Який овоч не лише дуже смачний, але й гарний на вигляд? Багато хто, відповідаючи на це питання, назве цвітну капусту. Її суцвіття естетично виглядають і відмінно поєднуються з іншими овочами, більшістю спецій, сирами, м’ясом і птицею.
Загадка, колишній делікатес, універсальний продукт
Цвітна капуста не лише незвичайна, але й загадкова. У дикому вигляді ця рослина в природі не зустрічається. Отже, цілком можливо, що даний продукт — результат одного з перших дослідів селекції в історії людства.
Сучасні дослідники стверджують: цвітна капуста з’явилася в Сирії. Звідти в XII столітті вона перебралася до Іспанії, а трохи згодом — на Кіпр. Останній на кілька століть став головним постачальником цього овочу до Європи.
У Російській імперії страви з цвітної капусти спробували у XVIII столітті. Правда, в ті часи така їжа була доступна лише знаті, адже насіння цієї рослини виписували з Мальти за шалені гроші.
Зараз ніщо не заважає нам практично цілий рік тішити себе й близьких смачною корисною їжею, приготованою з цвітної капусти. Її можна маринувати, смажити в клярі, готувати з цього овочу салат, робити супи та запіканки. Головне — використовувати для приготування їжі тільки свіжі та якісні продукти. Саме такі ви завжди знайдете в торговельних центрах мережі METRO.
Цвітна капуста: рецепти салатів
Цей представник хрестоцвітних добре поєднується не тільки з різними овочами, але й заправками. Рецепти з цвітною капустою передбачають використання сметани, майонезу, оливкової або іншої рослинної олії, тому ви завжди зможете вибрати страву собі до смаку. Ми пропонуємо вам зробити легкий, але поживний салатик, на приготування 2 порцій якого піде 20 хвилин.
Інгредієнти
- суцвіття капусти — 200 г;
- огірок середнього розміру;
- зелена цибуля — невеликий пучок;
- помідори — 2 середніх або 6–8 чері;
- фета — 250 г;
- насіння льону — 1 ч. л.;
- лимонний сік — 1 ст. л.;
- оливкова олія — 2 ст. л.;
- сіль на смак.
Покрокова інструкція
- У підсоленій воді не більше ніж 5 хвилин бланшуємо капусту — важливо, щоб вона залишилася хрусткою. Даємо суцвіттям стекти, охолонути, переміщаємо їх у глибоку миску.
- Дуже тонко нарізаємо огірок, помідори — крупніше, шаткуємо цибулю. Всі подрібнені овочі відправляємо до цвітної капусти, посипаємо салат льоном.
- Скроплюємо страву лимонним соком. Додаємо в салат олію, солимо, перемішуємо. Вводимо в страву шматочки фети. Акуратно змішуємо їх з іншими продуктами. Ставимо салат на деякий час у холодильник, дістаємо та подаємо на стіл.
Простий рецепт цвітної капусти в клярі
Найпоширеніший у наших широтах рецепт приготування цвітної капусти — в клярі. Зробимо останній ніжнішим і кориснішим, додавши в нього зелень.
Щоб приготувати 6 порцій апетитної страви, вам знадобиться близько години.
Інгредієнти
- цвітна капуста — 500–600 г;
- яєчні білки — 2–3 шт.;
- борошно — 2 ст. л.;
- зелень (кріп, петрушка, кінза), перець, цукор, сіль — на смак;
- олія для смаження.
Покрокова інструкція
- Бланшуємо цвітну капусту в підсоленій воді максимум 10 хвилин, даємо стекти рідині. Коли овоч охолоне, розбираємо його на суцвіття.
- Білки збиваємо (не до піни!). Додаємо в них сіль, цукор, перець і зелень, гарненько розмішуємо. Вводимо в отриману масу борошно, злегка збиваємо віничком, щоб не було грудочок.
- Розігріваємо сковорідку з олією. Кожне суцвіття занурюємо в кляр. Кладемо цвітну капусту на сковороду, обсмажуємо з усіх боків і викладаємо гіркою на тарілку. Остиглу страву подаємо із зерновим хлібом.
Рецепти страв з цвітної капусти, які готують у духовці
Найсмачніші рецепти цвітної капусти — ті, що передбачають приготування страв із цього продукту в духовці. Запікання розкриває смак чудесного овочу, при цьому він не втрачає соковитості.
Щоб зробити 5–6 порцій чудової страви, вам доведеться витратити близько 40 хвилин.
Інгредієнти
- головка цвітної капусти — 600 г;
- тертий твердий сир — 1 ст.;
- сухарі для панірування — 1 ст.;
- яйця — 2 шт.;
- сіль, перець, паприка сушена — на смак;
- часник — кілька зубчиків.
Покрокова інструкція
- Розділену на суцвіття капусту кладемо в солону киплячу воду на 5 хвилин, відкидаємо, даємо стекти та охолонути.
- У неглибокому широкому посуді розмішуємо сир, паприку, сухарі.
- Окремо збиваємо яйця з сіллю.
