Їмо

Рецепт віденських вафель — готуємо із задоволенням

retsept-videnskyh-vafel-gotuyemo-iz-zadovolennyam-1

Вченими доведено: аромат свіжої домашньої випічки, особливо солодкої, викликає почуття ейфорії, заспокоює, поліпшує настрій.

Один із не складних, але вишуканих десертів — віденські вафлі. Вони готуються дуже просто і з тих інгредієнтів, які завжди є в запасі у кожної господині.

Існує оригінальний рецепт віденських вафель, котрий можна використовувати, навіть за відсутності спеціального приладу — електричної вафельниці. Хрусткий, теплий, ароматний кондитерський виріб підійде і на сніданок, і як святковий десерт. Особливо якщо доповнити випічку топінгами, морозивом, карамеллю, шоколадом, кокосовою стружкою та свіжими ягодами.

Перевірений швидкий рецепт віденських вафель не потребує особливих зусиль і складних інгредієнтів.

Аби приготувати вдосталь смачного печива на велику сім’ю або до свята, знадобиться:

  • 3 склянки пшеничного борошна;
  • склянка цукру;
  • 6 яєць;
  • 0,5 літра трохи підігрітого молока;
  • пачка вершкового масла жирністю не менше 80%;
  • 1,5 чайної ложки ванільного цукру;
  • розпушувач за рекомендацією на упаковці.

М’яке масло ретельно перетерти, додати яйця, злегка збити, поступово вливаючи молоко. В отриману суміш потроху всипати просіяне борошно з розпушувачем, цукором і ванільним цукром. Замісити тісто — однорідне та без грудок.retsept-videnskyh-vafel-gotuyemo-iz-zadovolennyam-3

Електровафельницю розігріти заздалегідь, змастити вершковим маслом. Випікати печиво по 3–5 хвилин. Це класична основа для приголомшливого десерту в найкращій європейській традиції. Вафлі можна доповнити консервованими фруктами, різними сиропами, кулькою морозива, заварним або масляним кремом, ягодами та фруктами.retsept-videnskyh-vafel-gotuyemo-iz-zadovolennyam-4

Смакота з духовки

Не на кожній кухні є прилад для випічки віденських (або льєзьких) вафель. Однак це не біда, адже для приготування цього печива можна використовувати силіконову форму та звичайну духовку. У такому разі випічка буде сухішою, але це не проблема, якщо заздалегідь продумати, які топінги прикрасять вафлі.

Пропонуємо вашій увазі покроковий рецепт таких віденських вафель.

Інгредієнти (розраховано на приготування кондитерського виробу, достатнього для 2–3 осіб, за потреби кількість продуктів можна збільшити):

  • 1,5 склянки пшеничного борошна;
  • 3 яйця;
  • 1,5 склянки теплого молока низької жирності;
  • 100 грамів хорошого вершкового масла;
  • 20 грамів «швидких» дріжджів у порошку;
  • дрібка солі;
  • 3 столові ложки цукрового піску (або дрібка цукру, якщо вафлі готуються з несолодкими топінгами);
  • чайна ложка темного рому для пікантності.retsept-videnskyh-vafel-gotuyemo-iz-zadovolennyam-5

З’єднати збиті яйця з розтопленим маслом і молоком. Додати сухі інгредієнти, активно, але акуратно довести тісто до однорідної консистенції. Вилити в змащені жиром форми. Коли вафлі підрум’яняться (хвилин через 15), перевернути, щоб мати хрустку скоринку і з другого боку.

Така випічка може бути і несолодкою. Якщо не всипати цукор в тісто, додати трохи прованських трав, сушеного часнику, краплю оливкової олії, то вафлі стануть основою для ситного сніданку. Вершковий сир, в’ялені томати, яйця пашот, шинка або салямі, твердий сир — найкращі начинки для несолодкої випічки. Усе, що можна купити у відділі делікатесів у магазині — хамон, вишукані сири, паштети з гусячої печінки, — прикрасить домашні вафлі, і така страва стане чудовим романтичним сніданком або святковим обідом.retsept-videnskyh-vafel-gotuyemo-iz-zadovolennyam-6

Віденські вафлі з горіхами, фруктами та шоколадом

Цей десерт з ароматом, котрому просто неможливо опиратися, збуджує апетит і бажання негайно поласувати смакотою.

Складові на кілька порцій ласощів:

  • пачка вершкового масла;
  • 3 курячі яйця;
  • 0,5 склянки борошна;
  • 0,5 склянки кукурудзяного крохмалю (вафлі будуть особливо хрусткими);
  • 0,5 склянки цукру;
  • асорті подрібнених горіхів — фундука, мигдалю, арахісу. Перед зануренням у тісто плоди потрібно обваляти в борошні або крохмалі;
  • шоколад для випічки, котрий продається в кондитерських відділах;
  • трохи сухофруктів — журавлини, її тропічних «побратимів». Їх також слід подрібнити та присипати борошном.

Приготування: м’яке масло перетерти з цукровим піском, яйця збити в окремому посуді та змішати з згаданою вище сумішшю. Ввести сухі інгредієнти. Випікати в розігрітій вафельниці по кілька хвилин з обох боків. Подавати зі збитими вершками та ягідним соусом. Приготувати останній можна зі свіжих або заморожених ягід, просто подрібнивши їх із цукром у блендері. Це приголомшливо смачно!retsept-videnskyh-vafel-gotuyemo-iz-zadovolennyam-8

Вафлі на сирі: апетитно та корисно

Не можете змусити дітей їсти корисний сир? Приготуйте на його основі вафлі, від яких малеча напевно не відмовиться! Це чудовий сніданок, який додасть енергії, збагативши організм усіма необхідними корисними речовинами. Окрім того, така страва підійде тим, хто прагне бути струнким і дотримується правильного харчування. Для приготування сирних вафель знадобиться лише півгодини.

Інгредієнти:

  • сир в брикеті — 200 грамів, жирність не більше 5%;
  • 2 яйця, з яких використовуємо тільки білки;
  • 0,5 склянки (або трохи більше) цільнозернового борошна, можна рисового або вівсяного;
  • столова ложка меду або цукрозамінник за смаком;
  • рослинна олія для змащування електровафельниці.retsept-videnskyh-vafel-gotuyemo-iz-zadovolennyam-11

 

Готуємо так. Розтираємо сир з вибраним підсолоджувачем або дрібкою солі (якщо мета — несолодкі вафлі). Додаємо сухі інгредієнти. Ретельно перемішуємо. Окремо збиваємо білки до міцної піни, обережно з’єднуємо із заготовкою для тіста. Після цього даємо останньому «відпочити» декілька хвилин. Випікаємо згідно з інструкцією до електровафельниці. Подати такі вироби можна як самостійну страву або зі свіжими фруктами, нежирною шинкою, яєчнею.

Смачного! І не забувайте про творчий підхід. Кожен рецепт можна доповнити власними винаходами. Ну а топінги — це взагалі безмежний простір для кулінарної творчості.