приберіть варені овочі й приправи.
- Відваріть яйця.
- Печериці дрібно поріжте, обсмажте на розжареній сухій сковороді. Коли гриби зарум’яняться, посоліть і поперчіть, зніміть зі сковороди та дайте охолонути.
- У каструлі з’єднайте нарізані м’ясо, яйця, зелень, свіжі та мариновані огірки, а також обсмажені печериці.
- Влийте бульйон і айран, заправте соусами — сметаною, гірчицею та хріном. Регулюйте смак, розмішуючи та куштуючи страву після кожної ложки. Якщо не вистачає кислоти, можна довести окрошку до смаку за допомогою лимонного соку.
Смачного!