Їмо

Рецепти з гарбузом — королем осіннього столу

retsepty-z-garbuzom-korolem-osinnogo-stolu-1

миСаме восени на нашому столі з’являється найбільше дарів природи. І гарбуз посідає серед них особливе місце.

Це низькокалорійний і неймовірно корисний продукт. Його рекомендують для зміцнення серцево-судинної системи, підвищення рівня гемоглобіну, нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Окрім того, ті, хто восени налягають на гарбуз, набагато рідше хворіють взимку та навесні.

Цей овоч багатий на вітаміни, мінерали та інші корисні речовини. Серед них бета-каротин, вітаміни С, Е і групи В, залізо, магній, калій, цинк, клітковина, органічні кислоти.

Рецепти з гарбузом — це не тільки способи приготування знаменитої каші. Специфічний, але не надто яскраво виражений смак овочу дає змогу використовувати його як основу солодких і солоно-гострих страв. І ті, й інші можна приготувати досить швидко.retsepty-z-garbuzom-korolem-osinnogo-stolu-2

Як запекти гарбуз у духовці

Рецепти страв із гарбуза можуть бути найрізноманітнішими. Чудова страва, яку запікають у духовці, запросто прикрасить навіть святковий стіл. Адже цей овоч не тільки дуже поживний, але і смачний.

Зазвичай приготування триває від 30 хвилин до години, але не потрібно стояти на кухні та «чаклувати» над плитою. Досить знати, як смачно запекти гарбуз, наприклад, із м’ясом і картоплею.

Складові:

  • 500 г свинини або яловичини;
  • 400 г гарбуза;
  • 500 г картоплі;
  • 100 мл сметани;
  • сіль, спеції та зелень за смаком.

Приготування:

  1. Нарізати м’ясо. Обсмажити його на сковороді.
  2. Очистити та нарізати кубиками картоплю та гарбуз.
  3. Підрум’янити овочі на сковороді з антипригарним покриттям або у воці.
  4. М’ясо, картоплю та гарбуз рівномірно викласти на деко або в скляну форму.
  5. Дрібно нарізати зелень.
  6. Додати спеції та сметану в деко до м’яса й овочів. Туди ж покласти зелень. Ретельно перемішати.
  7. Запікати в духовці протягом 45 хвилин за температури 180 °С.retsepty-z-garbuzom-korolem-osinnogo-stolu-3

Готуємо гарбуз у мікрохвильовці

Про те, як запікати гарбуз у мікрохвильовій печі, знають не всі. Але ж такий спосіб приготування істотно заощадить час — для того, щоб запекти гарбуз у мікрохвильовці, вистачить 15 хвилин.

Отже, нарізаємо овоч кубиками, складаємо їх у спеціальний термостійкий посуд для  мікрохвильових печей, накриваємо харчовою плівкою. Вона має повністю закрити чашу та її вміст. Інакше сік, який гарбуз пустить у процесі приготування, випарується і страва вийде жорсткою та сухуватою.

Як запекти гарбуз у мікрохвильовці: покрокова інструкція

  1. Наріжте гарбуз часточками, прибравши насіння.
  2. Покладіть подрібнений овоч в чашу для мікрохвильової печі. Накрийте поліетиленовою плівкою.
  3. На чверть години запустіть мікрохвильовку на максимальну потужність. Приблизно через 5–7 хвилин витягніть ємність і перевірте, чи ціла плівка та чи рівномірно прогріваються шматочки гарбуза. Важливо: виймаючи миску з печі, не забувайте користуватися прихваткою. Плівку знімати потрібно правильно — від себе, щоб не обпектися.
  4. Після сигналу таймера витягніть страву з мікрохвильовки, остудіть і вишкрібте ложкою гарбузову м’якоть.

Отримане пюре використовують для начинки пирога, як основу для крем-супу або повноцінного гарніру. Приготовану страву можна зберігати кілька днів у холодильнику та навіть заморозити в морозилці. Запаси домашніх напівфабрикатів знадобляться взимку — з них можна буде приготувати новорічний пиріг або імбирно-гарбузовий суп-пюре.retsepty-z-garbuzom-korolem-osinnogo-stolu-4

Як запекти гарбуз в аерогрилі

Аерогриль — цінний помічник на багатьох кухнях, особливо там, де немає великої духової шафи. Що можна приготувати з гарбуза за допомогою цього електроприладу? Та все, що завгодно! Запечений в аерогрилі гарбуз зберігає всі свої корисні властивості. Крім того, готувати його можна з мінімальною кількістю масла. Ви отримаєте смачну, здорову та низькокалорійну страву.

За допомогою аерогрилю можна приготувати багато десертних рецептів із гарбуза. Найпростіший і швидкий — запечені скибочки гарбузової м’якоті. Їх легко готувати навіть вранці, збираючись до школи, інституту або на роботу.

Як запікати гарбуз на десерт в аерогрилі: покрокова інструкція

  1. Нарізати гарбуз шматочками завтовшки 1 см кожен.
  2. Розігріти аерогриль.
  3. Викласти шматочки гарбуза на попередньо змащену маслом форму.
  4. Запекти на середній решітці за температури 200 °С. Процес триватиме приблизно 10 хвилин.
  5. Подати з медом або йогуртом.

Чудовий сніданок, чи не так? Насолоджуйтесь ним досхочу, не хвилюючись через зайву вагу.retsepty-z-garbuzom-korolem-osinnogo-stolu-5

Його Величність «крем-суп»

Ви куштували колись гарбузовий крем-суп? Це приголомшливо смачна страва! Тарілка гарячого супу із гарбуза з імбиром, часником і зеленню — що може бути краще у вогкий осінній вечір?

Складові:

  • 500 г гарбузової м’якоті;
  • 1 середня морквина;
  • 1 невелика цибулина;
  • 3–4 зубчики часнику;
  • 3 ст. л. олії (краще кукурудзяної або оливкової);
  • 0,5 склянки вершків;
  • 500 мл води або бульйону;
  • 40–50 г кореня імбиру;
  • пучок кропу;
  • сіль, спеції за смаком.

Приготування:

  1. Натерти на тертці свіжий імбир, дрібно нарізати цибулину. Обсмажити на олії до золотистого кольору.
  2. Моркву порізати соломкою, часник очистити, натерти на тертці. Додати до імбиру з цибулею. Смажити на середньому вогні.
  3. Через 5–7 хвилин додати півсклянки води або бульйону, протушкувати овочі до м’якості.
  4. Порізати гарбуз кубиками невеликого розміру, додати до пасерованих овочів, перемішати. Залити гарячим бульйоном або попередньо нагрітою у чайнику водою.
  5. Коли суп закипить, закрити його кришкою та варити 40 хвилин на маленькому вогні.
  6. Подрібнити блендером, додати вершки, сіль, спеції, перемішати. Подавати із зеленню та гарбузовим насінням.

З короля осіннього столу можна приготувати печеню, суп і навіть десерт. Експериментуйте і насолоджуйтеся смаком страв із цього чудового овочу!