- Розігріваємо духовку до 200 °C, кладемо на деко пергаментний папір. Кожне суцвіття занурюємо в яйце. Потім обкачуємо цвітну капусту в сирній суміші, викладаємо на пергамент, ставимо в духовку на 15 хвилин. Ніжні, апетитні золотаві суцвіття, приготовані без грама жиру, викладаємо гіркою на тарілку та подаємо до столу.
Запіканка з куркою та соусом бешамель
Коли гості практично на порозі, а ви не знаєте, чим їх пригостити, згадайте, що є така прекрасна страва, як запіканка. Щоб приготувати 6–8 порцій цієї чудової їжі, вам знадобиться максимум година.
Інгредієнти
- куряче філе — 1 кг;
- цвітна капуста — 600–800 г;
- молоко — 700 мл;
- моцарела — 250 г;
- борошно — 3–4 ст. л.;
- рослинна олія та вершкове масло — по 2 ст. л.;
- сіль, перець — на смак.
Покрокова інструкція
- До 220 °C розігріти духовку. Посолити суцвіття капусти, посипати перцем, змішати з рослинною олією та поставити запікатися. Через 20–30 хвилин дістати овоч.
- На сковороді розтопити вершкове масло, додати до нього борошно, добре вимішати. В основі соусу не має бути грудочок. Весь час перемішуючи масу, що готується, невеликими порціями влити в неї молоко. Додати до загуслої суміші дві третини тертого сиру, потримати сковорідку ще пів хвилини на вогні, зняти з плити.
- У зручній ємності перемішати кубики філе з капустою, залити їх сирно-молочним соусом, поставити в духовку на 15 хвилин. Дістати запіканку. Посипати її сиром, що залишився, і знову поставити в духову шафу на 10 хвилин, щоб на страві утворилася апетитна скоринка. Дати смакоті трохи охолонути, нарізати та подати до столу. До речі, така запіканка смачна й теплою, й повністю охолодженою.
Суп із цвітної капусти
Навіть якщо ви не надто любите супи, спробуйте це овочеве диво. Готувати страву за нижченаведеним рецептом просто, а переоцінити її корисність складно. Адже такий легкий ароматний супчик містить величезну кількість вітамінів.
Ми пропонуємо вам зробити страву на овочевому бульйоні. Такий суп можна зварити й на відварі з курки. Але ні в якому разі не використовуйте для приготування цієї страви насичені бульйони з червоного м’яса. Вони «вкрадуть» смак супу з цвітної капусти.
Для того щоб зробити 6 порцій цієї страви, вам знадобиться 40 хвилин.
Інгредієнти
- качан цвітної капусти — 300 г;
- невелика морквина;
- картопля — 2–3 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- великий помідор;
- болгарський перець — 1 шт.;
- часник — 2 зубчики;
- сіль, перець, зелень, лавровий лист — на смак.
Покрокова інструкція
- Цибулю подрібнити кубиками, обсмажити до золотавого кольору, додати до неї тонко порізаний болгарський перець, трохи припустити останній. Вимкнути вогонь. Покласти в сковороду з овочами дрібно нарізаний часник.
- Закип’ятити воду, посолити, ввести порізану кубиками картоплю. Варити основу страви близько 5 хвилин.
- Покласти в майбутній суп суцвіття капусти, кубики моркви, тонкі часточки помідора. Варити, доки всі овочі не будуть готові.
- Ввести в суп заправку, додати лавровий лист, зелень, довести до кипіння та дати проваритися кілька хвилин.
Мариновані суцвіття
Любителі гостренького обов’язково оцінять рецепт цвітної капусти, який передбачає її маринування. Спробувати таку чудову закуску можна буде вже наступного дня. Зберігається маринована капуста кілька місяців.
Щоб зробити півторалітрову банку відмінної закуски, вам знадобиться всього пів години.
Інгредієнти
Основу страви роблять з:
- цвітної капусти — 1 кг;
- болгарського перцю (червоного, жовтого) — 1–2 шт.;
- великої морквини.
Щоб приготувати маринад, запасіться:
- сіллю — 2 ст. л.;
- цукром — 3 ст. л.;
- водою — 1 л;
- лавровим листом — 2 шт.;
- часником — 4 зубчиками;
- оцтом (9%) — 3 ст. л.;
- олією — 3 ст. л.;
- гвоздикою — 4 шт.;
- чорним перцем горошком — 5 шт.
Покрокова інструкція
- Болгарський перець порізати кубиками, моркву подрібнити на тертушці (великій або для корейської моркви), змішати. Розділити цвітну капусту на суцвіття.
- В окріп додати сіль, цукор, спеції, пропущений через прес часник, олію, оцет. Покласти в розсіл суцвіття, варити максимум 5 хвилин.
- Вимкнути вогонь. Додати в страву моркву та перець, перекласти в банки. В принципі, можна дати овочам охолонути та перемістити їх у пластиковий лоток, який потім поставити в холодильник. За добу страву можна куштувати. Мариновану капусту їдять як самостійну закуску, додають у салати.
Смачного!