Вино з фруктами та іншими інгредієнтами, що має гарну назву «сангрія», — одна з візитівок іспанської кухні. Відпочиваючи в цій країні, туристи п’ють легкий, дуже приємний напій упродовж усього дня. Сангрія чудово освіжає, бадьорить і водночас не має сильного п’янкого ефекту.
Подають такий коктейль зазвичай у великих скляних глечиках: насолоджуватися потрібно не лише смаком, а й соковитими барвами напою. Поза сумнівом, найліпший антураж для вживання фруктової сангрії — це колоритні кав’ярні Барселони, ресторани іспанських курортів або розпечені вулиці літньої Севільї. Але, якщо кортить отримати задоволення, а відпустка ще не скоро, приготувати напій можна й вдома.
Сангрія: надбання європейської культури
Розбавляти натуральне сухе вино водою або соком фруктів — давня європейська традиція. Щоб втамовувати спрагу та не п’яніти при цьому, давні греки змішували алкогольний напій зі свіжою чистою водою. Сангрія також існує вже кілька століть.
Є різні версії виникнення цього смачного слабоалкогольного коктейлю. За однією з них, у XVII столітті іспанські селяни зупинили війну, пригостивши феодалів, котрі на них напали, сумішшю фруктового соку, домашнього вина та цукру. Після того, як вдалося запобігти кровопролиттю, напій почали називати сангрією — від іспанського «сангре» («кров»).
Що таке сангрія в іспанській кулінарній традиції? Класичний рецепт включає шматочки фруктів (цитрусових, персиків, соковитих яблук, слив), ягоди (полуницю, малину, смородину), червоне вино, трохи міцного бренді, цукор і спеції за смаком. Все це має настоятися упродовж мінімум кількох годин. У літню спеку в напій можна додати кубики льоду.
Як зробити сангрію в домашніх умовах
Для цього потрібні два основні «складники»: бажання потішити близьких і крапелька натхнення. Усе інше можна знайти на полицях МETRO.
Отже, вам знадобляться червоне іспанське вино (можна не брати найдорожче, ба, понад те, напій сангрія передбачає демократичні і доступні інгредієнти), бренді або коньяк, фрукти, ягоди, цукор (ліпше тростинний). Цей коктейль ідеально підійде для вечірки або свята з чималенькою кількістю учасників.
Рецепт сангрії в домашніх умовах для великої компанії:
- 5 л червоного сухого вина (в ідеалі — виробництва Іспанії);
- 100 г віскі;
- 100 г темного рому;
- 2 л холодної мінеральної води (з нейтральним смаком, без соди й солі);
- 500 г фруктів і ягід за смаком;
- цукор, спеції (кориця, гвоздика, зернятка коріандру);
- лід.
Змішайте все, крім мінеральної води та льоду, дайте настоятися в холодному місці кілька годин. Покуштуйте отриманий коктейль. За необхідності додайте щось із зазначених вище інгредієнтів. Потім влийте сильногазовану воду, покладіть у сангрію колотий лід.
Такий напій згодиться для пікніка на дачі, вечірки на природі, навіть для весілля в демократичному стилі.
Багато з тих, хто не знають, як приготувати сангрію, зазвичай помилково вважають, що у неї чітка рецептура, не дотримавши яку, не зробиш знаменитий напій із приємним свіжим смаком. Насправді тут є місце творчості та сміливим ідеям! Ось кілька з них:
- Додайте в сангрію трішки кока-коли. Це збагатить коктейль пікантною ноткою.
- Заморозьте апельсиновий сік у формах для льоду, додайте в сангрію замість цитрусових. Те саме можна зробити з малиною або полуницями. Заморожені ягоди нададуть напою особливого смаку, зроблять його прохолодним.
- Замініть ром або бренді невеликою кількістю джину. Він подарує сангрії легкий аромат ялівцю. Головне — не надто захоплюватися джином.
Біла сангрія — неординарний різновид іспанської «крові»
Із фруктами чудово гармоніює й терпке біле вино. Окрім того, воно набуває своїх найкращих смакових властивостей саме в охолодженому вигляді. До речі, поціновувачі рекомендують вживати червоне вино кімнатної температури.
Класичний рецепт від іспанського бармена (на компанію з 4–5 осіб):
- 1,5 л білого вина (2 стандартні пляшки);
- 1 л яблучного соку;
- 100 г бренді або коньяку;
- 2 тонко нарізані апельсини;
- 2 яблука, подрібнені кубиками середнього розміру;
- лід.
Таке поєднання інгредієнтів гарантує напою легкість і ніжний смак. Коктейль прикрасить відпускні будні на дачі та вдома, чудово підійде для пікніка, молодіжного дня народження.
Що робити тим, хто теж хоче спробувати колоритний напій, але не вживає алкоголь? Ситуації бувають різні: період прийому ліків, вагітність, необхідність найближчим часом керувати автомобілем. Для таких випадків є безалкогольний рецепт сангрії:
- 200 г свіжих або консервованих персиків (можна замінити нектаринами);
- 1 груша;
- 2 апельсини;
- 1 лимон;
- півсклянки малини;
- 2 л соку з червоного винограду;
- 1 л яблучного фрешу (з кислих плодів);
- цукор;
- тонік (класичний різновид, прозорий гіркий напій);
- лід;
- кориця, гвоздика, кардамон.
Усі фрукти потрібно нарізати якомога дрібніше, щоб смаки й аромати компонентів змішалися. Цитрусові можна навіть добре почавити ложкою, аби вони віддали напою всі соки. Додайте інші інгредієнти, спеції та цукор. Ретельно перемішайте, дайте настоятися впродовж години.
Щоб отримати від сангрії максимум смакового й естетичного задоволення, необхідне красиве сервірування. Великий графин (обов’язково прозорий), аби бачити все шаленство кольорів напою, або ж велика стильна супниця, з якої можна наливати сангрію ополоником. Окрім того, вам знадобляться витончені келихи або склянки. Їх потрібно попередньо охолодити в морозильній камері.
Приємного відпочинку в іспанському стилі!