Цю страву люблять практично всі. Якщо ви готуєте для малознайомих гостей, зробіть салат цезар і не помилитеся! Адже інгредієнти цієї до геніальності простої страви не тільки чудово поєднуються між собою, а й смачні кожен окремо.
Мало хто знає, що батьківщина легендарного салату — Сполучені Штати Америки. А названий він на честь людини, яка придумала його класичний рецепт. Звали цього кулінара Цезар Кардіні. Винайдений ним салат з’явився на світ у 40-і роки ХХ століття, в День незалежності США. Точна дата відома тому, що в закладі, де працював кухар, тоді був наплив відвідувачів, і Кардіні довелося імпровізувати, аби пригостити всіх чимось смачним із продуктів, що залишилися в наявності.
Приготувати класичний цезар нескладно. Головний секрет цього салату — не в хрустких сухариках, соковитій курці й навіть не в свіжому салатному листі. Запорука успіху — правильно приготований соус. Ми розповімо, як зробити справжній цезар з куркою та смачною заправкою, а також поділимося декількома кулінарними лайфхаками, які точно знадобляться любителям цієї страви.
Цезар з куркою та сухариками
Для багатьох стане відкриттям той факт, що курки в першому рецепті цього салату не було. Серед його інгредієнтів значилися тільки листя салату ромен, пшеничні крутони, пармезан і соус.
Згодом в досить легкий цезар почали додавати запечену або смажену курку. Потім з’явилися варіанти з рибою та морепродуктами.
Пропонуємо приготувати версію страви, яку вважають класикою. У вас вийде 4–5 порцій салату. Час приготування — не більше години.
Основні складові :
- 2 невеликих курячих філе, трохи спецій для курки та шматочок вершкового масла;
- великий пучок салату ромен;
- 50 г пармезану;
- 10 помідорів чері.
Для сухариків:
- половинка білого багета (можна злегка зачерствілого);
- сіль, перець за смаком;
- 2 зубчики часнику;
- трохи оливкової олії для смаження.
Соус цезар:
- 2 сирих курячих яйця (знадобляться тільки жовтки);
- 2 ч. л. вустерського соусу;
- 2 ст. л. лимонного соку;
- 3 ст. л. оливкової олії;
- сіль, перець за смаком.
Приготування (покроково):
- Філе курки помити, просушити паперовим рушником. Приправити спеціями, посолити та поперчити.
- На сковороді нагріти трохи рослинної олії. Туди ж додати шматочок вершкового масла. Коли суміш добре нагріється, покласти на сковороду куряче м’ясо.
- Приготувати крутони, поки філе підрум’янюється. На іншій сковороді розігріти оливкову олію, на неї висипати дрібно порубаний часник. Коли він зарум’яниться, його потрібно прибрати зі сковороди й викласти на неї порізаний кубиками багет (можна взяти батон).
- Посолити, коли сухарики стануть хрусткими. Крутони можна приправити сушеними італійськими травами. Потім викласти на серветку й дати охолонути.
- Ромен добре промити під проточною водою. Покласти на паперовий рушник.
- Помідори помити. Кожен томат розрізати навпіл.
- Пармезан натерти на звичайній тертці.
- Зайнятися соусом. Прокип’ятити яйця протягом 1 хвилини. Витягти жовтки. Кулінарна хитрість № 1 — це буде легше зробити, якщо перед варінням проколоти яйця з тупого боку.
- Жовтки змішати з лимонним соком, оливковою олією, вустерським соусом, сіллю та перцем. Злегка збити. Додати сіль і перець за смаком. Можна приправити пропущеним через прес часником. Поставити в холодильник.
- Зібрати салат. Велику салатницю натерти зсередини зубчиком часнику (ось вам кулінарна хитрість № 2).
- На дно посуду викласти крупно нарізане листя салату.
- На нього — куряче філе. Його треба не тонко нарізати по діагоналі шматочками.
- Прикрасити салат помідорами чері, додати крутони.
