Їмо

Рецепт окрошки: в пошуках ідеального

retsept-okroshky-v-poshukah-idealnogo

Рецептів окрошки так само багато, як і нашого національного надбання — борщу. Щоліта на столах українців з’являються фантастично різноманітні види окрошки. Всі рецептури об’єднують однакові якості: освіжаюча прохолода, легкість, простота в приготуванні. Окрошка без перебільшення королева літнього столу. Її включає у меню більшість ресторанів, в різних варіаціях це окрошка на сироватці, окрошка на квасі та на інших рідких основах. Ще три обов’язкових інгредієнти: овочі, білкова складова (м’ясо або риба) та яйця. Але ж ніхто не забороняв приготувати улюблений холодний суп за авторським рецептом, використовуючи власні кулінарні ідеї. Традиційний варіант — окрошка на кефірі, також багатьом подобається окрошка на сметані та мінералці. Секрет їхнього успіху простий: в окрошці обов’язково має бути кислинка, що відтіняє базові смаки. Саме таку й мають молочнокислі продукти.

Словом, смачна окрошка — для кожного своя. Пропонуємо кілька незвичайних рецептів, у яких втілений свіжий погляд на цей освіжаючий легкий супчик.

retsept-okroshky-v-poshukah-idealnogoОкрошка класична з невеликим секретом

Як надати незвичайного смаку звичній із дитинства страві та здивувати гостей? Запам’ятовуйте традиційний рецепт окрошки з «таємним» інгредієнтом. Перевірене роками поєднання продуктів для цього літнього супу, який не потрібно варити, — нейтральні на смак овочі, пікантно-кисла заправка, відварене м’ясо або варена ковбаса. Для 5 порцій смачної окрошки знадобляться (час приготування з урахуванням м’яса та яєць — година):

  • 2 заздалегідь відварених курячих філе (можна замінити на стегенця, індичку, нежирну яловичину);
  • 2 великих огірки;
  • 5–6 редисок;
  • 3 курячих яйця, зварених круто;
  • 3 сирі великі картоплини;
  • 1,5 л нейтральної на смак сильногазованої мінералки;
  • 3 ст. л. сметани;
  • 1 ст. л. гострої гірчиці;
  • вітамінний пучок — кріп, петрушка, зелена цибуля.

retsept-okroshky-v-poshukah-idealnogoЯк готувати окрошку:

  1. Відваріть в підсоленій воді куряче філе. Порада: щоб м’ясо вийшло соковитим, залиште його остигати безпосередньо в бульйоні.
  2. Зваріть курячі яйця, охолодіть у воді.
  3. Подрібніть соломкою або брусочками огірки та редиску.
  4. Поріжте яйця, відварене м’ясо.
  5. Зелень ретельно промийте й дрібно поріжте.
  6. Змішайте інгредієнти для окрошки в мисці або каструлі.
  7. Картоплю почистьте, поріжте брусочками та обсмажте на невеликій кількості олії на сковороді. Радимо солити смажену картоплю в майже готовому вигляді, так вона залишиться хрусткою.
  8. Дайте картоплі трохи охолонути (до кімнатної температури), змішайте інгредієнти в каструлі, додайте зелень.
  9. Залийте отриману суміш холодною мінералкою, заправте сметаною й гострою гірчицею на смак. Рекомендуємо додавати приправи поступово, куштуючи, посоліть і поперчіть окрошку.
  10. Ретельно перемішайте окрошку та негайно подавайте!

Якщо хочеться більш холодної страви, можна додати в окрошку кубики льоду з мінеральної води безпосередньо перед подаванням. Смажена картопля надає окрошці особливого смаку, вона стає ситнішою при такому ж наборі інгредієнтів. Багато хто готує окрошку за звичкою з вареною ковбасою. Але літній суп набагато смачніший і корисніший із натуральним м’ясом, купити яке завжди можна в торговельних центрах мережі METRO.

retsept-okroshky-v-poshukah-idealnogoЯк приготувати окрошку з рибою

Такий різновид окрошки вишуканіший, часто страву вносять до літнього меню ресторанів. Але фантазія любителів окрошки зайшла настільки далеко, що існують варіанти і зі слабосолоною сьомгою, і з консервованою кількою в томаті. І, що дивно, обидва варіанти гарні та доречні кожен свого часу. Приготування окрошки з рибою або морепродуктами не забере багато часу. Інгредієнти для холодних супів можна підготувати заздалегідь, а перед подаванням лише швидко порізати, залити та заправити.

