Традиції пивоваріння виникли приблизно одночасно з аграрними. Щойно людина окультурила зернові рослини, навчилася їх сіяти та збирати врожай, вона знайшла для них й інше застосування, крім приготування їжі. З давніх-давен основними продуктами аграрія були хліб і пиво.
У середні віки мистецтвом приготування пінного напою володіли переважно ченці. У кожному монастирі була своя броварня, де готували пиво за власним таємним рецептом. Потім цю традицію перейняли лицарі й вельможі.
Окрім розмаїття рецептів, різноманітними були й вихідні інгредієнти. У різних країнах в умовах несхожого клімату зернові культури давали оригінальні смак і аромат напою. Не дивно, що й сьогодні пиво в різних країнах має неоднакові характеристики.
Особливості пінного напою в країнах Європи
Головна особливість європейського пива — різноманітність сортів, яка майже дорівнює кількості його виробників. Передусім це стосується країн з давніми традиціями броварництва. Розповімо про найпопулярніші з них.
Пиво в Бельгії
Abbey Ale — під цією назвою в Бельгії продають і темні, і світлі сорти пива. Проте не завжди це означає, що ель виготовили церковні служителі за старовинним рецептом.
Trappist — візитна картка траппістських монастирів Бельгії. Цей ель вирізняють фруктові ноти, відчутна міцність і характерний натуральний осад.
Lambic — унікальний напій, під час виробництва якого не додають дріжджі: процес бродіння відбувається природним шляхом. Складна рецептура пива, трирічний термін виробництва — почерез це не кожен бровар береться за виготовлення Lambic. Але ті, хто ризикують, сміливо експериментують з добавками, отримують сорт, не схожий на інші.
Kriek — вишневе пиво, що набуло популярності в усьому світі. Названо на честь використовуваного сорту темно-червоної вишні.
Oud Bruin — фландрський червоний ель міцністю 5,5–6,5%. Усі сорти цього напою мають червонуватий відтінок, а в смаку вгадуються прянощі, квіткові та фруктові нотки, легка кислинка.
Gouden Carolus — коричневий ель міцністю 7,6%. Сказати напевно про його особливості важко: напій доброджує в пляшці, тому смакові відтінки можуть бути найрізноманітнішими.
Пиво в Чехії
Pilsner Urquell — міжнародна назва найкращого чеського пива Plzeňský Prazdroj, яке з’явилося в місті Пльзені 1842 року. Напій золотистого кольору має міцність 11,7%. У свіжому смаку переважають медово-хмільні нотки з легкою гірчинкою. Пахне Pilsner Urquell зерном, травою та медом.
Budweiser Budvar — класичне чеське пиво, яке виготовлять з 1265 року і чиєю назвою охоче користуються американці. Лагер із золотавим відтінком насичений ароматом солоду, хмелю, трав і квітів. Окрім легкої гірчинки, в ньому розпізнають смакові ноти яблука, квітів, винограду.
Staropramen — празьке пиво з оригінальною технологією розливу. Наливаючи напій у келих вертикально, бармен цілковито заповнює його піною. Відстоявшись, вона перетвориться на пиво із невеликою білою шапкою.
Krušovice — одна з візитівок чеських броварів. До лінійки входить величезне розмаїття сортів із абсолютно різними смаковими відтінками: від хмелю до горіха, від карамелі та шоколаду до яблук, слив, інжиру.
Velkopopovicky Kozel — напій, який за кордоном популярніший, ніж на батьківщині. Кожен із чотирьох сортів цього пива (світле, темне, преміальне, різане) вирізняє гіркуватий післясмак, але основні смак і аромат мають свою індивідуальність. Так, скуштувавши темне, вам видасться, ніби ви поласували карамельками. А в світлому відчуєте нотки коріандру.
Пиво в Німеччині
Rauchbier — напій на основі копченого солоду, що має кисло-солодкий смак і аромат копченості.
Weizen або Weissbier — нефільтроване пшеничне пиво, у виробництві якого також використовують ячмінний солод. Міцний (5–5,5%) мюнхенський напій буває темним і світлим.
Bockbier або Bock — ще один мюнхенський сорт із значною міцністю (6,5–8%). Має насичений смак солоду та впізнаваний логотип із зображенням козла, котрий лежить.
Rauchbier — вельми своєрідного смаку цьому пиву надає підкопчений ячмінний солод.
Peche — бурштиновий напій, в який під час бродіння додають сік або пюре персика.
Altbier або скорочено Alt — традиційний німецький ель. Має розкішний мідно-червоний відтінок і міцність 4,7–4,8%. У Німеччині його зазвичай п’ють невеликими порціями.
Пиво в Литві
Fortas — цей напій з оригінальним смаком є кислуватим та водночас злегка солодким. Класичне литовське пиво має міцність 8,3% і формує щільну піну в бокалі.
Zaibo — традиційний селянський напій темного густого кольору. Міцність цього пива — 9,1%. Вирізняється Zaibo злегка гіркуватим смаком з нотами солоду.
Birzieciu — найкраще темне литовське пиво. Одразу після відкриття пляшки вас огорне ніжний аромат хмелю. Насичений напій із щільною текстурою поступово розкриває свій аромат та смак, дивуючи навіть досвідчених пивоманів.
Svyturys Ekstra — легкий лагер із гіркуватим присмаком і дуже ніжним ароматом хмелю. Скопіювати це пиво не вдається нікому: рецепт виготовлення тримають у суворій таємниці.
Hefeweizen Svyturys Baltas — світлий пшеничний напій, смак якого розкриє часточка лимона вприкуску.
Звичайно, це аж ніяк не весь перелік видатних європейських сортів пива. Щоб познайомитися з ними, бажано побувати на їхній батьківщині та продегустувати особисто. Але частина пивного надбання країн Старого Світу доступна на полицях METRO.