Їмо

Салат «Нісуаз»: класичний варіант із тунцем

salat-nisuaz-1

Напевно, в історії кухарського мистецтва не спостерігалося стільки суперечок про правильність рецептури, як щодо салату «Нісуаз». Спершу ця страва вважалася їжею незаможних. Вони робили такий салат з того, що було під рукою.

Наявність серед інгредієнтів «Нісуазу» анчоусів, тунця або оливкової олії може нас здивувати. Однак не потрібно забувати: йдеться про бідняків Провансу, звідки, власне, й прийшов рецепт цієї страви.

Пристрасті навколо інгредієнтів

Згодом салат «Нісуаз» з’явився в меню ресторанів. Сум’яття в професійні кола вніс Огюст Ескоф’є. Цей ресторатор і автор книг з кулінарії виступав за модернізацію та раціоналізацію високої кухні.

На початку минулого століття Ескоф’є додав у класичний «Нісуаз» із тунцем варені овочі — картоплю й квасолю. Багато колег Огюста не витримали такого «святотатства» й кілька десятиліть воювали за «чистоту» страви.

Тільки 1995 року в цьому питанні вдалося поставити крапку. У Ніцці створили товариство, яке піклувалося про «справжні складові національних страв». Члени асоціації рішуче відкинули рецепт із вареними овочами. Напевно, через це кулінарні та туристичні довідники називають «Нісуаз» салатом із Ніцци, хоча він є традиційним для всього узбережжя Франції.

Найоригінальніший із традиційних

salat-nisuaz-5

Не будемо відступати від класики: приготуємо салат із тунцем, вареною квасолею та заправимо «Нісуаз» соусом, який зробить цю страву по-справжньому смачною. Ну а спочатку вирушимо до МЕТRО за продуктами, які допоможе вибрати відеогід

Інгредієнти:

  • помідори, краще чері, — 100 г;
  • анчоуси — 20 г;
  • тунець у власному соку або олії (підійде й свіже філе цієї ніжної та корисної риби, але попередньо його доведеться хоча б пів години потримати в маринаді з оливкової олії, солі, кількох крапель соку лимона) — 100 г;
  • оливки без кісточок — 20 г;
  • курячі яйця — 2 шт. (або 8 шт. перепелиних);
  • зелена стручкова квасоля (свіжа або заморожена) — 100 г;
  • солодкий перець — 1 шт.;
  • салат ромен — 50 г.

Щоб зробити соус, вам знадобляться:

  • оливкова олія — 30 мл;
  • часник — зубок;
  • морська сіль — 0,5 ч. л.;
  • мелений перець — на смак;
  • лимонний сік — 20 мл;
  • зерниста гірчиця — 1 ч. л.

З перерахованої вище кількості продуктів вийде приблизно 4–6 повноцінних порцій «Нісуазу». Приготування салату з тунцем і дресингу до нього забере у вас не більше ніж пів години.

Покрокова інструкція

salat-nisuaz-4

  1. Спочатку готуємо соус, оскільки він має настоятися. Зубок часнику розтираємо в ступці, додавши туди перчик, морську сіль. Далі вводимо гірчицю. Перемішуємо. Вливаємо у майбутній дресинг оливкову олію. Вичавлюємо лимон, гарненько розмішуємо.
  2. Варимо яйця.
  3. Квасолю кладемо на 3–4 хвилини в підсолений окріп. Відкидаємо бобові на друшляк, одразу обливаємо холодною водою, щоб вони не втратили колір. Даємо стекти рідині. Якщо ви збираєтеся варити свіжу квасолю, перед тим, як покласти її в окріп, зріжте у бобових жорсткі кінчики.
  4. Сушимо промитий салат, викладаємо його на тарілку.
  5. На ромен викладаємо квасолю, нарізаний соломкою солодкий перець, помідори. Якщо ви використовуєте звичайні томати, подрібніть їх на 4–8 частин.
  6. На овочеву основу кладемо шматочки тунця, маслини, філе анчоусів. Не забуваємо й про яйця. Курячі попередньо розріжте на 4 частини, перепелині — навпіл.
  7. Поливаємо «Нісуаз» пікантним дресингом. Все, чудовий салат готовий! Подають цю оригінальну страву з французьким багетом. Смак «Нісуазу» з тунцем якнайкраще підкреслить біле або рожеве вино.