Їмо

Рибний пиріг: освоюємо універсальний рецепт

rybnyj-pyrig-1

До святкового столу, та й просто, щоб урізноманітнити щоденний раціон, варто обов’язково готувати пироги з рибою. По-перше, такі страви дуже корисні. Адже в морській та річковій рибі є безліч вкрай необхідних людському організму вітамінів та мікроелементів. По-друге, ці пироги неймовірно смачні. Вам слід лише освоїти кілька базових рецептів. Процес приготування рибного пирога не забере багато часу, а результат вразить і гостей, і родину.

Обираємо те, що подобається

Щоб рибний пиріг вийшов вдалим, насамперед потрібно правильно вибрати та грамотно обробити головний інгредієнт його начинки. Звичайно, можна піти легшим шляхом. Вам ніхто не забороняє купити для такого пирога готове філе або використати консервований продукт. Але навик обробки свіжої риби необхідний кожній домогосподарці. Таке вміння істотно розширює її кулінарні можливості.

Для пирога (як відкритого, так і закритого) підійде велика риба улюбленого вами сорту. Це може бути форель, лосось, скумбрія, сом, щука або тріска. Головний принцип вибору риби для пирога — віддати перевагу сорту, який вам подобається у готовому вигляді і на смак, і в плані запаху.

rybnyj-pyrig-2

Обробляємо рибу для начинки

Простий покроковий спосіб приготування філе для рибного пирога:

  1. Миємо тушку, за допомогою ножа очищуємо її шкіру від луски.
  2. Робимо довгий надріз на черевці — від зябер майже до самого хвоста.
  3. Виймаємо нутрощі, видаляємо всі плівки та залишки крові.
  4. Відрізаємо голову риби. Не поспішайте викидати її — заморозьте для того, щоб потім приготувати ароматну юшку.
  5. Робимо надріз уздовж хребта, заглибивши ніж максимум на 1 см.
  6. Обережно руками відокремлюємо хребет і довгі кістки від м’якоті риби, в разі потреби поглиблюючи поздовжній розріз. У такий спосіб обробляємо тушку до самого хвоста.
  7. Відрізаємо хвіст, кладемо в морозилку. Він теж стане в пригоді для приготування рибного супу.
  8. Гострим ножем відокремлюємо м’якоть риби від шкурки. Попередньо ретельно видаляємо кісточки. З цією метою можна використовувати спеціальний пінцет. Все — філе для рибного пирога готове!

Рибна начинка для пирога

Будь-яка риба (зокрема консервована) може стати чудовою начинкою для пирога. Для цього підійде, наприклад, сардина в маслі або тунець у власному соку.

Рибна начинка для пирога може не вимагати додаткової підготовки. Якщо ви використовуєте, скажімо, філе форелі або осетра, його достатньо порізати невеликими кубиками. Плануючи почастувати близьких пирогом з рибним фаршем, попередньо пропустіть головний інгредієнт майбутньої начинки через м’ясорубку.

rybnyj-pyrig-3

Дріжджове тісто для основи

Для приготування рибного пирога оптимально підходить дріжджове тісто. Воно має пористу структуру, яка повністю вбере аромат і смачний сік начинки. Втім, не менш смачний та ароматний рибний пиріг отримаєте з пісочної або навіть готової замороженої листкової основи.

Отже, пропонуємо вашій увазі базовий рецепт дріжджового тіста. З нього вийде чудовий пиріг з будь-якою, не тільки рибною, начинкою.

Складові:

  • 500 г пшеничного борошна;
  • 3 курячих яйця;
  • 200 мл води;
  • 50 г вершкового масла або маргарину;
  • 10 г сухих дріжджів;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 0,5 ч. л. кам’яної солі.

Змішуємо сухі інгредієнти, попередньо просіявши борошно. Додаємо масло, яйця та воду кімнатної температури. Вимішуємо тісто руками або в кухонному процесорі. Основа рибного пирога не має бути занадто крутою й тугою. Даємо тісту підійти протягом години (обминати не обов’язково) та залишаємо в теплому місці.

rybnyj-pyrig-4

Рецепт святкового пирога зі скумбрією

Цей смачний пиріг із рибою здатний стати окрасою будь-якого святкового столу! У скумбрії дуже яскравий смак і приємний аромат, вона чудово поєднується з тістом і хлібом. До речі, найпопулярніший стріт фуд у Туреччині — балик екмек: пишна булочка з підсмаженим філе скумбрії та хрусткою цибулею всередині.

Ми будемо готувати не менш смачну страву з дріжджового тіста. Щоправда, вона передбачає використання сирого філе цієї морської риби.

Час приготування, враховуючи роботу з тістом і випікання, — приблизно дві години. В результаті у вас вийде чудовий пиріг із рибою, яким зможуть поласувати 5–6 людей.

Складові:

  • зроблене за вищеописаним рецептом тісто для рибного пирога;
  • 4 філе скумбрії;
  • 2 ріпчасті цибулини;
  • сіль, перець — за смаком;
  • 1 куряче яйце;
  • трохи підсмаженого кунжуту.

Покрокова інструкція

  1. Філе, оброблене згідно з наведеними вище порадами, очищаємо від шкіри та нарізаємо невеликими кубиками.
  2. Максимально подрібнюємо цибулю.
  3. Змішуємо в мисці цибулю, рибу. Додаємо сіль та перець.
  4. Розділяємо тісто для пирога на дві рівні частини.
  5. Змащуємо деко олією.
  6. Розкачуємо половину тіста. Викладаємо на деко.
  7. Рівномірно розподіляємо по основі начинку. Накриваємо другим розкачаним шаром тіста, ретельно заліплюємо краї.
  8. Залишаємо пиріг на 20 хвилин.
  9. Змащуємо виріб із тіста збитим яйцем, посипаємо кунжутом.
  10. Випікаємо 35–40 хвилин у духовці, розігрітій до 180 °C.

rybnyj-pyrig-5

Вишуканий пиріг із двома видами риби, броколі та сиром

Телеведуча й кулінарний експерт Тетяна Литвинова рекомендує приготувати рибний пиріг за її авторським рецептом. Обережно: ця ексклюзивна страва може спровокувати… романтичні наслідки!

Щоб пиріг вийшов ніжним і соковитим, вирушайте до МЕТRО та запасайтеся необхідними інгредієнтами. Для начинки майбутнього кулінарного шедевра Тетяна рекомендує купити білу та червону рибу. Ці продукти чудово гармонують із броколі та ніжним козячим сиром, які також належать до числа інгредієнтів начинки цієї страви.

Тісто для рибного пирога від Тетяни Литвинової готувати нескладно. З розрахунку на 2 персони вам знадобляться 200 г пшеничного борошна, 2 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. вершкового масла, 3 курячих яйця (одне з них потрібно для змащування майбутнього кулінарного шедевра). Начинку готують зі свіжого філе білої тріски, 200 г червоної риби, вершків, шпинату, броколі, невеликої кількості натертого козячого сиру, приправлених сіллю та меленим чорним перцем.

Смачного!