Окрошка зі слабосолоною сьомгою на кефірі

Для 4 порцій знадобляться такі інгредієнти (час приготування — не більше ніж 40 хвилин, враховуючи час для варіння складових):

  • 3 середні варені картоплини;
  • 4 крутих яйця;
  • 300 г сьомги слабкої солі (можна взяти лосося або форель, копчена риба додасть страві більш пікантного смаку);
  • 2 огірки (за бажання — кілька редисок);
  • половинка лимона;
  • 1 л нежирного кефіру;
  • 1 л холодної мінералки;
  • пучок кропу.

retsept-okroshky-v-poshukah-idealnogoГотуємо покроково:

  1. Відваріть картоплю та яйця, охолодіть, картоплю поріжте кубиками.
  2. Яйця розділіть на білки й жовтки, білки дрібно поріжте та покладіть до картоплі.
  3. Такими ж кубиками подрібніть огірки, посічіть кріп.
  4. Приготуйте заправку: яєчні жовтки перетріть у мисочці з гірчицею та лимонним соком.
  5. Суміш для окрошки залийте кефіром і мінеральною водою, додайте підготовлений соус, ретельно перемішайте. Готово!

Як зробити окрошку на рибній консерві

Порція на 3–4 особи (страва готується пів години):

  • 1 банка кільки в томаті;
  • 3 невеликі картоплини, зварені в мундирі;
  • 2–3 яйця (спробуйте приготувати з перепелиними, проста страва одразу стане вишуканішою);
  • 2 свіжих огірки;
  • пучок зеленої цибулі;
  • сметана, гірчиця та хрін для заправки;
  • 1,5 л несолодкого світлого квасу;
  • сіль і перець на смак.

retsept-okroshky-v-poshukah-idealnogoПроцес приготування нескладний:

  1. Картоплю, яйця, огірки й зелень поріжте та з’єднайте в глибокому посуді.
  2. Вміст консервної банки розімніть виделкою разом із соусом, додайте в каструлю.
  3. В окремій мисочці змішайте 2 ложки сметани, по ложці хріну й гірчиці.
  4. Залийте окрошку квасом, додайте соус, ретельно перемішайте, додайте сіль і перець на смак.

Окрошка на бульйоні з грибами і відвареним язиком

Це ситніший варіант, який влітку замінить і першу, і другу страву за рахунок великої кількості білкових інгредієнтів. Для 4 порцій знадобляться (загальний час приготування, включаючи етапи підготовки інгредієнтів, — 3 години):

  • 400 г вареного телячого язика (для бульйону знадобляться морквина та цибулина, лавровий лист і кілька горошин перцю);
  • 4 курячих яйця, зварених круто;
  • 400 г печериць;
  • 2 свіжих огірки;
  • 2 невеликих маринованих огірки;
  • великий пучок різної зелені на смак;
  • 1 л м’ясного бульйону;
  • 1 л айрану;
  • гостра гірчиця;
  • хрін;
  • сметана;
  • сіль, перець.

retsept-okroshky-v-poshukah-idealnogoПриготування:

  1. Відваріть язик у підсоленій воді з морквою, цибулею, лавровим листом і перцем. Коли закипить, обов’язково зніміть піну. Варіть язик не менше ніж 2 години до готовності. Бульйон потім процідіть і приберіть варені овочі й приправи.
  2. Відваріть яйця.
  3. Печериці дрібно поріжте, обсмажте на розжареній сухій сковороді. Коли гриби зарум’яняться, посоліть і поперчіть, зніміть зі сковороди та дайте охолонути.
  4. У каструлі з’єднайте нарізані м’ясо, яйця, зелень, свіжі та мариновані огірки, а також обсмажені печериці.
  5. Влийте бульйон і айран, заправте соусами — сметаною, гірчицею та хріном. Регулюйте смак, розмішуючи та куштуючи страву після кожної ложки. Якщо не вистачає кислоти, можна довести окрошку до смаку за допомогою лимонного соку.

Смачного!