Кус-кус — розсипчаста крупа з дрібними зернятками золотистого відтінку. Вона традиційна для багатьох регіонів Африки, а у нас стала актуальною кілька років тому. Мода на кус-кус викликана його екзотичністю, швидкістю приготування, користю та ніжним смаком, який поєднується практично з чим завгодно. Роблять кус-кус зі звичайних зерен пшениці (іноді ячменю, пшона, рису), але незвичайним є сам процес їх обробки. Зерно особливим чином подрібнюють, просіюють, просушують.
З чим їдять та як готують кус-кус
У кулінарії кус-кус називають крупою-трансформером. Він поєднується з м’ясом і овочами, тому служить основою для різних варіацій плову, при цьому готується набагато швидше за рис та булгур. Кус-кус додають до салатів, супів, на його основі роблять десерти, поєднуючи крупу з сухофруктами, фруктами, молоком.
Традиційно кус-кус готують у спеціальній двох’ярусній каструлі-пароварці, котра називається борма. Але купувати такий девайс необов’язково. Кус-кус можна варити у звичайній каструлі, але в невеликій кількості води та протягом усього двох хвилин, або ж готувати на пару у звичайній пароварці чи мультиварці. Зазвичай, крупу для приготування достатньо просто залити окропом, гарячим бульйоном чи молоком. Зернятка кус-кусу можна вживати й зовсім без термічної обробки, якщо попередньо замочити на 5-10 хв.
Салат з кус-кусом
Рецепт від Іллі Сьоміна, шеф-кухаря ресторану Tin Tin
Інгредієнти:
- Кус-кус 50 гр
- Кінза 3 гілочки
- М’ята 3 гілочки
- Помідор в’ялений 20 гр
- Помідор консервований 25 гр
- Синя цибуля 20 гр
- Пластівці чилі 1 гр
- Бебі шпинат 7 гр
- Маш-салат 7 гр
- Рукола 7 гр
- Фета 60 гр
- Молоко 10 мл
- Базилік 3 гр
- Цедра та фреш з половинки лимона
- Перець чорний, сіль та цукор за смаком
Приготування:
- Відкрити кус-кус та висипати його у піалу. Залити кус-кус розсолом з консервованих помідорів. Накрити харчовою плівкою та залишити на 5-7 хв.
- Приготувати крем з сиру фета. Для цього вам знадобляться фета, молоко та олія з в’ялених томатів, які необхідно змішати за допомогою блендера.
- Перевірити, чи готовий кус-кус. Готовий не повинен хрумтіти на зубах.
- Зняти шкірку з консервованих помідорів та зробити пюре. Подрібнити в’ялені помідори, цибулю, кінзу, м’яту та цедру лимона.
- Додати подрібнені овочі, зелень, сушений гострий перець до кус-кусу. Ретельно все перемішати.
- Додати сіль, цукор за смаком та олію з в’ялених томатів.
- В окремій тарілці змішати маш-салат, бебі шпинат та руколу. Додати сіль, перець та олію з в’ялених томатів.
- Подача. Сервування страви починаємо з крему, з якого потрібно сформувати нижній шар на тарілці. На крем викласти наш кус-кус та мікс салату.
Рецепт унікальний тим, що в ньому зовсім не залишається відходів. Усі продукти підуть на приготування страви. Жменька кус-кусу додасть страві поживності та зробить її яскравішою. Крупа легко засвоюється, містить багато вітамінів, мікроелементів. Високий вміст клітковини робить її особливо корисною для правильної роботи кишківника, а повільні вуглеводи забезпечать енергією. Головний секрет страви з кус-кусом — висока якість усіх інгредієнтів, а особливо самої крупи. Кажуть, що в деяких регіонах Африки жінки дотепер подрібнюють та вимочують її вручну, але перевірені виробники, з якими співпрацює METRO, навчилися обробляти кус-кус не гірше.