Їмо

Рецепт солянки: традиційний, дієтичний або ресторанний?

retsept-solyanky-tradytsijnyj-diyetychnyj-abo-restorannyj1

Дослідники досі не дійшли єдиної думки щодо назви цієї страви. Одні вважають, що «солянка» походить від слова «село». Аргумент прихильників даної версії — спочатку таку юшку готували в селах. Інші стверджують, що найменування густого солоного супу походить від слова «сіль». Суперечки вчених стосуються також інгредієнтів, необхідних для приготування солянки, черговості подачі та, власне, періоду виникнення страви.

Що потрібно для приготування солянки

retsept-solyanky-tradytsijnyj-diyetychnyj-abo-restorannyj2

Готують цей суп на дуже крутому м’ясному, рибному, а іноді й грибному бульйоні. Далі додають такі інгредієнти солянки — сирі овочі, соління, розсоли, прянощі та приправи. У результаті виходить кислий, гостропряний суп.

Раніше подібну юшку використовували як гарячу закуску під горілку, а також подавали на ранок після тривалого святкового застілля, яке супроводжувалося споживанням великої кількості міцних напоїв. До речі, в категорію «супи» солянка перейшла тільки в середині 19 століття. Спочатку її подавали як другу страву.

Класичний рецепт солянки знайти складно. Тому ми пропонуємо вашій увазі три варіанти покрокових інструкцій. Завдяки їм ви зможете приготувати традиційну домашню юшку, дієтичну страву та ресторанний варіант цього супу.

Збірна солянка по-домашньому

retsept-solyanky-tradytsijnyj-diyetychnyj-abo-restorannyj3

Збірним блюдо називають, тому що його рідку та густу частини готують окремо й з’єднують тільки на завершальному етапі. Увесь процес триває приблизно 2 години. Список компонентів, які вам знадобляться, звичайно, значний, але всі потрібні продукти ви знайдете в будь-якому торговому центрі мережі METRO.

Інгредієнти солянки

Щоб зробити цей ароматний і ситний суп, візьміть:

  • м’якоть яловичини — 300 г;
  • копчену ковбасу — 50 г;
  • свинячу копчену грудинку — 80 г;
  • молочні сосиски — 3 шт.;
  • моркву та картоплю — по одному великому коренеплоду;
  • цибуля — одну маленьку цибулину й одну велику;
  • солоні огірки середнього розміру — 3 шт.;
  • томатну пасту — 15 г;
  • свіжу зелень (кріп, зелену цибулю) — за смаком;
  • маслини (без кісточок) — 50 г;
  • олію — 20–30 мл;
  • цукор — 1 ч. л.

Покрокова інструкція

  1. Яловичину помити, покласти в киплячу воду. Зняти піну, додати маленьку очищену цибулину. Посолити. Приблизно через 40 хвилин вийняти та викинути цибулину, потім дістати м’ясо. У бульйон кинути подрібнену соломкою моркву та порізану кубиками картоплю. Варити мінімум півгодини. До речі, картоплі серед класичних інгредієнтів солянки немає, але ми так звикли до цього овоча, що практично не уявляємо без нього першу страву.
  2. Сосиски та копченості порізати соломкою. Підсмажити на помірному вогні. Почистити й порізати дрібними кубиками велику цибулину, викласти на сковорідку. Порізати соломкою остиглу яловичину. Додати у сковорідку, смажити 3 хвилини.
  3. Дрібно порізати (або потерти) огірки. Кинути в піджарку. Додати томатну пасту, цукор. Смажити, помішуючи, 5 хвилин. Потім влити ополоник бульйону та потушкувати суміш під кришкою 10 хвилин.
  4. Увесь вміст сковороди викласти в страву, варити десь 20 хвилин. Перед тим, як вимкнути вогонь, додати маслини, подрібнену зелень. У кожну тарілку можна покласти скибочку лимона, сметану.

Чудо-супи — солянка дієтична

retsept-solyanky-tradytsijnyj-diyetychnyj-abo-restorannyj4

Як приготувати солянку, щоб потім не перейматися через споживання зайвих калорій? Все просто: потрібно лишень зробити бульйон менш наваристим. Для цього використовуйте дієтичне м’ясо (даний рецепт передбачає куряче філе, але можна взяти й кролятину). У підсумку за 1,5 години ви отримаєте чудову страву, калорійність 100 г якої становить усього 50 ккал.

Інгредієнти

Дієтична солянка, рецепт приготування якої знайдете нижче, передбачає наявність таких продуктів:

  • курячого філе — 250–300 г;
  • оливок — 80 г;
  • солоних огірків — 3 шт.;
  • помідорів — 500 г;
  • цибулі — 3 шт.;
  • лимона — половинки;
  • петрушки, кропу, солі, перцю — за смаком;
  • рослинної олії (краще оливкової) — для смаження.

Покрокова інструкція

  1. У 2 л солоної води 10 хвилин проварити філе. Вийняти з бульйону м’ясо.
  2. Цибулю порізати кубиками, покласти на сковорідку. Трохи притушкувати. Додати подрібнену шматочками курку, підсмажити до рум’яності.
  3. Тонкою соломкою накришити огірки, додати у сковорідку. Хвилин 5 потушкувати й приправити протертими помідорами.
  4. Увесь вміст сковорідки викласти в киплячий бульйон, проварити на повільному вогні 20 хвилин. Додати оливки, посічену зелень, перець. Довести до кипіння й одразу вимкнути. У кожну тарілку із супом покласти скибочку лимона. Також страву можна приправити сметаною.

Як приготувати солянку з риби

Якщо ви хочете спробувати свої сили в кухарському мистецтві, радимо втілити в життя цей вишуканий рецепт.

Інгредієнти

Для того, щоб зробити 6 порцій такої делікатесної рибної солянки, вам будуть потрібні:

  • філе скумбрії — 200 г;
  • філе лосося — 200 г;
  • копчена горбуша — 200 г;
  • рибний каркас — 1 шт.;
  • цибуля — 2 шт.;
  • солоні огірки — 2 шт.;
  • томатна паста — 2 ст. л.;
  • огірковий розсіл — 200 мл;
  • сметана — 1 ст. л.;
  • оливки — 6 шт.;
  • петрушка, сіль, перець — за смаком;
  • лимон — 6 часточок;
  • соняшникова олія — ​​30 мл.

Покрокова інструкція

  1. Підготувати основу рибного бульйону — закип’ятити 2 л води, покласти туди помитий каркас (хребет і голову), проварити 25–30 хвилин, вимкнути. Витягти й викинути кістки.
  2. Розігріти на сковороді олію, висипати туди порізану тонкими півкільцями цибулю. Смажити до рум’яності й додати подрібнені брусочками огірки. Тушкувати ще приблизно 7 хвилин, після чого додати томатну пасту. Огірковий розсіл умовно розділити на три порції. Першу влити на сковорідку одразу. Тушкувати суміш 2 хвилини. Потім додати другу частину розсолу. Через 5 хвилин — третю. У цілому томат і розсіл мають покипіти не менше 10 хвилин.
  3. Сиру й копчену рибу порізати великими кубиками. Вкинути у киплячий бульйон, варити 15 хвилин. Після цього шумівкою витягти шматочки риби.
  4. Фінальний етап: у 6 горщиків для запікання викласти піджарку зі сковороди, рибу (в кожну ємність мають потрапити всі види), залити бульйоном із каструлі. Розігріти духовку до 180°С, поставити в неї поміщену в горщики солянку та довести страву до кипіння. Гарячий суп посипати подрібненою зеленню, прикрасити лимоном, оливками, додати сметану та негайно розпочати бенкет!