- Полити цезар охолодженим соусом.
- Посипати салат тертим пармезаном і подати на стіл (можна одразу покласти кожному гостю в окрему тарілку).
Популярний варіант соусу — з анчоусами. Які інгредієнти потрібні для приготування варіації салату, що передбачає їх використання, розповіла покупцям METRO популярна телеведуча та кулінар Тетяна Литвинова:
Якщо у вас мало часу, для цезаря можна приготувати простий соус з анчоусами. Для цього вам знадобляться:
- майонез;
- консервовані анчоуси;
- вустерський соус;
- трохи тертого пармезану;
- лимонний сік.
Всі інгредієнти потрібно збити в блендері (кількість складових регулювати за смаком). Соус з майонезом виходить досить жирним, але теж дуже апетитним. Щоб знизити калорійність салату, курку можна не смажити на сковороді, а запекти в духовці, натерши спеціями.
Багато хто замінює ромен пекінською капустою або звичайним салатом. Це не зовсім правильно. Адже саме по рівному та тонкому листі ромена заправка розподіляється найбільш рівномірно. До того ж він в міру соковитий і хрусткий.
Та у цезаря безліч різноманітних варіацій, одну з яких можна приготувати вдома практично в будь-який момент. Кухар Кардіні винайшов геніальну «викрійку» для смачного салату:
- листові інгредієнти — ромен, мікс салатів, навіть пекінська капуста;
- білкові складові — м’ясо або риба;
- хрусткі компоненти — сухарики, крутони, навіть чипси;
- соковиті овочі — помідори або огірок;
- соус на основі олії або майонезу, зроблений з того, що виявилося під рукою.
Салат з креветками
Багато хто віддає перевагу цезарю з морепродуктами — з лососем або з креветками. Це дуже смачна страва, гідна сімейного свята. Приготувати такий салат у домашніх умовах можна без жодних труднощів.
Щоб зробити страву для компанії з 4 чоловік, вам знадобиться приблизно 40 хвилин.
Складові:
- 300 г заморожених креветок;
- листя салату ромен (можна замінити салатним міксом);
- 4 шматочки батона або багета;
- 8 перепелиних яєць;
- 8 помідорів чері;
- 100 г пармезану;
- трохи кунжуту.
Звичайно, до креветкового цезарю теж потрібно приготувати соус. Його можна зробити, взявши за основу попередній рецепт, і з тих же інгредієнтів.
Процес приготування:
- Розморозити креветки. Найпростіший спосіб — викласти їх на суху сковороду й підігріти на маленькому вогні. Після цього креветки потрібно очистити. Потім звільнене від нутрощів, панцирів і хвостиків делікатесне м’ясо слід ретельно промити під проточною водою. Якщо креветки сирі, їх потрібно підсмажити на оливковій олії на сковороді до ніжно-рожевого кольору, приправивши сіллю, перцем і часником.
- Зробити сухарики з батона так, як це описано у базовому рецепті.
- Зварити перепелині яйця. Маленька кулінарна хитрість № 3 — щоб вони не тріснули й не витекли, в каструлю, де буде проходити термічна обробка, варто додати дрібку солі.
- Помідори помити й розрізати на половинки.
- Зібрати потрібну кількість порцій салату цезар. На тарілках розкласти подрібнений салат, потім креветки, помідори, яйця. Посипати сухариками, додати сир, кунжут, полити соусом.
Урізноманітнити смак класичного цезаря можна за допомогою цікавих додатків. Салат з куркою спробуйте «зміксувати» із засмаженим до хрускоту беконом. Варіація з креветками заграє по-новому, якщо в неї додати стиглий авокадо.
Добре доповнює цезар різне насіння — кунжут, насіння льону, гарбузове. Деякі кулінари замість сухарів додають в цей салат відварену пасту з твердих сортів пшениці.
Експериментуйте, дивуйте близьких новими смаками улюбленої страви і, звичайно ж, смачного!