На полицях магазинів таке розмаїття вин — і європейських, і українського виробництва, що часом складно вибрати найбільш підходящий напій. А потім придумати, з якими стравами його подати. Якщо ви любите червоне вино, процес його дегустації можна перетворити на справжній бенкет. Ми підкажемо прості, але вишукані рецепти закусок до цього напою, а їхні інгредієнти легко знайдете на щедрих полицях МЕТRО.
Дегустатори-професіонали можуть заперечити: мовляв, якщо вино є вишуканим, рідкісним, солідної витримки, то його в жодному разі не можна «псувати» їжею, а варто насолодитися самим лише неповторним букетом. Але навіть коли гості зібралися саме на дегустацію відмінного червоного, бажано все ж приготувати до нього відповідні страви. Одна з хороших ідей, як накрити стіл до того чи іншого вина, — орієнтуватися за регіоном, де його вироблено. Наприклад, червоне вино виготовлене з ягід, вирощених у регіоні Венето в Італії. Вивчіть традиційні для цієї місцевості смаколики, з якими подають напій, і успіх вечірці гарантовано!
Аби зробити наш короткий кулінарний гід зручнішим для практичного застосування, розділимо рекомендовані закуски за сортами червоного вина. Розпочнемо з найпопулярнішого — сухого напою, який у багатьох з нас асоціюється з пікніками, літніми посиденьками на терасі та насолодою життям.
Оригінальні смаколики — чудові закуски до червоного вина
Закуски до червоного вина можуть бути досить поживними, мати яскравий смак. М’ясні делікатеси, пікантні, з високим відсотком вмісту жирів сири, горіхи різних сортів, деякі морепродукти (наприклад, раки або червона риба). Із таких інгредієнтів можна приготувати справжні маленькі кулінарні шедеври, після яких вже не обов’язково подавати основну страву та десерт. Ось три швидкі рецепти оптимальних закусок до червоного вина.
Брускети з м’ясними та рибними делікатесами
Знадобиться: кілька чіабатт (традиційний італійський хліб), оливкова олія, часник. Це буде основа для брускет. Наріжте хліб не дуже тонко, підсмажте на сковороді-гриль до чорних смужок, натріть часником і рясно полийте оливковою олією першого віджиму. На таку основу можна помістити різноманітні делікатеси:
- в’ялені та свіжі томати;
- прошуто або тонко нарізаний хамон;
- сири — вершковий, з синьою пліснявою з досить високою жирністю;
- фету;
- шматочки червоної риби (в такому разі оливкову олію можна замінити вершковим сиром).
Готові брускети можна прикрасити горішками або подрібненою зеленню.
Цей вишуканий рецепт закусок до червоного вина стовідсотково оцінять ваші домашні і гості.
М’ясні рулети із сиром
Знадобиться: тонко нарізана шинка, вершковий сир, трохи часнику, кілька пір’їн шніт-цибулі. На тоненькі скибочки м’яса (варено-копченого, в’яленого) намажте сир, приправлений часником. Можна також додати дрібно потовчені волоські горіхи. Згорнути рулетиком, перев’язати кожен пір’їнкою зеленої цибулі.
М’ясна тарілка з фруктами
Знадобиться: половинка стиглої дині, 200 грамів хамона, мигдаль, італійська або іспанська салямі, тонкі копчені ковбаски. Всі інгредієнти красиво розмістіть на великій дерев’яній дошці, нарізавши таким чином, щоб гостям було зручно покуштувати весь вміст цієї наповненої фантастичними смаками «тарілки».
Із чим поєднувати напівсолодке та напівсухе червоне вино
Такі сорти чудово гармонують з овочами, фруктами, м’ясними та сирними делікатесами, горіхами. Ці вина мають нав’язливіший смак за рахунок того, що вони солодші, ніж сухі. Трохи знівелювати подібний ефект можна за допомогою закусок з овочами та фруктами — приготувати, наприклад, класичні брускети з помідорами. Замість м’яса або сиру на підсмажений хліб покладіть подрібнені томати з базиліком.
Спаржа з беконом
Знадобиться: тонко нарізаний бекон, спаржа, трохи рослинного масла, сіль, суміш перців. Відварену протягом декількох хвилин спаржу обгорніть беконом, підсмажте на сковороді або на грилі. Приправте за смаком.
Смажений сир з ягідним соусом
Знадобиться: тугоплавкий сир для смаження (на кшталт грецького халумі або польського осціпека), 500 грамів ягід — смородини, журавлини, малини або полуниці, можна заморожених, трохи меду та лимонного соку. Таку гарячу закуску слід готувати за кілька хвилин до подання. Сир смажиться дуже швидко — 2–3 хвилини з кожного боку. Для соусу ягоди або їх суміш потрібно подрібнити в блендері, додати трохи меду та лимонного фрешу за смаком.
Кошики із сирним кремом
Знадобиться: готові кошики з пісочного тіста (тарталетки), для начинки — вершковий сир, свіжа зелень, часник, прованські трави, мелений перець, трохи сиру з благородною пліснявою для пікантності. Інгредієнти змішайте і наповніть ними тарталетки перед поданням.
Найкраще — на десерт
Чим доповнити солодкі, кріплені червоні вина? Існує думка, що такі напої п’ють як дижестив (завершення розкішного бенкету) і додаткових закусок вони не потребують. А кріплене червоне вино — це аперитив, котрий вживають на початку трапези.
У багатьох країнах прийнято подавати до солодких і кріплених вин делікатеси, які відтіняють насичений смак напоїв. А також підкреслюють їхні благородні тони. Основне правило: закуски до червоного вина мають бути лаконічними, їх потрібно зовсім небагато. Окрім того, вони подаються на загальному блюді або на маленьких тарілочках. Ідеться про:
— чорний шоколад із вмістом не менш як 70 % какао. Можна вибрати плитку із сіллю, червоним перцем, лимонною цедрою;
— пікантні гострі сири. Кілька шматочків сиру з блакитною пліснявою або насиченого грюйера стовідсотково не зашкодять;
— фруктова нарізка. Хурма, полуниця, диня, яблуко, сезонні ягоди, груша — все, що подобається і є в наявності;
— дрібна випічка або крекери. Несолодкі та не дуже солоні соломка, крекери, невеликі пиріжки з різноманітними начинками чудово відтіняють кріплене або солодке червоне вино.